Peak Design: a kiegészítők tökéletes ökoszisztémája

Egy mobiltok kapcsán több elvárást is meg lehet fogalmazni: legyen szép, legyen strapabíró. A Peak Design azonban még ennél is többet nyújt.

Az elmúlt évtizedben rengeteg hívószó látott napvilágot az informatika világában, a végfelhasználók ezek közül az egyik legtöbbször talán az ökoszisztéma kifejezéssel találkoztak. A magyar fordítás egy kicsit szerencsétlen, hiszen az ökoszisztéma alapvetően az ökologia (környezettan) egyik alapfogalma, amely a társulás (biocönózis) és az élőhely (biotóp) együttesét jelenti, tehát az informatikához semmi köze nincs, az angol digital ecosystem kifejezés ettől függetlenül így került át a magyar nyelvbe. A hardvereket is gyártó technológiai óriáscégek közül ma már mindegyik rendelkezik valamilyen digitális ökoszisztémával, amelynek köszönhetően a felhasználók különféle eszközökről és csatornákról is hozzáférhetnek ugyanazokhoz a tartalmaikhoz, illetve az eszközeik egyszerűen és hatékonyan tudnak kommunikálni egymással. Az Apple-felhasználók pontosan tudják, hogy milyen egy jó digitális ökoszisztéma, hiszen az iPhone-ok, iPadek, Watch-ok és Macek között nagy a szinergia, rengeteg szolgáltatás érhető el, a rendszerek használata pedig magától értetődő. 

Peak Design ökoszisztéma

Hogy mégis mi köze ennek a Peak Design nevű amerikai céghez? Első látásra nem sok, hiszen a fotós kiegészítőkkel induló vállalat az Apple felhasználók számára elsősorban tokokat és táskákat gyárt. Ezeknél pedig azt hihetnénk, hogy ma már nincs helye az innovációnak, hiszen az elmúlt évtizedekben már bizonyára ki lett találva a tökéletes mobiltok és minden egyéb kiegészítő. A Peak Design alapítói ezt nem így gondolták, ezért létrehoztak egy SlimLink nevű csatlakoztatási rendszert, amelynek köszönhetően új szintre emelték az okostelefonok és az ahhoz tartozó kiegészítők használatát. 

A SlimLink csatlakozás

A szóban forgó kifejezés egy egyszerre mágneses és mechanikus rögzítési megoldást takar, amelynek köszönhetően a Peak Design tokok egyrészt könnyedén és stabilan csatlakoztathatók különféle tartokra, másrészt magukra a tokokra is fel lehet helyezni egyéb kiegészítőket, monduk egy pénztárcát vagy egy tripodot. A mágneses rész MagSafe-kompatibilis, de jelentősen erősebb, így egy pénztárcát is magabiztosan fel lehet rakni a telefon hátuljára, az biztosan nem fog leesni. A mechanikus rész a komoly igénybevételt jelentő megoldásokhoz szükséges, ilyenek a motoros vagy biciklis tartók, amelyeknál szintén nem haszontalan a mágnesek megléte, egyrészt azért, mert megkönnyítik a felhelyezést, másrészt azért, mert a mechnikai zárat oldó gombok véletlen megnyomása esetén sem fog lerepülni a telefon a tartózol. A SlimLink azonban nem csak a hibrid megoldásnak köszönhetően zseniális, hanem azért is, mert a mérnököknek elképesztően kis méretben sikerült egy nagyon erős és stabil megoldást létrehozniuk. A tokok hátulján lévő kis négyzetes bevályások 1-2 milliméterrel növelik csak meg a kiegészítők vastagságát, nem lógnak ki a síkból. Ha valaki nem tudja, hogy rögzítési pontokról van szó, akár azt is hiheti, hogy egy egyszerű dizájnelemet lát. 

Kiegészítőkből viszonylag sok érhető el a Peak Design kínálatában. A legerősebb ajánlatnak egyértelműen a különféle motoros és biciklis tartók tűnnek, amelyek között mindenki meg fogja találni a számára megfelelőt, hiszen a 20 és 40 ezer forint közötti ársávban előre és hátrafelé nyúló, kormányrúdra vagy kormányszárra helyezhető megoldások egyaránt elérhetők. A minőség kapcsán negatívumról beszámolni gyakorlatilag lehetetlen, az anyaghasználat és az összeszerelési minőség kiváló, a tartók könnyedén telepíthetők, szinte észrevehetetlenül kicsik, a telefonokat rezgéscsillapító gumiharangokkal védi a terheléstől, a felhelyezés és levétel pedig egyszerűbb, mint bármilyen más konkurens terméken, amelyek közül a hasonló minőségűek egyébként hasonló áron is vannak. Biciklis tartóból léteznek olcsóbb megoldások a piacon, amelyek a kisebb terhelés miatt valószínűleg el is látják a feladatukat, de a Peak Design által nyújtott kényelmet nem valószínű, hogy nyújtják. 

Peak Design motoros tartó

A kínálatban otthoni tartók is elérhetők, ezek nem mechanikus rögzítésűek, hiszen a konyhapult feletti csempén valószínűleg nem lesz olyan erőhatás, amely a mágneses csatlakozást feloldaná. Szintén a kínálat részét jelentik a különféle vezeték nélküli töltők, itt autós és otthoni megoldások is elérhetők. A tokokra felpattintható kiegészítők közül említésre méltó a két méretben is elérhető pénztárca modul, amelyeknél a mobil tripod azonban sokkal izgalmasabb. Egy rendkívül vékony fém kiegészítőről van szó, amely a telefon használatát gyakorlatilag egyáltalán nem befolyásolja akkor sem, ha fixen a hátlapon van tárolva, ellenben pár másodperc alatt kihajtogatható és egy betonstabil állvánnyá válik, amely megkönnyítheti a felvételek készítését, legyen szó akár fotókról, akár videókról. 

Önmagukban is szuperek

A Peak Design mobiltokjait azonban nem csak akkor lehet érdemes szemügyre venni, ha valaki használná a fent felsorolt kiegészítőket, hiszen azok önmagukban, tokként is megállják a helyüket. Alapvetően vékonynak, mégis strapabírónak mondhatók. A középutas megoldás azt jelenti, hogy a konkurens gyártók kínálatában vannak kicsit fiilgránabb, de sokkal kevésbé strapabíró kiegészítők, illetve bumszlibb, de jobb védelmet nyújtó termékek is. Az iPhone, Pixel és Samsung okostelefonhoz elérhető tokok oldalsó része a kijelző síkja felé emelkedik, így használatuk esetén nem is feltétlenül szükséges kijelzővédő üveg felhelyezése: persze mindentől a tok önmagában nem tudja megóvni a készülékeket, de ez a kialakítás jelentősen masszívabb, mint a kijelzőt nem védő megoldások. 

Peak Design iPhone tok

A hátsó rész egy rendkívül erős és nagyon jó tapintású szövetből készült, amivel el is értünk a kínálat egyetlen gyengeségéhez: a Peak Design mobiltokok kizárólag szürke színben érhetők el, amely bár nagyon mutatós, valószínűleg nem mindenkinek a kedvére való, mi nagyon várjuk, hogy a kínálatban megjelenjenek a játékosabb színek is. A tokokból amúgy kétféle modell érhető el, a különbség egy vékonyka kis szövetdarab, amelybe bele tudjuk bújtatni a gyűrűsujjunkat, így extra stabilitást adva a telefonnak. Összességében tehát elmondható, hogy a Peak Design mobilos kiegészítői nagyon jól kitalált, hasznos és nem utolsó sorban mutatós kiegészítők, így bátran ajánljuk őket. 

Peak Design – Mobile Motorcycle Stem Mount - fekete
Peak Design – Mobile Motorcycle Stem Mount - fekete
46 990 Ft

Készleten