Anker Soundcore Wakey bemutató

Ébresztőóra, telefontöltő, hangszóró és FM-rádió egyben, pár extrával felvértezve, minimalista dizájnnal: ez a Wakey.

Hosszasan lehetne sorolni azokat az eszközöket, amelyek az okostelefonok térnyerésével párhuzamosan elvesztették a népszerűségüket. Manapság már valószínűleg nem adnak el annyi stopperórát, mint 20 évvel korábban, a kompakt fényképezőgépek sem különösebben népszerűek, az MP3-lejátszók szinte teljesen eltűntek a piacról, ahogy az úgynevezett PNA-k, tehát a személyes navigációs asszisztensek is. A legnagyobb vesztesek azonban valószínűleg az ébresztőórák voltak, mert az eddig felsorolt eszközökkel ellentétben ezekből minden háztartásban volt egy. Azonban a műfaj halálról nem beszélhetünk, mert létezik egy olyan termékcsalád, ami szintén mindenhol megtalálható, de népszerűnek ennek ellenére sem mondható: a telefontöltőről van szó, amelyet kiválóan lehet kombinálni egy ébresztőórával úgy, hogy a végeredmény egy mutatós és hasznos termék legyen. Ilyen portéka mostani bemutatónk tárgya, az Anker Soundcore Wakey is.

Soundcore Wakey

A gyártót blogunk rendszeres olvasóinak nem kell bemutatni, a Soundcore Flare II a belépőszintnél eggyel nagyobb hangszórók kategóriájának egyik legracionálisabb választása, a Rave Neo pedig a partihangszórók között mondhatja el ugyanezt magáról. A Wakey pedig egy jó értelemben vett összvér, hiszen ébresztőóra, vezeték nélküli töltő, hangszóró és FM-rádió egyben. A szó modern értelmében vett okos megoldásokat nem kínál, de amit tud, azt nagyon jól tudja, és ami egy efféle terméknél még fontosabb: nagyon jól néz ki. A dizájn abszolút minimalista, a méret jól passzol egy ébresztőórához (kb. 20 x 10 x 8 centiméter), az anyaghasználat és az összeszerelés minősége kellemes. Elméletileg fekete és fehér színekben gyártották, de szinte mindenhol csak fehérben érhető el, de ez valószínűleg nem is baj, mert tényleg nagyon mutatós. A leglátványosabb elem talán a szürke szintű textillel borított hangszórórács, amely ledeket is tartalmaz, itt jelenik meg a pontos idő. Az érintésérzékeny gombok az előlap alján találhatók, a felület itt is szépen ki van dolgozva, abszolút hozza a skandináv életérzést, talán ez az Anker egyik legszebb terméke.

Soundcore Wakey ébresztőóra

Felmerülhet a kérdés, hogy a termék milyen megoldást nyújt azoknak, akik vak sötétben szeretnek aludni. Szerencsére több lehetőség is van, egyrészt be lehet állítani, hogy bizonyos időszakokban ne rajzolódjon ki a pontos idő, vagy a fényerőt is lehet szabályozni, akár kézzel, akár automatikusan. Az ébresztőóra funkcióhoz valamiért kötelező letölteni a Soundcore alkalmazást, ami egyébként egy jól átlátható megoldás, de a hat darab előlapi gombbal azért ezt valószínűleg meg lehetett volna máshogy is oldani. Amikor csörög a Wakey, akkor viszont a gombokra lesz szükségünk, a szundihoz elég bármelyiket megérinteni, a kikapcsoláshoz pedig nyomva is kell tartani. Bár a termék nagyon könnyű, a gumírozott talpaknak köszönhetően rendkívül stabilan ül a helyén, így a tetejére helyezett, töltés alatt lévő telefon akkor sem fog leesni, ha az ébredés fájdalma közben esetlegesen nem találjuk el elsőre valamelyik gombot. Az okostelefonokat egyébként vezeték nélkül vagy vezetékesen is lehet tölteni, előbbinél az iPhone-ok esetén 7,5W, Androidoknál pedig 10W a teljesítmény. Vezetékes megoldás esetén a hátul lévő két darab hagyományos USB-t lehet használni, 5V/2A áll rendelkezésre, tehát villámtöltésről nem beszélhetünk, illetve hasznos lenne, ha az egyik csatlakozó C-típusú lenne. 

Soundcore Wakey vezeték nélküli töltő

A hangszóró funkcióba viszont nem nagyon lehet belekötni. A zenelejátszás 3,5 milliméteres kábel vagy Bluetooth segítségével is megvalósulhat, a hangminőség pedig a termék méretéhez képest kiváló. A mélyebb tartományok nyilván nem túl erőteljesek, de közép- és felső tartomány rendkívül tisztán szólal meg, a maximális hangerő pedig meghazudtolja a Wakey fizikai adottságait. Sajnálatos, hogy mikrofon nem kapott helyet az eszközön, így telefonálás során nem tudjuk használni, pedig valószínűleg jó minőségben ellátná a feladatot. Extra funkció az FM-rádió, amelynek használatához csatlakoztatni kell a csomagban lévő antennát, illetve amelynél azért van két korlát: egyrészt a hangerő itt nem igazodik a csatlakotatott telefon hangerejéhez, tehát az alkalmazásban vagy az órán magán külön kell állítani, másrészt a AM-sáv nem elérhető. 

Anker – Soundcore Flare II hangszóró - fekete
Anker – Soundcore Flare II hangszóró - fekete
35 990 Ft

Készleten

Az utolsó említésre méltó extra az alvást segítő funkció, amely szintén az okostelefonos appon keresztül konfigurálható. Itt különféle környezeti zajokat lehet lejátszani, kezdve az eső kopogásától a vonat hangján át a szélig, ráadásul egyszerre több hangot is össze lehet mixelni, és mindegyik más-más hangerőn is megszólalhat. A hangminták nagyon jó minőségűek, tehát ha valaki könnyebben alszik el efféle háttérzajra, az imádni fogja a Wakeyt. Ahogy valószínűleg mindenki más is, aki megvásárolja, hiszen egy nagyon szép, jó minőségű hangszóróval rendelkező termék, amelynél pár lehetőséget ugyan kihagyott a gyártó (C-típusú USB-csatlakozó, AM-sávok támogatása, mikrofon hiánya), de így is egy nagyon korrekt ajánlat.