5 hasznos funkció az AirPods Pro 2-ben

Összegyűjtöttünk pár rendkívül hasznos funkciót, amelyeket nem biztos, hogy minden tulajdonos ismer.

Az Apple 2022. szeptember 7-én jelentette meg a rendkívül népszerű AirPods Pro vezeték nélküli fülhallgatója második generációját, amely nem csak egy apró ráncfelvarrás volt, rengeteg területen fejlődött. És ami azt illeti, azóta is fejlődik, a megjelenés óta érkeztek ugyanis új funkciók, illetve vannak olyanok is, amelyeket a felhasználók jelentős része nem ismer. Ezeket szedtük össze az alábbi listában:

Adaptív zajkezelés

A megjelenéskor az AirPods Pro 2 háromféle zajkezelési módot tartalmazott: az átengedés nevének megfelelően átengedi a környezeti zajokat, ami utcán használva nagyon hasznos, mert úgy tudunk zenét hallgatni, hogy közben a környezetet sem zárjuk ki, ami egyébként veszélyesebb, mint azt sokan gondolnák. A zajkioltás ezzel ellentétben szinte teljesen kizárja a környezeti hangokat, ráadásul azt elképesztő precizitással teszi; ez nem csak hosszabb utazások során, repülőkön, hanem bármikor jól jön, amikor szeretnénk elmerülni a zenében, vagy azokban a feladatokat, amelyekkel épp foglalkozunk. A harmadik opció a zajkezelés kikapcsolása volt, ilyenkor sem átengedés, sem zajkioltás nincs. Időközben pedig megjelent az adaptív mód is, amelynek érkezésével a felhasználók egy része már nem is foglalkozik a különféle módok manuális kapcsolgatásával: ez a funkció ugyanis szintén fantasztikusan működik, a környezetünknek megfelelően váltogatja a módokat, tehát az otthoni munka közben átengedi a zajokat, de ha nekiállunk porszívózni, az erős hangokat kiszűri. Az átállás pedig gyakorlatilag észrevehetetlen.

Beszélgetésérzékelés

Az AirPodsok már a kezdetek óta tudják az automatikus leállítás funkciót, amely technikai értelemben apróságnak tűnik, a valóságban viszont nagyon hasznos: ha zenehallgatás közben kivesszük a fülünkból az egyik fülhallgatót, a zene leáll, tehát egyből tudunk arra koncentrálni, ami miatt eleve eltávolítottuk a fülhallgatót. A beszélgetésérzékelés erre tesz rá egy lapáttal,  ez a funkció csökkenti a média hangerejét és a háttérzajt, amikor zenehallgatás közben másokkal beszélgetni kezdünk. Ez már leírva is jól hangzik, a tényleges működés viszont már-már bámulatosan precíz: ha elkezdünk beszélgetni valakivel, a zene automatikusan lehalkul, a környezetei zajok kiszűrésre kerülnek, a beszédhang pedig felerősítésre kerül. Ez nagyon hasznos tud lenni, amikor az utcán valaki hozzánk szól, de amúgy mondjuk tele van a kezünk: ilyenkor nem kell bénázva kivennünk a fülhallgatót, hozzá sem kell nyúlnunk semmihez, de tudunk beszélgetni az illetővel.

AirPods Pro 2 beállítások

Némítás és feloldás

Technológiai értelemben a némítás és annak feloldása nyilván nem annyira meghökkentő, mint az eddig leírt funkciók, viszont sokan nem tudják, hogy megfelelő beállítás esetén telefonhívás közben a fülhallgatók szárainak megnyomásával némíthatjuk magunkat. Valószínűleg felesleges is lenne hosszan magyarázni, hogy ez mikor és miért jöhet nagyon jól.

Személyre szabott hangerő

A funkció neve egy nagyon picit félrevezető, hiszen a segítségével nem a személyünkhöz, hanem a környezetünkhöz igazítja a hangerőt az AirPods, ami elsősorban egyébként akkor hasznos, amikor nem a zajkioltást vagy az adaptív módot használjuk: ezeknél ugyanis a környezeti hangok szinte amúgy is teljesen ki vannak zárva. Viszont normál vagy átengedő módnál jól jöhet, ha a zene hangereje a környezetünk hangerejéhez igazodik, ráadásul automatikusan. A funkciót az eddig felsoroltakhoz hasonlóan iPhone-ról vagy iPadről a Beállítások menüpontban érhetjük el, ahol a fülhallgatónk egyből a lista elején jelenik meg aktív kapcsolat esetén. Maceken a felső tálcán a fülhallgató ikonra kattintva érhetjük el őket. 

Eszközök közötti automatikus váltás

Aki nem használt még AirPods fülhallgatót Apple eszközökkel, az valószínűleg megmosolyogja, amikor valaki a gyors és könnyű kapcsolódást elképesztő funkcióként emlegeti. Pedig az a helyzet, hogy az AirPodsok ebben nagyon erősek: könnyű őket párosítani, automatikusan kapcsolódnak az eszközeinkhez, egyszerre akár többhöz is, és mindig annak a hangját játsszák, amelyiket épp használjuk. A funkció a kezdetek óta elérhető, viszont az évek alatt megjelent frissítéseknek köszönhetően gyorsabb, mint valaha.