Íme az iPhone 14 készülékcsalád

Négy új Apple telefon: a normál és a Plus változatok mellett elérhetők a Pro és Pro Max modellek is.

Az új AirPods Pro, az Apple Watch Series 8, az új Apple Watch SE és az Apple Watch Ultra mellett megérkeztek az új iPhone-ok, amelyek közül az alapmodell és a visszatérő Plus változat között sok hasonlóság van. A kijelzőméret ez előbbinél 6,1, utóbbinál 6,7 hüvelykes, mindkettő Super Retina XDF megjelenítőt használ az Apple saját tervezésű OLED paneljével, amely 1200 nites fényerőt, kétmillió az egyhez kontrasztarányt, valamint HLG és Dolby Vision HDR10 támogatást nyújt. Az éjfekete, csillagfény, kék, lila és (PRODUCT)RED színekben elérhető újdonságok az eddigi legjobb üzemidőt nyújtják.

Régi-új lapka, fókuszban a kamera

Az iPhone 14 és iPhone 14 Plus készülékekben az iPhone 13 Pro szériában dolgozó Apple A15 Bionic lapka található, ami előrelépést jelent az alap és a mini 13-as modellekhez képest, hiszen van egy ötödik GPU-mag, pontosabban shader motor, ami az ISP-t is segíti. A sebességbeli különbség azonban nem számottevő, de ez nem jelent problémát, hiszen a szóban forgó SoC ma is az élvonalba tartozik.

Apple iPhone 14 és iPhone 14 Plus

A kamerarendszer ennél nagyobb mértékben változott, a főkamera 12 megapixeles 1,9 mikronos pixelmérettel, f/1,5-ös rekesz mögött, szenzorstabilizálással. A nagyobb mikronméret és fényérték segíti a gyenge fények közti fotózást, az új kamera 49%-kal több fényt tud beengedni, mint a 13-as széria tagjaié. Az előlapi TrueDepth kamera szintén 12 megapixeles f/1,9-es fényértékkel, de ezúttal kapott autofókuszt és az Apple Photonic Engine is sokat hozzátesz a szebb képekhez. Videók készítésekor újdonság az akciómód-stabilizálás, ami a teljes szenzorfelületet felhasználja overscan és roll korrekcióval.

Hasznos újdonságok

Az Egyesült Államokban forgalomba kerülő készülékekben már nem lesz SIM-tálca, de ez minket nem érint, a multi eSIM támogatás megléte viszont üdvözlendő. A giroszkóp és a gyorsulásmérő is új, meglétüknek köszönhetően az Apple Watch Series 8-ból és Apple Watch Ultrából ismerős Ütközésészlelés funkció is megjelenik az új iPhone-okban, bár szívből reméljük, hogy ezt senkinek nem kell majd használnia. Életeket menthet, hogy az új iPhone-ok műholdon keresztül is képesek vészjelzést küldeni az Egyesült Államokban és Kanadában, a szolgáltatás ezekben az országokban a vásárlástól számítva két évig ingyenes.

Apple iPhone 14

Az iPhone 14 szeptember 16-tól, az iPhone 14 Plus október 7-től kapható, előbbi indulóára 449 990, utóbbié 499 990 forint. A háttértár mérete mindkét modell esetén 128, 256 vagy 512 GB lehet.

Az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max

A Pro modellek esetében a kisebb változatokkal ellentétben a külsőben is történtek változások. A Pro és a Pro Max a megszokott notch helyett dinamikus szigetet (Dynamic Island) kapott, amelyben a Face ID rendszer helyet foglal. Egy újabb Apple-innovációt, ami hardver és szoftver, illetve a kettő együtt­működése, döbbenetesen látványos és rendkívül hasznos. Ezen a dinamikus felületen a felhasználók rengeteg mindent kezelhetnek, a zenelejátszástól kezdve a FaceTime-ig sok mindent, még a sporteredmények is nyomon követhetők itt, de mivel a használat a fejlesztők előtt is nyitva van, valószínűleg a lista még nagyon sokáig bővülni fog.

Apple iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max

A kijelzőméretek az előző generációhoz képest nem változtak, 6,1 és 6,7 hüvelykes méretek érhetők el, de a keret valamivel vékonyabb lett, a kijelző pedig kültéren maximum 2000 nites fényerő képes; az átlagos csúcsfényerő 1600 nit. Mivel LTPO panelről van szó, az Always on Display 1 Hz-es frissítéssel is elérhető.

Új lapka

A Pro modellek új lapkát is kaptak, az Apple A16 Bionic nevű megoldása robotol bennük. Egy rendkívül fejlett, 4 nanométeres gyártástechnológiával készülő, 16 milliárd tranzisztorból álló SoC-ről van szó, a két nagyteljesítményű mellett négy energiatakarékos mag dolgozik a processzorban, a 16 magos Neural Engine másodpercenként 17 trillió számítás képest elvégezni. Egy fotó elkészítéséhez egyébként körülbelül 4 trillió számítást végez a CPU, a GPU, a NE és az ISP.

Apple iPhone 14 Pro

A főkamera 48 megapixeles szenzort használ, 24 milliméter (ekv.) fókusztávolsággal, második generációs szenzoros stabilizációval és pixelnegyedeléssel 12 megapixeles képmérettel alapbeállítások mellett. A Pro módban elérhető a teljes 48 megapixeles felbontás és a RAW-fotózás is, illetve visszatér a kétszeres nagyítás lehetősége is a háromszoros nagyítású telefotós kamera mellé. A Pro modellekben a sima és a Plus változattal ellentétben érdemben frissült az ultraszéles látószögű kamera is, amelynek felbontása továbbra is 12 megapixel, de nagyobb pixeleket és jobb makrófotózási lehetőséget ad. A telekamera kapcsán nagy változás nincs, a ledes villanó viszont már kilenc módban állítható.

Apple iPhone 14 Pro

Az egynapos üzemidővel rendelkező újdonságok akár 1 TB-os tárhellyel is megvásárolhatók lesznek szeptember 9-től és szeptember 16-tól, 569 990 és 629 990 forintos indulóáron, négyféle színben: mélylila, arany, ezüst és asztrofekete.