VOCOlinc VC1 beltéri kamera bemutató

Megnéztük, hogy mit tud a piac egyik legolcsóbb HomeKit kompatibilis biztonsági kamerája.

A nyár elején mutattuk be az AQARA G2H kamerát, amivel szinte minden tekintetben meg voltunk elégedve, hiszen elérhető áron kínált nagyon korrekt tudást, miközben okosotthonos központként is funkcionált. A termék szerencsére azóta is elérhető, így továbbra is ideális választás lehet azok számára, akik egy beltéri kamerával szerelnék fel az otthonukat. Viszont nem ez a modell az egyetlen lehetésges opció: az elmúlt napokban alaposan megnéztük a VOCOlinc VC1 nevű termékét, ami a jelenleg elérhető HomeKit-kompatibliis kamerák között az egyik legkedvezőbb árú megoldás, holott olyan extra funkciókat is kínál, mint a motoros mozgás. A nagy kérdés tehát az, hogy az elérhető összseget tartalmazó árcédula miatt kell-e valamilyen kompromisszumot kötniük a felhasználóknak; a VOCOlinc eddig kipróbált termékei, a Flowerbud aroma diffúzor és a MistFlow párásító kapcsán látottak után azt reméljük, hogy nem sokat. 

VOCOlinc VC1 HomeKit kamera

A VC1 egy rendkívül esztétikus és minőségi külsővel rendelkező, legfeljebb Full HD felbontásban 30 fps-sel rögzíteni képes WiFi-s kamera, amely 6 méteres éjszakai látótávolsággal, beépített mikrofonnal és hangszóróval, valamintmotoros mozgathatósággal is rendelkezik. Ez utóbbinak köszönhetően vízszintesen 350, függőlegesen pedig 117 fokos látószöge van, ami persze nem azt jelenti, hogy egyszerre ekkora területet lát be, hanem hogy ebben a tartományban mozgatható. A csomagban lévő tartozékok mennyiségére nem lehet panasz, a hálózati töltőfej és a 2 méteres USB-A - USB-C kábel mellett egy fali rögzítőt, egy annak felfúrásában segítséget nyújtó matricát, valamint két tiplit és két csavart is kapunk az eszközhöz. A képminőség a kategóriában belül kimondottan kellemes, de nyilván léteznek nagyobb felbontású és jobb képminőséggel rendelkező megoldások is a piacon, jelentősen magasabb áron. Kizárólag HomeKit támogatással rendelkezik, tehát más okosotthonos ökoszisztémákba nem illeszthető be, ami meghatározza, hogy kiknek lehet jó választás: kizárólag azoknak, akik az otthonukban rendelkeznek egy legalább harmadik generációs Apple TV-vel vagy egy HomePoddal; az iPadOS 15-ig a táblagépeket is lehetett okosotthonos központként használni, ez a lehetőség azonban az iPadOS 16 megjelenésével megszűnt. Ezt mindenképp figyelembe kell venni a vásárlás során, hiszen HomeKit központ nélkül a kamera képét például csak akkor tudjuk megnézni, ha mi is otthon vagyunk, rögzítésre pedig nincs lehetőség, mivel a kamerába még microSD memóriakártya sem helyezhető be. 

VOCOlinc VC1 HomeKit kamera app

Amennyiben viszont van otthon HomeKit-központ, minden a helyére kerül: a telepítés elképesztően egyszerű, csak le kell olvasni a kamerán lévő kódot és készen is vagyunk. Rögzítésre kizárólag egy aktív iCloud+ előfizetés birtokbában van lehetőség, a szolgáltatás neve Apple HomeKit Secure Video: az 50 GB-os csomag esetén 1 darab, a 200 GB os csomag esetén 5 darab, a 2 TB-os csomag esetén pedig korlátlan számú kamerát lehet csatlakoztatni, amelyek felvételei a felhőben kerülnek tárolásra egy dedikált helyen, tehát nem az 50/200/2000 GB-os saját tárhelyünk terhére történik a mentés. Időlimit viszont van, az elmúlt 10 nap eseményei nézhetők csak vissza, ami otthoni környezetben bőségesen elegendő, de üzlethelyiségekben lehet, hogy kicsit kevés. A teljes funkcionalitás kihasználásához persze érdemes nem csak az Otthon alkalmazásban konfigurálni az eszközt, hanem telepíteni kell a gyártó saját szoftverét: a motoros mozgatás, a telefonba mondottak a kamera hangszóróján át történő kihangosítása, valamint a privacy mode nevű funkciók csak itt érhetők el. Ez utóbbi fizikailag lecsukja a lencsét, ha tehát nem szeretnénk, hogy a kamera bármit is rögzítsen, ezt lehet használni. 

VOCOlinc VC1 HomeKit biztonsági kamera

A VOCOlinc VC1 egy minden szempontból nagyon kellemes eszköz: a gyári tartozékkínálata bőséges, mutatós, jó minőségű, kellemes képet rögzít, éjjel is jól lát, rendelkezik hangszóróval és mikrofonnal, motorosan mozgatható. Az egyetlen komoly korlátja az, hogy kizárólag HomeKit-környezetben működik; mi kimondottan sajnáljuk, hogy nincs belőle egy kicsit drágább, de más rendszereket is támogató modell, hiszen jelenleg a terméket csak azok tudják érdemben használni, akik rendelkeznek Apple TV-vel vagy HomePoddal, plusz van iCloud+ előfizetésük. Számukra viszont egy nagyon jó választás a termék, amely jelenleg 17 900 forintba kerül: ennyi pénzért ilyen minőségű HomeKit-kamerát nem lehet találni a konkurencia kínálatában.