Már a jövő héten érkezhet az iOS 13.1 és az új iPadOS

Tegnap késő délután érkezett meg a WWDC óta már hőn áhított iOS 13 és watchOS 6. A felhasználók nagy része még csak ízlelgeti az új rendszert, azonban úgy tűnik, hogy a jövő hétre már egy újabb frissítést tervezett az Apple.

A vállalat az ígéretét betartva szeptember 19-én, azaz tegnap tette elérhetővé az iOS 13 és a watchOS 6 nyilvános frissítését. Ahogy az lenni szokott, az Apple szerverei csúcson pörögnek, hogy ellássanak minden kíváncsi rajongót az új rendszerekkel. A “korán ébredők” már próbálgatják is az új verziót, ami a visszajelzések szerint kifejezetten jól sikerült. Viszont pont ahogy alábbhagyna a kezdeti pörgés, a tech óriás rögtön el is lát majd minket az iOS 13.1-el, és az iPadek új, saját rendszerével, az iPadOS-szel.

Több furcsaság is felmerült a legújabb frissítések kapcsán. Na de kezdjük is az elején! A legelső szokatlan dolog az volt, hogy az Apple már az iOS 13 elérhetővé tétele előtt kiadta az iOS 13.1 fejlesztői, majd nyilvános bétáját is, amire egészen eddig nem volt példa. Már akkor lehetett sejteni, valamint több forrás is egyetértett abban, hogy az új iOS főverzió debütálása után nem sokkal érkezhet egy következő nagyverzió, s most úgy tűnik, a pletykák igazak voltak.

A második érdekesség pedig az, hogy logikus lett volna, ha az Apple az iPadOS-t is tegnap teszi elérhetővé a nagyérdemű számára az iOS 13 és a watchOS 6 társaságában, azonban nem így történt. Nemrég megtudtuk, hogy a debütálás időpontját elnapolták, és szeptember 30-án kerülhet rá sor, most viszont a hírek szerint nem is kell olyan sokáig várnunk, hiszen jövő hét kedden, azaz szeptember 24-én már le is tölthetjük. Ráadásul nem csak az iPadOS-t, hanem az iOS 13.1-et is.

Jogosan merült fel a kérdés a különböző fórumokon, hogy az új rendszer neve vajon iPadOS 13, vagy inkább iPadOS 13.1 lesz-e. Nos, mindkét opció elképzelhető, egyikre sem mernénk biztosra fogadni. De miért jön ilyen hamar az új iOS nagyverzió, és miket tartalmaz majd? A kérdés első felére a választ egyelőre nem tudjuk, nagy csend van az Apple háza táján ezen a téren, valószínűleg utólag tudjuk majd meg az okát. A kérdés második tagmondatára viszont egészen határozott elképzelés van, hiszen a bátrabb bétázók már találkozhattak az újításokkal, vagy legalábbis azok egy részével. Nézzük csak, mikre is számíthatunk!

Shortcuts Automations

A Shortcuts alkalmazás helyet kapott az iOS 13-ban, ahol létrehozhattunk és módosíthattunk parancsokat, azonban Siri egyelőre nem támogatta azoknak a hangalapú kezelését. Az új 13.1-es nagyverzióban viszont szerencsére pótolták a funkciót, amit Federico Viticci tweet-jében láthatunk gyakorlatban is működni:

Érkezési idő megosztása

A funkció végre visszatér a gyári Térkép alkalmazásba, melynek segítségével navigálás közben megoszthatjuk például a haverokkal, hogy pontosan mikor is érünk a csapat(le)építő buli helyszínére.

AirPods hangerősáv

Nagyon apró, de kifejezetten jópofa újítás. AirPods használata közben a hangerősávon megjelenik majd a fülhallgatók apró ikonja.

Új HomeKit ikonok

Az Otthon alkalmazáson belül a HomeKit rendszerünk tagjai új, immáron részletesebb ikonokat és kezelési felületet kaptak. Az újítás egyébként helyet kapott a legutóbbi macOS Catalina bétában is.

Használhatóbb egér támogatás

Az iOS és iPadOS 13 már gyárilag támogatja az egér használatát, amit a kisegítő lehetőségeknél tudunk beállítani. Újabb hiánypótló funkció kerülhet be az új rendszerbe azáltal, hogy a jobb egérgombhoz már hozzárendelhetjük a hosszú érintés – vagyis a 3D Touch-ot helyettesítő – funkciót is.

A jó hírek pedig nem értek még véget! A mai naptól elérhető országunkban az új iPhone és Apple Watch széria, melyet az iSTYLE üzleteiben most rendkívüli nyitvatartás keretében már reggel 8:00-tól ki tudtok próbálni, és akár meg is tudtok vásárolni.

Ti letöltöttétek már az új iOS 13-at? Mi a véleményetek róla?

Forrás: AppleInsider