12,9“ iPad Pro 2018 – Kell még számítógép? | TESZT

Vajon az új formaterv, az új funkciók és az új kiegészítőkkel eljutott már az iPad arra szintre, hogy kiválthasson egy laptopot? Azt tudjuk, hogy az Apple szerint igen, de mit mondanak a valós tapasztalatok?

Jelenleg harmadik generációját éli az iPad Pro. Az első generáció két részletben érkezett. Először a nagyobb, 12,9 inches modell debütált 2015 őszén (soha korábban nem volt még ekkora iPad), majd őt követte a kisebb 9,7 inches kistestvére 2016 tavaszán. Több mint egy év múlva, 2017 nyarán jött a következő generáció, ekkor már mindkét méretben egyszerre. Megint valamivel több, mint egy évvel később pedig itt vagyunk 2018 őszén, és itt az újabb iPad Pro generáció. A kérdés viszont a régi:

Kell még számítógép? Ki tudja váltani az iPad Pro a laptopot?

Az Apple szerint egyértelműen igen. Ezt tulajdonképpen azóta hirdetik, amióta bemutatták a termékkategóriát. Kismillió reklám érkezett a témában, de talán a leghíresebb az alább is látható, What’s a computer? csattanóban végződő volt.

Azt azért látatlanba is lehetett érezni, hogy kicsit erős az állítás, amire ez a kérdés implicit utal, de azért alaposabban is utána mentünk a kérdésnek. Fogtunk egy első generációs iPad Prót iOS 10-zel felszerelve, Smart Keyboardot, Apple Pencilt és megpróbáltuk kiváltani a laptopot. Akit érdekelnek a részletek és még nem tette volna, olvassa el a teljes tesztünket, de röviden a válasz akkor egy halvány „bizonyos esetben“ volt a kérdésre.

A megkötések közt szerepelt, hogy az iOS nagyon nem macOS; a kiegészítők tudásának limitáltsága és nem mellesleg pedig a vaskos árcédula, ha mindent össze akarunk vásárolni. A kiválthatja-e a laptopot az iPad Pro kérdésre tehát nem volt egyértelmű válasz, és az is inkább a nem felé hajlott, mint az igen felé. Azóta viszont kijött az iPadeknek igencsak kedvező iOS 11 frissítés, nem mellesleg pedig két generációnyi iPad Pro, természetesen egyre jobb képességekkel. Járjuk tehát újra körbe a kérdést:

ez már az a generáció, ami megkötések nélkül kiválthat egy laptopot?

Kötelező körök

Mielőtt azonban megpróbálnánk ezt megválaszolni, essünk túl a kötelező körökön, nézzük miben változott a 2018-as iPad Pro a korábbi generációkhoz képest. Nos, rengeteg mindenben. Most minden egyes apró változásba nem mennék bele, arra ott van a megjelenéskor írt összefoglaló cikk, fókuszáljunk inkább csak a legfontosabbakra.

Mostantól a kijelzőt sokkal vékonyabb káva veszi körbe. Nem olyan vékony, mint az iPhone-ok esetében, de jelentősen vékonyabb, mint korábban bármikor. Ennek köszönhetően pedig a ház fizikai mérete is zsugorodhatott. Amikor az első jóslatok megpendítették ezt a formatervet, rögtön jöttek is a menetrend szerinti aggodalmaskodók:

Hát hogy fogom én ezt fogni, mindig beleér majd az ujjam a kijelzőbe? Az Apple halott!

Megnyugtatásukra mondhatom: a bő egy hét alatt amíg nálam tartózkodott az iPad Pro, 0, azaz nulla alkalommal fordult elő, hogy akaratlanul rányomtam volna, görgettem volna vagy bármi interakcióba kerültem volna a tablettel. Noha vékony a káva, meg lehet jól fogni, az Apple pedig szoftveresen simán blokkolja az akaratlan belenyomkodásokat. Ez tehát nem lesz gond.

Másik lényeges változás a külalak. Baromi vékony, szögletes élő lett az alumínium ház, mostantól ráadásul space gray színben is. Ízlés kérdése, biztos van aki jobban kedveli a lekerekített éleket, de nekem ez a formaterv A FORMATERV. Állati jó érzés kézbe venni, kívülről nézegetni, simogatni, cirógatni és úgy mindent csinálni vele. Szerintem rettenetesen jól néz ki, nem töri a kezet és kérdés nélkül ez az addigi legjobb külalak mind közül.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a Face ID érkezéséről sem. Az arcfelismerés több ízben is bizonyította már létjogosultságát, és iPaden is épp olyan kényelmesen használható, gyors és hatékony, mint iPhone-on. Sőt, ez esetben annyival még jobb is, hogy mindkét tájolás mellett működik, így nem kell a nyakunkat tekergetni, mint egy motorikusan túlvezérelt bagolynak.

iPad = Laptop?

A fő kérdés azonban nem maguk a változtatások mivolta, hanem az, hogy ezek mennyiben vitték közelebb az iPadet a laptop kiváltása felé. Önmagában a 2018-as iPad Pro újdonságai nem sokkal. Attól, hogy nem lekerekített, hanem szögletes a tablet éle még nem lesz alkalmasabb komolyabb munkákra. Ahogy attól sem, hogy arcfelismeréssel old fel ujjlenyomat-leolvasás helyett. Ezek fontos és kellemes extrák, de nem ettől fogják a jövő kisgyerekei azt kérdezni, hogy mi az a számítógép.

Az új Apple Penciltől és a Smart Keyboardtól viszont már sokkal inkább. Mindkét periféria nagyon sokat fejlődött. Az Apple Pencil 2 befoltozta az első generáció minden hiányosságát. Emberi módon tölthetjük, az érintésvezérlésnek köszönhetően pedig jelentősen javult a workflow. A Smart Keyboardon gépelni meg, ha nem is olyan, mint egy Butterfly billentyűzeten, de teljesen élvezhető, halk, egyedül a háttérvilágítás hiányzik (de az eléggé).

Ezeknél is fontosabb, hogy az iPad Prót (és a szóban forgó kiegészítőket) az Apple telepakolta mágnesekkel. Ennek köszönhetően pedig mind a ceruzát, mind az billentyűzetet piszok hatékonyan, egyetlen mozdulattal csattinthatjuk fel az iPadre. Apróságnak tűnhet, de ez egyben azt is jelenti, hogy mostantól az iPad perifériái legalább annyira gyorsan és intuitív módon állnak rendelkezésünkre, mint a laptopnál a billentyűzet. Egy lépéssel tehát határozottan közelebb vagyunk a kiváltáshoz.

Apropó perifériák: a 2018-as iPad Pro bizony már nem Lightninggal, hanem USB-C-vel csatlakozik a külvilághoz. Erre pedig akár egy külső monitort is ráköthetünk, ha úgy hozza a szükség. Még egy lépéssel közelebb a laptoppá válás rögös útján. Ha pedig már itt vagyunk, vegyük hozzá azt is, hogy ezen a porton keresztül akár az iPhone-unk vagy az Apple Watch-unk is tölthetjük. Szintén egy olyan dolog, amire idáig csak a laptop volt képes, zsinórban a harmadik.

Ne felejtsük el azt a szempontot sem, hogy 2016-os tesztünk óta kijött az iOS 11 (és persze a 12 is), ami szintén rengeteget dobott a munkára való használhatóságon. Multitasking, fájlkezelő, dock és hasonlók. Nagyon fontos szempontok, és érezhetően könnyebbé vált ezeknek köszönhetően a munka.

Adott tehát egy iPad olyan, vagy jobb üzemidővel mint egy laptopé; közel olyan erős hardverrel, mint ami egy laptopban van; még jobban hordozható kivitelben; mindig elérhető, jól használható perifériákkal; külső monitor támogatással; egyéb USB-C előnyökkel és egy olyan rendszerrel, ami fontos lépéseket tett a szabadidős felhasználáson túlmutató felhasználás irányába. Ígéretes nem?

Nos az, de sajnos még nem elég. Hiába szerettem volna egy munkanapon keresztül csak és kizárólag az iPadet használni, nem tudtam. És elsősorban nem a tablet, hanem az iOS miatt. Hiába minden igyekvés, egész egyszerűen a rendszer még nem alkalmas erre. Azt gondolom, ha egy olyan, alapvetően nem túl komplex munkafolyamat, mint a szövegszerkesztés és feltöltés, minimális képszerkesztéssel megfűszerezve nem, vagy csak kínkeservek árán megvalósítható, akkor más munkákra se lesz igazán alkalmas az idei iPad Pro sem.

A laptop, mint munkaeszköz kiváltására tehát továbbra sem igazán alkalmas az iPad Pro. Közelebb vagyunk, mint eddig bármikor, de még közel sem vagyunk ott. Persze kivételek, mint annak idején, úgy most is biztosan akadnak. De mi a helyzet a laptoppal, mint otthoni, szabadidős, munkaidőn túli eszközzel?

Nos, talán nem mondok túl nagy meglepetést, de erre megkötések nélkül alkalmas az iPad Pro. Megkockáztatom, hogy alkalmasabb is, mint egy laptop. Filmnézésre tökéletes, böngészésre tökéletes, játékra tökéletes, a billentyűzet arra hibátlan, hogy este még chateljünk egy sort és lefekvés előtt sokkal inkább olvasom a híreket ezen, mint a MacBookommal. Az egyetlen baj, hogy erre a többi iPad is majdnem ugyanilyen jó.

És ez a probléma úgy általánosan is jellemző az iPad Próra: nem egészen látom, hogy ki a célpont. Az egyértelmű, hogy a laptopot nem váltja ki teljesen, de a sima, olcsó, csak szórakoztatásra használt iPadet sem. Kicsit úgy érzem, hogy a célközönség elsősorban azok tábora, akiknek az Apple Pencil munkaeszközként is tud funkcionálni. Grafikusok, fotósok.

Félreértés ne essék: a 2018-as iPad Pro instant az egyik kedvenc Apple termékemmé vált. Nagyon tetszik a formaterv, szuper a kijelző és a Face ID, remek az Apple Pencil és a Smart Keyboard. Tényleg azt érzi az ember, hogy csúcstechnológiát tart a kezében és ha semmilyen más tényező nem játszana szerepet, azonnal ezt választanám.

Ettől függetlenül sajnos sehogy nem tudom magamnak racionalizálni azt a 380 ezer forintos indulóárat, amibe az alap modell kerül, amihez ha hozzávesszük az Apple Pencil és a Smart Keyboard árát, akkor már nem is az Air, hanem a MacBook Prók belépő áránál tartunk. És mivel a laptopot nem, vagy csak nagyon ritka esetben tudja kiváltani, ez tényleg csak azoknak jó vétel, akiknek a pénz nem számít, vagy akiknek az iPad Pro célhardver.