Melyik játékkontroller az ideális Apple TV mellé?

Az elmúlt években egyre komolyabb játékok lettek elérhetők az Apple TV-n, amely bizonyos felhasználói igények mellett ki tud váltani egy tradicionális játékkonzolt is. A kérdés, hogy milyen kontrollerrel érdemes kezelni.

Februárban részleteseben is írtunk arról, hogy mire számíthatnak azok a felhasználók, akik az Apple TV-t játékkonzolként szeretnék használni. Ha valakinek most nincs ideje elolvasni a teljes anyagot, annak röviden összefoglaljuk: kiváló élményekre lehet számítani, ugyanis az eszközre egyre komolyabb címek jelennek meg, ráadásul az Apple Arcade szolgáltatás igénybevételével a keresgélés és döntés súlya is lekerül a felhasználók válláról, ugyanis a több mint 200 játékot tartalmazó kínálatban mindenki megtalálhatja a kedvére való, reklámmentes szoftvereket. Fontos viszont tudni, hogy bizonyos alkotások egyáltalán nem használhatók a gyári távirányítóval, ami amúgy logikus, hiszen ha az irányítás több gombot igényel, mint amennyi fizikailag rendelkezésre áll, akkor a feladatot nyilván nem lehet megugrani. Épp ezért egyre többen érdeklődnek azzal kapcsolatban, hogy milyen kontrollert érdemes az Apple TV mellé választani. Technikailag szinte mindegyik használható, tehát nem csak a PlayStation és az Xbox gyári kontrollereit lehet csatlakozni, hanem az utángyártott megoldásokat is, amelyek azok ismerik a Bluetooth-t. Viszont a döntés ennek ellenére sem egyszerű: igazság szerint számunkra sem az, hiszen rengeteg kiváló megoldás létezik. Így a vásárlóink kérésére most egy szinte lehetetlen feladatra vállalkozunk és megmutatjuk, hogy az egyes megoldások milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek.

Utángyártott kontrollerek

Az utángyártott kontrollereket nem lehet egy kalap alá venni, valószínűleg több száz vagy talán több ezer megoldás is létezik, amelyek ebből adódóan méretükben, formavilágukban és árukban is markánsan különböznek egymástól. Próbáltunk már olcsóbb kontrollereket és nem állítjuk, hogy használhatatlanok lennének, sőt: viszont az általános szabály itt is érvényes, ha egy termék olcsó, annak valószínűleg oka van. A kedvezőbb árú utángyártott kontrollerek anyaghasználatukban, összeszerelési minőségükben, tartósságukban nem tudnak versenyezni a márkás konkurensekkel, nem szabad elfelejteni, hogy a Microsoft és a Sony számára a kiváló kontroller tervezése gyakorlatilag elengedhetetlen a konzolok mellé. Ettől függetlenül vannak ügyes termékek az utángyártott piacon is, az ismertebb hardver- és perifériagyártók egyaránt rendelkeznek saját megoldásokkal, amelyek ára közel van a PlayStation és Xbox kontrollerekéhez. 

PlayStation 4 kontroller (DualShock 4)

DualShock 4 Apple TV-vel

A PlayStation 4-gyel debütált DualShock 4 kontroller egy klasszikus formavilág utolsó képviselője: az első DualShock még 1997-ben jelent meg az első PlayStationnel együtt. Azóta természetesen rengeteg víz lefolyt a Dunán, a negyedik generáció már vezeték nélkül működik, beépített akkumulátorral rendelkezik és általánosságban is sokkal jobb minőségű, mint az eredeti változat, de a formavilág ettől függetlenül hasonló. A modern kontrollerek között ez a legkisebb, ráadásul könnyű is (bő 200 grammról beszélünk), tehát kisebb kézzel rendelkező felhasználóknak jó választás lehet. Egy abszolút jó minőségű és megbízható kiegészítőről beszélünk, amely jó partnere lehet az Apple TV-nek. A színválaszték óriási, ám a limitált darabokat sok esetben csak nehezen és ebből adódóan drágábban lehet beszerezni.

PlayStation 5 kontroller (DualSense)

DualSense kontroller Apple TV-vel

A PlayStation 5-tel egy új kontroller debütált: a DualSense sok újítást hozott, ilyen többek között az adaptív triggerek bevezetése és a beépített mikrofon is, ezeket azonban csak egy PlayStation 5-tel fogunk tudni teljes mértékben kihasználni. A kontroller mérete jelentősen nőtt a DualShock 4-hez képest, a tömeg nagyjából 280 gramm. Az akkumulátor itt is beépített, C-típusú USB-kábellel tölthető, az anyaghasználat, az összeszerelési minőség pedig kiváló. Árban nagyjából ugyanot mozog, mint a többi kontroller, úgyhogy ezt is egy jó választásnak gondoljuk, de összességében nem a legjobbnak: hogy miért, azt az Xbox kontroller leírásánál bontjuk ki. 

Xbox Series kontroller

Xbox kontroller Apple TV-hez

Az aktuális Xbox generációhoz tervezett kontrollerek nem különböznek olyan markánsan az elődeiktől, mint a Sony megoldásai, aminek valószínűleg az az oka, hogy az előző generációs (Xbox One) kiegészítők is nagyon jó visszajelzéseket kaptak. A Microsoft kontrollere nagyobb, mint a DualShock 4, nagyjából ugyanakkora, mint a DualSense, de mivel teljesen más a formavilág, nehéz őket direktben összehasonlítani: a mi tapasztalataink szerint gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kényelmes a használata, hosszabb távon is. A tömeg nagyjából megegyezik a DualSense-ével, az anyaghasználat és az összeszerelési minőség jó. Nekünk igazság szerint ez a kedvenc kontrollerünk, és nem csak a nagyon menő színek miatt, hanem egyszerűen ezt érezzük a legkényelmesebbnek hosszabb használat esetén is: ezzel semmiképp sem szeretnénk hitvitát generálni, ez csak a mi véleményünk. Jelentős eltérés a Sony megoldásaihoz képest a beépített akkumulátor hiánya, ami lehet előny és hátrány is: a kontroller két darab ceruzaelemmel (AA) is működtethető, tehát ha valakinek van otthon ilyen méretű akkumulátora (avagy újratölthető eleme), annak egyszerű lesz az üzemeltetés. Aki viszont beépített akkumulátorra vágyik, az külön kell, hogy beszerezze a Play & Charge Kitet, amelyet C-típusú USB-kábellel lehet tölteni. Mi amúgy kimondottan szeretjük a cserélhetőséget, mert így egy lemerülő akkumulátor esetén nem kell abbahagyni a játékot, elég csak berakni két elemet. Mi tehát magunknak ezt a kontrollert választanánk Apple TV mellé, de természetesen a többi megoldás is jól használható.