Melyiket válasszam, avagy az M3-as MacBook Pro az M2-es MacBook Air ellen

Az M3-as rendszerchippel eltűnt a 13 hüvelykes modell a MacBook Prók sorából, ami sok váltás előtt álló felhasználóban vet fel kérdéseket: a MacBook Air is használható professzionális munkára? Az M3-as alapchip van olyan erős, hogy méltó helye legyen a 14 hüvelykes gépházban?

Az Apple nemrég mutatta be az M3-as rendszerchipcsaládot, amelyből az alapváltozat mellett egyelőre a Pro és a Max modellek érhetők el, az Ultra még nincs piacon. Ezek mindegyike megtalálható a 14 hüvelykes MacBook Pro modellekben, amelyek között nincs dizájnbelikülönbség, mindegyik a 2021-ben az M1 Pro és M1 Max rendszerchipekkel érkező 14-es modell külsejét kapta meg. Ez az első eset, hogy 14 hüvelykes gép érkezik az adott rendszerchip alapváltozatával, ami két dolgot jelent: egyrészt azt, hogy nem érkezik M3-as Pro 13 hüvelykes kijelzővel, a 2016-ban bevezetett Touch Barnak végleg búcsút inthetünk. Másrészt azt, hogy alap M3-as elég erős ahhoz, hogy a kiváló teljesítményéről híres 14 hüvelykes Pro modellekben is helyet kaphasson. A mostani blogbejegyzésünkben többek között azt vizsgáljuk, hogy ez így van-e, továbbá segítünk azoknak a felhasználóknak, akik kisebb mérető MacBook vásárlásán gondolkodnak, de a 13,3 hüvelykes Pro hiányában nem tudják, hogy merre induljanak: a 13,6 hüvelykes MacBook Air, vagy a 14,2 hüvelykes MacBook Pro felé?

MacBook Pro 14 M3 vs. MacBook Air 13 M2

Dizájn, méret, csatlakozók

Ha pusztán a dizájnt nézzük, a gépek között nincs óriási különbség, hiszen a legújabb MacBook Airek már a 2021-ben bevezetett Pro gépekre hasonlítanak, pár messziről is látható különbséggel, pl. a billentyűzet mögötti rész nem fekete színű. Méretben viszont nagyon is komoly a különbség: a 13 hüvelykes, M2-es Air 30,41 x 21,5 x 1,13 centiméteres kiterjedésű és 1,24 kilogrammot nyom a mérlegen, míg a 13 hüvelykes, M3-as Pro 31,26 x 22x12 x 1,55 centiméteres, tömege pedig 1,55 kilogramm. Ez így leírva nem tűnik komoly differenciának, de az életben az: a 14 hüvelykes gép a teljesítményéhez képest elképesztően kecses, egy hasonló teljesítményű PC után döbbenetesen picinek és könnyűnek tűnik. Viszont ha az ember összehasonlítja az Airrel, akkor nem fogja elhinni a különbséget: az Air összecsukva vékonyabb, mint a Pro alsó része, az 1 kilogrammot nem sokkal meghaladó tömeg pedig elképesztően légiessé teszi. Magyarán az Air után a Pro attól függetlenül is nagynak tűnik, hogy amúgy az a gép a kategóriáján belül kimondottan kicsi. Csatlakozókban természetesen a Pro nyújt többet, mert míg az Airen a MagSafe töltőport mellett két darab Thunderbolt / USB 4 (Type-C) csatlakozó és egy 3,5 milliméteres headset-port található, addig testvérén egy HDMI-csatlakozó és egy SDXC-kártyahely is helyet kapott. Persze az Airhez is lehet külső kijelzőt csatlakoztatni, de ehhez valamilyen átalakítóra lesz szükségünk.

MacBook Pro 14 M3 csatlakozók

Kijelző

Az egyik legkomolyabb különbség a kijelző: az 13,6 és a 14,2 hüvelykes méret között óriási különbség nincs, a notch is mindkét eszközön megtalálható, de míg az Air IPS-technológiás, 2560 x 1664 pixeles felbontású, 500 nites maximális fényerejű Liquid Retina kijelzőjét úgy lehetne jellemezni, hogy egy nagyon jó megjelenítő, a Pro mini-LED technológiájú, 3024 x 1964 pixeles felbontású, 1600 nites maximális fényerejű, 120 Hz-es képfrisssítésű panelje abszolút piacvezető, ezzel a képminőséggel máshol nem nagyon lehet találkozni. A fényerő függ a tartalom típusától, SDR-nél 600, XDR-nél 1000, HDR-nél pedig a már említett 1600 nit, ez mind bőségesen elegendő.

MacBook Pro 14 M3 teszt

A különbséget gyakorlatilag minden típusú tartalomnál jól lehet látni, legyen szó webes tartalomfogyasztásról, filmnézésről, játékokról vagy munkáról, a Pro modell többet nyújt. A különbség nem fájó, tehát az ember nem kezd el émelyegni, ha a Pro után egy Air modellen kell dolgoznia, de a professzionális felhasználás esetén azt gondoljuk, hogy alapvetően a Pro modellt érdemes preferálni. Fontos viszont tudni, hogy a sima M3-as 14-es Pro az M2-es Airhez hasonlóan csak egy darab külső kijelzőt támogat, aminek maximális felbontása 6K lehet. Az M3 Próval szerelt modell már két, az M3 Max pedig három külső monitort is meg tud hajtani.

Hangszórók, mikrofonok, webkamera

A hangszóróknál nagyjából ugyanaz a helyzet, mint a kijelzőnél: az Air olyan mértékben utasítja maga mögé a hasonlító méretű és árkategóriájú PC-ket, amilyen mértékben a Pro őt lekörözi. A vékonyabb modell négy hangszórós rendszere gyönyörűen szól, tökéletesen alkalmas arra, hogy külső kiegészítő használata nélkül jó minőségben megnézzünk rajta egy filmet, vagy berakjunk egy háttérzenét. A Pro modell hat hangszóró, high-fidelity megoldása viszont másik liga, erőteljesebb, hangosabb, teltebb, versenyre tud kelni a külön megvásárolható vezeték nélküli hangszórókkal. A mikrofonoknál ilyen különbség nincs, mindkét gépben három-három darab található, és bár a Próé jobb minőségű, a különbség nem óriási. Az 1080p-s webkamerákról is ez mondható el, egymás mellett észre lehet venni apró különbségeket, külön-külön viszont nem igazán, pusztán csak mindkettőről az lesz a benyomásunk, hogy nagyon jók.

Teljesítmény

A 14 hüvelykes MacBook Pro ugyebár elérhető M3 Pro és M3 Max rendszerchipekkel is, amelyek nyilván jelentősen erősebbek a 13 hüvelykes Airben található alap M2-nél; most nem is ezekről fogunk írni, hanem a sima M3-ról, amelynek elődje még a 13 hüvelykes MacBook Próban dolgozott. Az M3 ugyebár már 3 nanométeres gyártástechnológiával készül, míg az M2 (és az M1) 5 nanométeres node-ot használ. A legújabb megoldásban 25 milliárd tranzisztor található, az egy évvel korábbi közvetlen elődben 20 milliárd, a 2020-as M1-ben pedig 16 milliárd. A sajtótájékoztatón szerint elhangzottak szerint az M3 nagyjából 50 százalékkal gyorsabb az M1-nél, és 15%-kal erősebb az M2-nél.

A processzor felépítésében nincs különbség, az M2 és az M3 egyaránt nyolcmagos megoldások, négy teljesítményorientált és négy alacsony fogyasztású maggal. A központi memória mérete 8, 16 vagy 24 GB lehet, a sávszélesség 100 GB/másodperc. A GPU-magok számában abban a tekintetben van különbség, hogy a belépőszintű Air 8 maggal érkezik, de van belőle 10 magos változat is; az M3 esetében a 10 mag az egyetlen opció. A tárhely az Air esetén 256 GB-nál indul, a Pro ennek legalább a duplájával vásárolható meg, a plafon mindkét eszköztípusnál 2 TB. Ennek viszont van sebességbeli vonzata is, az SSD írási- és olvasási sebessége a 256 GB-os Airnél lassabb, mint az 512 GB-osnál, aminek az oka, hogy ebben a modellben egy, nem pedig két darab NAND-chip található. Mindez a gyakorlatban nagyjából 1610 MB/s-os írási és 1520 MB/s-os olvasási sebességet jelent a méréseink szerint, amihez képest a 14-es M3-as Pro 2995 és 3330 MB/s-os értékei kimagaslóak: aki a munkája során sok fájlt kell, hogy mozgasson, esetleg fotókat vagy videókat vág, ne gondolkozzon 512 GB-os tárhely alatt. Átlagfelhasználás esetén viszont nincs mérhető sebességbeli különbség a két eszköz között.

M3 MacBook Pro vs. M2 MacBook Air benchmark

A processzor sebességére visszatérve, egymagos teljesítmény esetén mi 15,2 százalékos különbséget mértünk az M2 és az M3 között ez előbbi javára, a többmagos teljesítményben pedig felhasználástól függően 13,8 és 24,1 százalék között volt a különbség. Mindez azt jelenti, hogy többmagos processzorteljesítményben a belépőszintű M3 nagyjából ott van, mint a 10 proceszormaggal rendelkező M1 Pro, amelyben ugye 8 teljesítményorientált és 2 energiahatékony mag található. A grafikus teljesítménybeli különbség a méréseink szerint 20-30 százalékos a két belépőszintű gép között, de az Air esetén ugyebár 8, a Pro esetén pedig 10 GPU-magról beszélünk, ez pedig önmagában is majdnem indokol 20 százalék különbséget. Ettől függetlenül a játékokban ez nagy különbség, ahol az M2 30 képkockát tud másodpercenként, ott az M3 40-et tud, és ez nagyjából így skálázódik tovább. A különbség akkor lesz ennél nagyobb, ha olyan alkalmazást használunk, amely támogatja a hardveres sugárkövetést: itt nem csak játékokra, hanem professzionális alkalmazásokra is lehet gondolni, a különbség az M2 és az M3 között akár két és félszeres is lehet.

MacBook Air 13 M2 teszt

Nagyon fontos különbség a hűtés, amely az Air esetében passzív, a Pro esetében aktív. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb gépben van ventillátor, ami bizonyos processzorhőmérséklet esetén bekapcsol. Ez nyilván hanggal jár, viszont nagyobb csúcsteljesítményt eredményez. Az Air ezzel szemben melegedés esetén az órajelet korlátozza, méréseink szerint akár 17,5 százalékkal, ez pedig mérhető a teljesítményben. A fent leírt különbségeket épp ezért hosszabb tesztekkel mértük ki, ez végeredményben azt jelenti, hogy a rövid feladatokban (pl. két-három percig tartó videórenderelés) ennél kisebb is lehet a teljesítménybeli különbség a két eszköz között.

Üzemidő

A két eszköz üzemidejében nincs óriási különbség: a hivatalos adatok szerint webböngészésre mindkettő 15 órán keresztül használható egy töltéssel, de a videónézési idő a Pro esetében 22 óra, szemben az Air 18 órájával. Az akkumulátor egyébként 70 Wh-s, szemben az Air 52,6 Wh-s megoldásával, amelyhez gyárilag 30 vagy 35 wattos töltőt adnak, míg a Próhoz 70 wattos jár.

Konklúzió

Ebben az írásunkban több dologra is kerestük a választ az új, M3 rendszerchippel szerelt, 14 hüvelykes MacBook Pro kapcsán, és úgy érezzük, hogy meg is találtuk őket. A 13 hüvelykes méret elhagyása jó döntésnek tűnik, hiszen így végre a belépőszintű Pro is megkapta a gyakorlatilag sehol máshol nem látható minőségű kijelzőt és rangrendszert, véleményünk szeirnt főleg ez előbbi az, ami megkülönbözteti a Pro gépeket az Airektől. A belépőszintű M3 elég erős a feladatai ellátásához, viszont az egyetlen egy darab külső kijelző támogatása a professzionális felhasználóknak problémát jelenthet.

Apple M3 család

Mi összességében azt gondoljuk, hogy a 13 hüvelykes, M2-es MacBook Air a professzionális felhasználókon túl mindenkinek jó választás, legyen szó diákokról, internetes tartalomfogyasztókról vagy cégvezetőkről. Kicsi, hangtalan, erős, és mindenben nagyon jó; aztán persze mellé lehet rakni a 14 hüvelykes MacBook Prót, és meg lehet nézni, hogy mi a különbség egy nagyon jó és egy kiváló kijelző között. A sima M3-as rendszerchippel szerelt, 8/512-es, belépőszintű Pro modellt alapvetően azoknak tudjuk ajánlani, akik az Air teljesítményével is megelégednének, de vágynak vagy szükségük van a jobb kijelzőre, illetve azoknak is, akik ha nem is napi 8 órában, de használnak professzionális szoftvereket. Akik viszont minden nap videót vagy fotót vágnak, fejlesztenek vagy egyéb erőforrásigényes környezetet használnak, mindenképp az M3 Pro vagy az M3 Max irányába induljanak el, mert a különbség nagyjából ugyanaz, mint az Air és a Pro között: a sima M3 professzionális munkára 16 vagy 24 GB RAM mellett nagyon jó, az M3 és az M3 Max pedig kiváló.