Megérkeztek az M3-mal szerelt MacBook Air modellek

Az újdonságok már előrendelhetők, március 8-tól pedig elérhetők is lesznek.

Az idei MacBook Air modellek bejelentése kapcsán az Apple nem tartott semmilyen eseményt, az M3-as rendszerchippel szerelt újdonságok csendben mutatkoztak be, ami abból a szempontból érthető, hogy óriási meglepetés nem történt. Az M3-mal szerelt 14 hüvelykes MacBook Pro után (amelyet mi is teszteltünk) ugyanis várható volt, hogy a chip bekerül majd a vékonyabb gépekbe is, ami most megtörtént, a 13 és 15 hüvelykes MacBook Airek egyaránt rendelkhetők M3-as rendszerchippel.

Megérkeztek az M3-as MacBook Air modellek

A külső kapcsán gyakorlatilag semmilyen változás nem történt, a dizájn az M2-es modellekhez képest nem változott. A 13,6 hüvelykes megjelenítővel szerelt, kisebbik gép dimenziói 30,41 x 21,5 x 1,13 centiméter, a tömege mindössze 1,24 kilogramm, a 15,3 hüvelykes változatnál 34,04 x 23,76 x 1,15 centiméterről és 1,51 kilogrammos tömegről beszélhetünk. A színek is maradtak, az ezüst, az asztroszürke és a csillagfény mellett az éjfekete változat érhető el, ez utóbbihoz kapcsolódik az egyetlen külsőt érintő változás, az új bevonatnak köszönhetően ez kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat, mint az M2-es változat. Az új MacBook Air modellek az első Apple notebookok, amelyek 50%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek, ami egy nagy dolog. 

Játék az M3-as MacBook Air gépeken

Az efféle modellfrissítéseknél megszokhattuk, hogy a lényeg belül van, a ventillátormentes gépekben ugyanis már az M3-as rendszerchip dolgozik, 8 magos CPU-val és akár 10 magos GPU-val, konfigurációtól függően 8, 16 vagy 24 GB központi memória mellett. A tárhely mérete továbbra is 256 GB és 2 TB között mozoghat konfigurációtól függően. Felhasználási területtől függ, hogy mennyivel gyorsabbak az M3-as Airek az elődeiknél, nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy az M1-hez képest akár 60%-os, az M2-höz képest pedig akár 30%-os sebességnövekedésről beszélhetünk, a legerősebb Intel processzorral szerelt MacBook Airnél pedig 13x gyorsabb az újdonság. Fejlődött a mikrofonrendszer, amely már támogatja a hangizolációt és a széles spektrumú módot, a WiFi pedig már 6E-s, tehát a legmodernebb hálózatokon jelentősen gyorsabb adatátvitelre képes. A külső kijelzők kezelésénél is történt változás, elődeikkel ellentétben az új MacBook Air modellek már két külső kijelzőt támogatnak, viszont csak abban az esetben, ha a gép saját kijelzője nincs használatban. Egy külső megjelenítő használata esetén legfeljebb 6K felbontást használhatunk 60 Hz-es képfrisssítés mellett, két eszköznél pedig 5K felbontás érhető el 60 Hz-es képfrissítés mellett.

Az M3-as MacBook Air két külső kijelzőt támogat

Az üzemidő nem változott, a 18 órás érték mellett ennek örülni kell, hiszen ez azt jelenti, hogy nagyobb teljesítményt kapunk változatlanul kiemelkedő üzemidő mellett. Szerencsére az árak sem növekedtek, az új gépek érkezésével pedig az M2-es és M1-es modellek pedig kedvezményes áron érhetők el az iSTYLE kínálatában.