Hogyan lehet ellenőrizni a MacBookok akkumulátorának állapotát?

Az Apple hordozható számítógépei híresek a kiváló üzemidejükről és a sokáig működőképes akkumulátoraikról. Hosszú évek elteltével viszont ezek is cserére szorulhatnak: mutatjuk, hogyan lehet ellenőrizni az állapotukat.

Rengeteg indokot fel lehet sorakoztatni a MacBookok mellett: szépek, gyorsak, megbízhatóak, gyönyörű kijelzővel rendelkeznek, kiváló a trackpedjük és a billentyűzetük, hangminőségben gyakorlatilag minden más terméket maguk mögé utasítanak, és még tudnánk folytatni. Ezek önmagukban is épp elég meggyőzőek, de van még egy kiválóságuk, ami miatt sok ember választja őket, ez pedig az üzemidő. Jelenleg mindegyik kínálatban lévő gép tudja hozni a 15 órás böngészési időt, a filmlejátszási idő pedig akár a 22 órát is elérheti, és ebben az az elképesztő, hogy ezeket a számokat a MacBookok tényleg tudják. És nem csak az elképesztően takarékos, mégis bivalyerős M-szériás rendszerchipek miatt van így, az Apple hordozható számítógépei az Intel-korszakban is köröket vertek a konkurensekre üzemidőben. Sokan a mai napig is ilyen gépeket használnak, ami nem meglepő, hiszen jól működnek, időtállók. Az akkumulátor állapotára viszont a többéves gépeknél oda kell figyelni, mert bár jobban bírják az átlagos notebookoknál, a fizikát még az Apple sem tudja megkerülni.

MacBook akkumulátor állapot ellenőrzése

Az akkumulátor állapotát macOS alatt a bal felső sarokban lévő  gomb megnyomása után a Rendszerbeállítások / Akkumulátor menüpontban lehet ellenőrizni. Az Akku állapota gomb melletti i-betűt megnyomva láthatjuk az állapotot, ide remélhetőleg az lesz írva, hogy normál, a maximális kapacitásnál pedig a 100% a nyerő, hiszen ez azt jelenti, hogy még mindig fel tudja venni azt a töltést, amit új állapotában tudott. Ha a százalék kisebb, csökken az üzemidő, de ez még nem jelenti, hogy cserélni kéne: a MacBookok akkumulátorai 1000 teljes töltési ciklusra vannak tervezve, ezalatt nem eshet a kapacitásuk 80% alá. A ciklusok alatt teljes töltést értünk, tehát 100%-nyi energia betáplálását, például ha négy napon keresztül minden nap 80%-ra töltjük az akkumulátor, lemerítjük 55%-ra, majd visszatöltjük a kiesett 25%-ot, akkor kapunk egy ciklust. A ciklusokat csak külsős programmal (például Coconut Battery) ellenőrizhetjük, de nem is ez a lényeg, hiszen az állapot nagyban függ attól, hogy hogyan használjuk a gépet. Pár általános jó tanács: ne mindig töltsük a gépet 100%-ra, lehetőleg ne hagyjuk 20% alá esni a töltöttséget, és ne használjuk állandóan töltőről a gépet. Több évnyi aktív használat után viszont így is szükségessé válhat az akkumulátor cseréje, ilyenkor javasoljuk a szervizünk felkeresését.