16″ MacBook Pro a kezünkben – vissza a megbízható erőműhöz

Nagyon vártuk már, hogy az Apple bejelentse a legújabb MacBook Prót, amiről az év során egyre több információ szivárgott ki. Ez persze az elvárásainkat is folyamatosan emelte. Sikerült megugrani? Miazhogy!

Az Apple minden csinnadratta nélkül, egy webshop frissítésben pakolta ki a Mac kínálat legújabb darabját. Ez egyrészt nem annyira meglepő, mert az idei nyári frissítés is csendes volt, hiába esett közel a WWDC-hez. Akkor azonban mindössze egy spec bumpról beszélhettünk. A 16″-es MacBook Pro viszont nem csak kijelző méret növekedést hozott: az Apple újratervezett kicsit mindent, hogy egy első látásra a korábbiakkal megegyező, ám mégis mindenben jobb gép szülessen.

Ha van időd és lehetőséged vagy éppen úgy kényelmesebb, videóban is összeszedtük a lenti cikket:

Dimenzióváltás?

Az első pletykák után kicsit féltünk a 16″-es kijelző mérettől. Főleg attól, hogy tovább fog bővülni a paletta, és ez egy újabb lehetőség lesz az Apple-nek egy áremelésre. Aggodalmaink szerencsére nem igazolódtak be.

A 16″-es kijelzővel érkező új MacBook Pro ugyanis a korábbi 15″-es modelleket váltja fel. Amik valójában 15,4″-esek voltak. Ez pedig korántsem akkora növekedés, hogy máshogy tekintsünk rá. Igen, a kijelző natív felbontása 2880 x 1800 képpontról 3072 x 1920 kép­pontra javult, és a 220 helyett már 226 ppi a képpontsűrűség, de ezek apró javulások (aminek természetesen örülünk). Maradt az 500 nites fényerő, vagyis továbbra is egy minőségi kijelzőt kapunk, ami tökéletesen kiszolgálja a mobil erőművet.

Aki szeretné ennél jobb és fényesebb képernyőn a MacBook Próját, annak később lehetősége lesz rá: az XDR Pro Display-jel egyetlen USB-C kábelen keresztül vihetjük át az adatokat és tölti majd a MacBookot pont azzal a 96W-os teljesítménnyel, amire az új mobil erőmű töltője képes. Véletlen lenne? Varázslat? Nem tudjuk, mert nem jött még ki…

A nagyobb kijelző nem indokolta a nagyobb házat, a kávából csökkentve meg tudták oldani, hogy beférjen a panel. Vastagságban azonban tolt egy kisebb hátraarcot az Apple: az új MacBook Pro magassága megegyezik a 2015-ös modellekével. Igen, az eddigi vékonyabb kivitel 2016-ban eladható volt menőségnek, de alapvető nehézséget okozott.

A kisebb helyen ugyanis nem tudták megfelelően megoldani a hűtés légelvezetését, így a thermal throttling Apple rajongói körökben sajnos hétköznapi kifejezéssé vált. Ez a kis extra nagyban segít megoldani a problémát (amit, ismétlem, az Apple saját design elképzelése generált), de alapvetően használat közben nem tűnik fel. Holnap jövünk a benchmark tesztekkel, hogy mennyire, de előre szólok: álltámaszt bekészíteni!

Varázslatos billentyű

A Butterfly billentyűzet a melegedésnél is nagyobb ciki volt eddig, hiába szépítjük. Ha 16 (!) modellt kell betegyél a hivatalos ingyenes csereprogramba, ami a teljes kínálatod, és a végén már inkább a megjelenés napján biztosítod ezt a vásárlóid számára, az egy kifejezetten intő jel arra, hogy nem jó úton haladsz.

És az Apple hála égnek ebben is végre elengedte a technológia foltozását. Mert igen, az idén nyáron bemutatott MacBook Pro frissítés már egy szilikon réteget is kapott, és Balázs kollégánk ezzel így már teljesen meg van elégedve saját gépével, azért az látszott, hogy itt a hibák mélyebben gyökereznek.

Az új Magic Keyboardban elsőre nem láttam semmi varázslatot a nevén túl. Egyszerűen egy jó billentyűzet, az előzőnél puhább hangokkal (videónkban hallhatod), egy kissé lecsökkentett billentyűméretekkel, és jobb elosztással. Két dolgot követelt a rajongótábor, és mindkettőt megkaptuk: külön választott fizikai esc gomb és kisebb oldalkurzorok. Ahogyan az régen volt. Mert nem, régen nem volt minden jobb, de ez igen. És ezt mostmár Cupertinóban hivatalosan is belátták.

Persze maradt a Touch Bar, ami megosztó fícsör: van, aki utálja és van, aki egyszerűen nem vesz róla tudomást. A teszt alatt mi sem használtuk a munkamenetben, de a hangerő finomabb állítására szerintem jobb, mint a gomb. Még akkor is, ha azt a saját gépemen már csukott szemmel is tudom állítani.

Audio kimaxolva

Az a hat hangszóró nem véletlenül került be az új MacBook Próba. Van egy fizikai határ, ami egy audio eszközből a méretéhez képest ki tudsz hozni. Ahogyan az AirPods Pro esetében, most is azt gondolom, hogy az Apple ezt feszegeti. Nincs hely mélynyomónak, egy ütemes zene hallgatása közben mégsem kopog úgy a basszus, mint a korábbi modellek esetében. Egész kellemesen szól, és ugyan nem hasonlítható össze akár egy olcsóbb házimozival sem, azért kifejezetten hasznos, hogy bárhol nézhetünk rajta egy jó filmet.

A mikrofon esetében ennél is tovább mehetünk. Azt gondolom, hogy aki podcastet szeretne felvenni magába, vagy bármilyen hanganyagot, az egy minimálisan jól szigetelt térben bőven ellesz az új MacBook Pro beépített mikrofonjával is. A videóban ezt is meg tudjátok hallgatni. Nálam az AirPodson például kicsit tényleg romlott a minősége, de a Beoplay E8 esetében szinte meg sem tudtam különböztetni. Konferenciahívásra több mint elég lesz, ha esetleg többen akartok egy eszközt használni és a headset nem játszik.

Nincs szükség tuningra

Az egyik ok, amiért a korábbi verziókat nem szerették annyira a tech sajtó munkatársai, hogy az alap modellek nem érkeztek annyira izmosan, ahogyan azt az árcímke indokolta volna. Sokszor említésre kerüń;lt, hogy komolyabb munkához – például videóvágásra – inkább válaszd az erősebb videókártyát a nem kevés felárért cserébe.

Most is lehetőséged van egyedi konfigurációt kérni (és most sem lett sokkal olcsóbb), de ez már tényleg csak inkább úri huncutság vagy tudatos felár a jövőbiztosság fényében. Az új AMD Radeon Pro 5300M és 5500M modellek ugyanis már önmagukban elég erősek gyakorlatilag minden olyan feladatra, amire manapság egy MacBook Prót használni szoktak. Nekünk az erősebb kiadáshoz volt szerencsénk, és tényleg nem tudtunk belekötni.

A háttértár 512 GB-ra illetve 1 TB-ra nőtt, ami ugyan nem elég egy teljes forgatás 4k-ban felvett anyagainak tárolására, de a munkához megfelelő, és nem lesz szükség rövidtávon bővíteni.

A kilencedik generációs Intel Core processzorokból ugyan csak a nyolcmagos verziót próbáltuk, de alapvetően a hatmagos i7-ről is szinte csak jókat olvashatunk.

Megéri?

Azt gondoljuk, hogy az Apple az idei “Pro” év végén a nyári nagy robbantgatás után, ami még nem döntötte be a falakat, egy hangtompított mesterlövész puskát vett elő, amivel pontosan célzott. A profi felhasználók szinte minden könyörgését meghallgatták, és az új modellt az ő igényeikre szabták. Megtört az elmúlt évek folyamata is, miszerint az új termékeket egyre drágábban adták. A 16″-es MacBook Pro nem lett drágább a 15″-es elődjénél.

Ugyan nem tudjuk jelenleg megítélni, hogy ez a modell mennyire lesz tartós, mit gondolnak majd a felhasználók az új billentyűzetről, napi szinten mennyivel lesz csöndesebb és halkabb, ha már kerül egy kis porszem a gépezetbe.

Ennek ellenére egyre határozottabban gondoljuk, hogy azok, akik eddig 2013-as és 2015-ös 15″-es MacBook Prókat nyúztak, és lélegzetvisszafojtva várták, mivel rukkol elő az Apple, most fellélegezhetnek. Ez a gép nagyon úgy tűnik, egy remek választás lesz a következő, akár 4-5 évre is.

Tesztünk alapján pedig azt tudjuk mondani, hogy hosszú távon nagyon tudjuk javasolni a nyolcmagos kivitelt, ami ebben a változatban egy igazi hordozható erőmű lett minden téren. Az 1 109 000 forintos bruttó ár nyilvánvalóan borsos, és lélektani határokat feszeget (vagy épp lép át), de őszintén azt gondoljuk, hogy ár/érték arányban a teljes élettartamra vetítve egy kifejezetten jó vétel. Az iSTYLE webshopjában pedig már meg is vásárolható!

Akik pedig hozzám hasonlóan a kisebb, 13″-os MacBookokat preferálják, azok tovább tarthatják benn a levegőt: talán a jó visszajelzések után az Apple minket is meglep egy hasonlóan jól sikerült frissítéssel!

Nem győztünk meg? Esetleg még mindig túlárazottnak gondolod? Holnap jövünk a benchmark tesztjeinkkel, amiben megmutatjuk, miért is kerül valójában ennyibe!