Megjelent és letölthető az iOS 13!

Elérkezett a nap, amelyet már a WWDC óta vártunk: végre itt az Apple mobil operációs rendszerének legfrissebb, hivatalos változata! Béták sora után a mostani végleges kiadást már mindenki telepítheti iPhone-jára.

Pöröghetnek azok a szerverek, az Apple ki is adta ki az iOS 13 végleges, minden felhasználónak szóló változatát. Ahogy az lenni szokott, a nagy hajrá miatt feltehetően elég sokat kell majd várni, mire letöltődik az új rendszer. Addig is itt van egy kis emlékeztető, a teljesség igénye nélkül, az iOS 13 legfontosabb újításairól, hogy tudd, miket érdemes kipróbálnod, ha majd egyszer lejött a rendszer.

A frissítés a Beállítások > Általános > Szoftverfrissítés menüpontjában jelenik meg.

Bár a frissítés nem jár adatvesztéssel, azért tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy nem bízzuk magunkat a véletlenre, és készítünk egy biztonsági mentést az iPhone-unk tartalmáról. Készíthetünk teljes biztonsági mentést az iCloud-tárhelyünkbe, vagy számítógépünkre az iTunes segítségével. Szorgalmasaknak mindkettő ér.

Dark Mode

Igen, itt van, végre. Szerintem borzalmasan sokan vártuk. Nem kell kifejezettnek goth-nak lenni hozzá, hogy elismerjük, az OLED kijelzők egyszerűen kívánják a sötét megjelenést. Most pedig az egész menün kívül a natív alkalmazások is megkapják végre a lehetőséget, hogy sötétebb színben tündököljenek. Extra továbbá, hogy a háttereket is lehet Dark Mode-osítani, a sokkal kontrasztosabb megjelenés reményében. És a macOS Mojavéból már megismert napszakhoz igazodó automata váltás világos és sötét témák közt is működésbe lép. Ezzel egyidőben külsős fejlesztők számára is megnyílt a lehetőség, hogy az automata színséma váltást integrálják alkalmazásaikba.

Megújult Fotók alkalmazás és könnyebb képszerkesztés

Az AI egyre erősebb jelenlétével egyre könnyebbé válik a fényképek megjelenítése és a kutakodás köztük. Sok más új funkció közt jön az éves, havi és napi bontású listázás. És jóval letisztultabbá válik a szerkesztő felület is. Erről a későbbiekben készítettünk egy videós tutorialt, abban benne van az összes újítás.

Sign In with Apple

A Sign In with Apple megoldás nem csinál mást, mint összeszedi a piac legjobb megoldásait, majd hozzáadja az Apple ökoszisztéma biztonságát. Ezzel pedig azonnal kialakul a létező legkényelmesebb és legbiztonságosabb regisztrációs rendszer.

Az adott oldalhoz tartozó regisztrációdnál megadhatod, hogy a valós e-mail címed használja, vagy regisztráljon egy teljesen random, hozzád kitalálhatatlanul kötődő fiókot. Ezt később le is lőheted, ha “elégne”. A helyzetmeghatározáskor pedig dönthetsz arról, hogy csak egyszer adod meg a helyzeteted, többször nem fog rálátni a másik fél. A biztonságodat pedig a Face ID vagy Touch ID biztosítja.

Emlékeztetők (Reminders)

A megújult design és intelligensebb kezelés egy szinte teljesen új Emlékeztetők élményt nyújt. Így már sokkal könnyebb lesz rendezni-szervezni és nyomonkövetni az eseményeket. Az Üzenetek (Messages) alkalmazás integrálásával pedig sokkal könnyebb megosztani a feladatokat másokkal.

Üzenetek (Messages)

Érkezik az egyedi megkülönbözetés, saját magad által beállított névvel, fotóval, Memojival vagy Animojival. Innentől te döntöt el, milyen néven szerepelsz a beszélgetésben és nem az a meghatározó ki hogy mentette el a kontaktod. Emellett a saját Memojidból egész matrica csomagot is gyárthatsz (ha van hozzá türelmed), amiket utána felhasználhatsz az Üzenetek, Mail és egyéb natív appokban.

Siri

Új, sokkal természetesebb hanggal hódít “Az Öreglány”. A Siri Shortcuts pedig kibővül egy csomó testreszabhatósági lehetőséggel.

CarPlay

Bár egyelőre nem ez az autógyártók elsőszámú választása. A CarPlay idén egész sok újítással bővül. Totál megújult a Dashboard, lett itt is sötét és világos mód. Átszabták az Apple Music és Naptár (Calendar) app megjelenését, valamint Hey Siri integráció is érkezik.

Megújult AirPods funkciók

Itt is leginkább Siri tevékenykedik a háttérben. Most már intelligensen fel tudja olvasni az üzeneteket és még azt is el tudja dönteni, hogy számodra mikor lehet alkalmas. Emellett a fülhallgató megosztható lett, mert most már két AirPods is csatlakoztatható egy eszközhöz.

QuickPath billentyűzet

Az iOS 11-es egykezes billentyűzet után most újabb frissítést kap a Keyboard. A kinézet nem változik, viszont most már lehet csak az ujjunk csúsztatásával is, egyfajta prediktív módon gépelni.

Szöveg szerkesztés

Új gesztusokkal bővült a szövegek kezelése, a másolás, kivágás, beillesztés, visszavonás és újra funkciók már gesztusvezérléssel is működnek, sokkal könnyebbé téve ez által szöveges műveleteket.

Teljesímény növekedés

Gyorsabb Face ID feloldás, kisebb adatcsomagok és fájlméretek az App Store-ban letöltés során, sokkal gyorsabb alkalmazásindítás, intelligens töltéskezelés.

Kompatibilitás

Az iOS 13 az alábbi eszközökkel kompatibilis: iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max és iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPod touch (7. generáció)

Nektek melyik új funkció jön be a legjobban? Ha valamit kihagytunk, ne habozzatok megírni kommentben.