Melyik MacBookot válasszam karácsonyra?

MacBook Air vagy? MacBook Pro? 13, 14 vagy 16 hüvelykes méret? M1, M1 Pro, M1 Ultra, M1 Max vagy M2 chip? Sok a kérdés, de segítünk eligazodni az Apple valaha volt legjobb notebookos kínálatában.

Az Apple notebookos kínálata teljesen lecserélődött az elmúlt két évben, a végeredmény pedig egy minden szempontból bámulatos porfólió lett. A saját tervezésű M-szériás chipek közül még a legkisebb is jelentősen gyorsabb bármelyik korábban használt Intel megoldásnál, így sok év után most először tényleg egyértelmű válasz adható arra a kérdésre, hogy egy 3-4 éves MacBookot érdemes-e egy frissre cserélni. Az viszont nem teljesen egyértelmű, hogy melyikre, aminek nem az az oka, hogy a kínálatban lennének gyöngébb modellek; pont ellenkezőleg, még a 2020-as, M1 chippel szerelt MacBook Air is egy olyan erős gép, aminél több sokaknak egyszerűen nem kell. Ebben az írásunkban körbejárjuk, hogy kinek melyik gép lehet az ideális választás.

MacBook MagSafe csatlakozó

A kínálat

Mindenek előtt érdemes tényszerűen végignézni a kínálatot. A belépőszintet jelenleg a 499 900 forintos indulóárral rendelkező M1 chippel szerelt, 13 hüvelykes MacBook Air jelenti, ami jelen pillanatban amúgy 449 900 forintos áron hazavihető tőlünk. Ez a gép még a régebbi, 2018 végén bevezetett dizájnt használja, nagyon stílusos és vékony, de nem kimondottan újszerű. Azt a 2022-es, szintén 13 hüvelykes, de már M2 chippel szerelt MacBook Air hozza, az indulóár itt már 599 900 forint, de jelenleg ezt 559 900 forintra akciózzuk. A friss és ropogós külső mellett különbséget jelent a kicsivel nagyobb méretű (13,3 helyett 13,6 hüvelykes), notch-csal ellátott kijelző, amelynek fényereje 400 helyett 500 nit, a jobb minőségű hangszórók, a 720p-s helyett 1080p-s kamera, a MagSafe és a gyorstöltés megléte. Az M2 chip az M1-nél általános számítási feladatokban átlagosan 18%-kal gyorsabb, a grafikus feladatok esetében 35%-król beszélhetünk, ami számszerűleg nézve jelentős, de átlagos felhasználás mellett ebből nem lehet semmit sem érzékelni, hiszen már az M1-es modell is villámgyors. A különbség kizárólag teszteken és professzionális munka során jön ki, de ez utóbbira nem az Air, hanem a Pro gépek javasoltak. Átlagfelhasználói szinten is korlát lehet viszont, hogy az M1-es gépen a 3,5 milliméteres fejhallgató-csatlakozó mellett mindössze két darab Thunderbolt/USB-C csatlakozó van, az M2-es modellnél a sor egy MagSafe töltőcsatlakozóval bővebb; ezekhez a gépekhez szinte biztosan szükséges valamilyen hubot is vásárolni, hogy legyen régebbi típusú USB-csatlakozó vagy mondjuk HDMI-kimenet is.

MacBook Air vagy MacBook Pro?

A kínálat ott is egy 13 hüvelykes géppel indul, ami szintén egy korábbi dizájn, a jelenlegi egyetlen és várhatóan az utolsó Touch Baral szerelt notebook. A MacBook Airekhez képest kicsit jobb az üzemidő (18 helyett 20 óra), az M1-es modellnél jobb (fényesebb), de az M2-esnél kicsit gyengébb kijelző, plusz adott az M2 és az aktív hűtési rendszer. A mikrofonok minősége jobb, a webkamera 720p-s, a chip viszont M2-es, tehát az M1-es és az M2-es MacBook Airek amolyan egyvelegéről van szó. A 13 hüvelykes MacBook Pro a MacBook Air készülékekhez hasonlóan csak egy darab külső megjelenítő használatát támogatja, ami egy Pro modellnél nem ideális. 

A 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellek viszont már egészen mások: új dizájnt kaptak, a kisebb modellektől eltérően nem csak két USB-C port van rajtuk, felszereltségtől függően pedig M1 Pro vagy M1 Max chipek dolgoznak bennük, amelyek a sima M2-esnél is erősebbek. A kijelzőjük bámulatos, akár 120 Hz-es képfrissítésről is beszélhetünk 1000 nites maximális fényerő mellett, az üzemidő pedig akár 21 óra is lehet. Külső megjelenítőkből az M1 Pro esetében három, az M1 Max-nál pedig négy darab támogatott, utóbbinál három darab 6K-s és egy darab 4K-s panel csatlakoztatható, a gép teljesítménye ezek meghajtásához bőségesen elegendő. Az induló árak a tudáshoz igazodnak, a 14-es modell esetében 989 900 (jelenleg akciósan 899 900), a 16-os modellnél pedig 1 239 900 forint az indulóár (bár jelenleg az is akciós, 1 139 900 forint).

Mit vegyen egy átlagfelhasználó?

Az átlagfelhasználók számára mi a 13 hüvelykes, M1 chippel szerelt MacBook Air modelleket ajánljuk. Normál használat mellé a 8 GB RAM bőségesen elegendő, a legtöbben valószínűleg a 256 GB-os tárhellyel is megvannak, főleg egy iCloud+ előfizetés mellett, de az igényektől függően választható nagyobb tárhely is. A gép villámgyors, az üzemideje elképesztő, a ventillátormentes hűtési rendszer minden körülmények mellett teljesen hangtalan, a gyorstöltés hiánya pedig nem zavaró, 1-2 óra alatt azért fel lehet tölteni a masinát. Játékra az Apple Arcade szolgáltatás birtokában szintén jól használható, bár ha valaki kimondottan játékra választana gépet, valószínűleg egy Windows operációs rendszerrel szerelt PC-nél kell maradnia, az Apple chipjeire ugyanis már nem telepíthető fel a Microsoft operációs rendszere. Ha valakinek nagyon tetszik az új dizájn és az életmódjából adódóan használná a gyorstöltést, akkor az M2 chippel szerelt MacBook Air egy kiváló választás, de itt már erős az érzelmi vonulat: az M1-es Air is olyan bivalyerős, hogy hiába jobb szinte mindenben egy kicsit az M2, ez valós körülmények között észrevehetetlen lesz. Egyetlen egy kivételt látunk: ha valaki sokat használja kültéren, napfényben a gépét, az M2-es gépet javasolt vennie, mert az M1-es 400 nites fényereje ilyen körülmények között kevés lehet. 

Apple M1 vagy M2?

Mit vegyen egy professzionális felhasználó?

A válasz szerencsére itt is viszonylag egyszerű: mi az igényeknek megfelelően konfigurált 14 vagy 16 hüvelykes MacBook Pro modelleket ajánljuk abban az esetben, ha valaki erőforrásigényes munkára használja a gépet. Grafikai tervezés, videóvágás vagy 3D-tervezés esetén az M1 Pro és M1 Ultra chipek által nyújtott elképesztő teljesítmény konkrétan időt és pénzt takarít meg, de fejlesztőként is rengeteget lehet nyerni a bivalyerős hardver által. Itt érdemes kiemelni, hogy bár a 13 hüvelykes, M2-es MacBook Pro is egy szuper gép, de komoly korlátja, hogy csak egy külső kijelzőt támogat, árban pedig pontosan ott van, mint az újabb dizájnnal és jobb kijelzővel rendelkező M2-es MacBook Air. Mi grafikai munkára is inkább azt javasolnánk, mivel a 13-as Pro tényleg nem igazán tud semmi extrát nyújtani az M2-es Airhez képest, de az egyetlen egy külső kijelző támogatása komoly munkavégzés esetén kevés lehet. Aki tehát tényleg a felsorolt tevékenységekből él, a 14 vagy a 16 hüvelykes Pro gépekben fogja megtalálni a számítását: 3 vagy 4 külső kijelzővel, minden tekintetben kompromosszimmentes hardverrel, elképesztő üzemidővel, gyönyörű külsővel. Ha munkaeszközről van szó, mi ezeket a gépeket javasoljuk.