Megérkezett a CrossOver 24, további játékokat támogat

A Windows operációs rendszer Maceken történő futtatását továbbra is csak a Parallels Desktop tudja megoldani, de a Windowsra írt játékok egy része ezzel is futtatható.

Az M-szériás Apple chipsetekre épülő Maceken jelenleg a Parallels Desktop az egyetlen módja annak, hogy Windows operációs rendszert futtassunk: a megoldásról részletesen is írtunk, csak ajánlani tudjuk. Van azonban egy CrossOver nevű megoldás is, amely a Windows futtatását ugyan nem teszi lehetővé, viszont a Windowsra írt alkalmazásokét igen. Két teljesen eltérő működési elvről van szó, hiszen a Parallels Desktop egy virtuális gépet hoz létre, a CrossOver pedig nagyon leegyszerűsítve a Windows API hívásokat fordítja macOS API hívásokra, ami ebből adódóan kevésbé erőforrásigényes, kevesebb memóriát használ, de a kompatibilitása is gyengébb. A CrossOvert ebből adódóan nagyon sokan Windowsra írt játékok futtatására használják macOS alatt, nem támogat mindent, de amiket igen, azokat jól futtatja. 

A Mac-játékosok számára tehát bizonyára jó hír, hogy megjelent a CrossOver 24-es változata, amely a friss Wine 9.0-ra épül. A fejlesztők több mint 7000 változtatást eszközöltek, amelyek a teljesítményt és a kompatibilitást is érintik, ezek közül az egyik legfontosabb a 32 bites címek sokkal jobb támogatása. Ráadásul több játék is futtathatóvá vált a frissítéssel:

  • Planet Zoo, amely a legutóbbi frissítések telepítése után ismét működik CrossOveren.
  • Warframe
  • The Binding of Isaac: Rebirth
  • Mafia: Definitive Edition
  • Age of Empires III: Definitive Edition, ahol ismét működik a multiplayer
  • Horizon Zero Dawn
  • Anno 1800

A teljes kompatibilitási lista ide kattintva érhető el. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a CrossOver nem váltja ki a Parallels Desktopot, tehát nem teszi lehetővé a Windows környezet futtatását, ha viszont a kedvenc játékunkat viszont pont támogatja, akkor viszonylag egyszerűen tudunk vele játszani a Macünkön is. A szoftver fizetős, de elérhető belőle egy 14 napos próbaverzió, így mindenki tudja tesztelni, hogy mennyire jól működik a gépén.