Nothing Ear (2) bemutató

Bár külsejét tekintve nem sok mindenben változott a Nothing új TWS fülhallgatója, a motorháztető alatt rengeteg fejlesztés történt.

Bizonyára sokan hallottak már a Nothing nevű gyártóról, akik saját bevallásuk szerint azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a technológiát újra szórakoztatóvá tegyék – már-már zárójeles vélemény, hogy ezzel úgy általánosságban eddig sem volt gond, az iSTYLE blogban is rengeteg izgalmas és érdekes terméket mutattunk be az elmúlt években. Mindezt a Nothing egy szűk termékkínálattal próbálja megtenni: 2021. januárjában érkezett a kimondottan jól sikerült és általunk is kedvelt Ear (1) vezeték nélküli fülhallgatójuk, amit a Phone (1) nevű androidos okostelefon követett, majd következett a zajszűréssel nem rendelkező, hagyományos kialakítású, mégis extravagáns Ear (stick) fülhallgató. Most pedig itt van a legújabb in-ear megoldásuk, az Ear (2), amely első ránézésre szinte egyáltalán nem különbözik a legelső terméküktől. A látszat persze ne tévesszen meg senkit, a motorháztető alatt rengeteg fejlesztés történt, de ettől függetlenül az újdonság kicsomagolása már nem tartogatott meglepetéseket nekünk, akik az első generációs modellt is használták. A kartonból készült csomagolást szó szerint fel kell tépni ahhoz, hogy hozzáférjünk a termékhez, a fülhallgatók ezúttal is egy áttetsző, mágnesesen záródó töltőbölcsőben foglalnak helyet, amelyet tölteni C-típusú USB-csatlakozón keresztül lehet. A töltőkábel a csomag része, csak úgy, mint az S-es, M-es és L-es méretű gumiharangok. Maga a tok amúgy kicsit kisebb (55,5 x 55,5 x 22 milliméter) és könnyebb (52 gramm) az elődnél, a dizájn még mindig egyedi és véleményünk szerint megkapó. A töltés vezeték nélkül is lehetséges Qi-vel, az egy kézzel való kinyitás viszont továbbra is egy komoly kézügyességet igénylő feladat. A felhasznált műanyag más, elvileg kevésbé karcolódik, mint az elődmodell.

Nothing Ear (2) TWS

A fülhallgatók kialakítása nem változott, hallójáratba illeszkedő, szilikon harangokkal is izoláló, rövid szárú megoldásról van szó. A méret 29,4 x 21,5 x 23,5 milliméter, a tömeg mindössze 4,5 gramm, szóval apró és pehelykönnyű az új Nothing fülhallgató, ami a kényelmes használhatósághoz nagyban hozzájárul. Ennek kapcsán mindenképp érdemes beszélni a kiváló szellőzésről és nyomáskiegyenlítésről, illetve az IP54-es védelemről, ami az elődnél még csak IPX4 volt. Úszni tehát továbbra sem szabad bennük, de egyébként tényleg rendkívül komfortos az Ear (2) használata: a fülhallgatók észrevétlenül, de stabilan ülnek a fülekben. A szárak nyomásérzékenyek, ami szintén fejlődés az előd érintésérzékeny megoldásához képest, a hangerőszabályzás is megoldható, de ezt mindenképp kalibrálni kel az Androidra és iOS-re is elérhető Nothing X alkalmazásban, mert alapbeállításban más funkciók tartoznak a nyomás és nyomva tartás kombinációhoz. Az alkalmazásról is érdemes bővebben beszélni, mert tartogat nagyon kellemes részeket, ilyen például a fülbetét-illeszkedésének tesztje, a hallásteszt és az azzal összejátszó hangszínszabályzó, illetve az is hasznos, hogy a tokban lévő fülhallgatókat hangjelzéssel is meg lehet keresni. 

Nothing Ear (2) TWS

A technikai részekre rátérve: a multipoint-támogatás két eszközig adott, aminél több kütyüvel is össze lehet párosítani a fülhallgatót, de egyszerre csak kettővel fog tudni aktívan kommunikálni. A meghajtók paramétereiket tekintve nem változtak, 11,6 milliméteres, diafragma grafén és poliuretán ötvözetéből álló dinamikus megoldásokról van szó, amik jól szólnak, de a hangzásvilág nem mondható kiemelkedőnek. A gyári beállításokkal az Ear (2) tisztán, de fémesen, illetve egy picit túlságosan is nyersen és élénken szólal meg, az átlagosnál erősebb magas tartományokkal. A mélyek nem átütőek, ahogy a dinamika sem, amin valamennyire lehet javítani a hangszínszabályzóval, de a végeredmény azért elmarad a komolyabb konkurensektől. 

Nothing X alkalmazás

A mikrofonok pozícióján változtatott a gyártó, ez vélhetően nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az aktív zajszűrés kimondottan kellemes lett, bár az AirPods Pro 2-től azért messze elmarad, igaz, az Ear (2) más árkategóriában is versenyez. Az ANC kapcsán érdemes elmondani, hogy adaptív móddal is rendelkezik, illetve három erősségben változtatható, a kategóriában belül ez tényleg rendben van. Ugyanez sajnos nem mondható el az átengedésről, amely kimondottan tompán adja csak vissza a környezeti zajokat. A telefonálás közbeni hangminőség átlagos: csendes környezetben makulátlan, de komolyabb háttérzaj esetén a másik fél nagyon oda kell majd figyelnie, ha érteni akar minket. Egy TWS-nél rendkívül fontos szempont az üzemidő, ebből pedig csillagos ötös jár a Nothing újdonságának, amely tényleg hozza az ígért számokat. Egy töltéssel a fülhallgatók kikapcsolt zajszűréssel 6, bekapcsolt zajszűréssel pedig 4 órán át is képesek üzemelni, a tok pedig ötször tudja feltölteni őket.

Nothing Ear (2) iPhone

Összességében meg vagyunk elégedve az Ear (2)-vel, amely kinőtte az első modell kezdeti gyermekbetegségeit, jól kezelhető, stabil szoftverrel, kellemes zajszűréssel, átlagosan jó hangminőséggel és használható mikrofonokkal rendelkezik, nagyon jó az üzemideje, azonban valahogy nem üt akkorát, mint a két éve kimondottan jó áron bedütált Ear (1). Jól emlékszünk arra, hogy mennyire odáig voltunk attól a megoldástól, és ezt most valahogy nem éreztük, függetlenül attól, hogy racionálisan nézve az Ear (2) is egy jó választás.