Epico MagSafe kompatibilis külső akkumulátor bemutató

Nem csak maga az Apple tud gyönyörű és az iPhone-okhoz tökéletesen passzoló kiegészítőket gyártani: az Epico akkumulátora is egy ilyen kütyü.

Az okostelefonok egészen elképesztő teljesítménynövekedésen mentek keresztül az elmúlt másfél évtizedben, ma már olyan számítási kapacitás lapul a zsebünkben, amelyet korábban egy hálózati áramról üzemelő asztali számítógép is megirigyelt volna. A sebesség ára viszont az üzemidő lett: bár az iPhone-okat ez a végtelenségig optimalizált hardveres és szoftveres környezetnek köszönhetően szerencsére kevésbé érintette, mint a más operációs rendszerrel szerelt okostelefonokat, több napos üzemidőről az Apple-nél sem beszélhetünk. Épp ezért a legtöbb felhasználó rendelkezik külső akkumulátorral is, komoly igénybevétel mellett ugyanis még a legjobb iPhone is le tud merülni egy hosszú munkanap vagy épp egy nyaralás során.

Szerencsére az efféle külső egységek is jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, a töltési idő egyre rövidebb, a méret pedig egyre kisebb lett. Ma már nem feltétlenül kell egy féltégla méretű egységgel terhelni a táskánkat vagy a zsebünket, ha használható kapacitást szeretnénk, továbbá kábelekkel sem kell bajlódnunk a töltés érdekében. Az Apple MagSafe akkumulátora egy gyönyörű és kényelmesen használható megoldás, azonban a dizájnnal itt sajnos ára van, a kapacitás az iPhone 3,81 V-jával számolva körülbelül 2920 mAh, ami nem egy nagy érték. A gyakorlatban a MagSafe akkumulátor körülbelül 50%-ra tud feltölteni egy teljesen lemerült iPhone 13 Pro Maxot, ráadásul mindezt legfeljebb 7,5 W-tal, tehát nem annyira gyorsan teszi (eleinte amúgy 5 W volt az érték, de az Apple egy firmware frissítéssel megemelte a töltési sebességet). Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a MagSafe a független mérések szerint a hagyományos Qi-töltőknél sokkal jobb hatékonysággal rendelkezik: a hagyományos vezeték nélküli töltők 50%-os hatékonyságával szemben itt 70%-ról beszélhetünk, de még ez is jelentősen elmarad a vezetékes töltés hatékonyságától.

Úgy tűnik azonban, hogy nem csak az Apple tud szép és dizájnban illeszkedő külső akkumulátort gyártani. Az EPICO vezeték nélküli powerbank például szintén MagSafe kompatiblis, tehát iPhone 12-től felfelé mágnesesen, stabilan és elegánsan tud ráülni a készülékek hátuljára, továbbá a frissített AirPods Pro és az AirPods 3 fülhallgatók töltőtokjával is kompatibilis. A vezeték nélküli töltési sebessége 7,5 W, a kapacitás viszont a MagSafe akkumulátoránál jelentősen nagyobb, 5000 mAh. Ráadásul a kiegészítő nem csak Apple termékekkel használható, a gyárilag mellékelt kábellel bármilyen USB-C-s eszközt fel tud tölteni tisztességes sebességgel.

Mindez egy dizájnjában és méretében az új iPhone-okhoz egyaránt illeszkedő, elegáns, alumínium készülékházban került elhelyezésre, amely a készülék védelme érdekében gumírozott védőborítást is kapott. A konkrét dimenzió 108 x 70 x 8 milliméter, amelyhez mindössze 120 grammos tömeg tartozik, az EPICO terméke tehát abszolút zsebkompatiblis. A hátoldalán található egy négy ledből álló töltöttségjelző indikátor is, aminek birtokában igazából nem igazán lehet fogást találni ezen a külső akkumulátoron. Akár vésztartaléknak, akár napi használatra kell, ez az elegáns kiegészítő megbízható társnak bizonyul majd. Az egyedüli fájdalmunk talán az, hogy a gyönyörű asztroszürke változat mellett nem érhető el más színekben, pedig bizonyára jól mutatna játékosabb árnyalatokban is.