A legtöbb amerikai nem tudja, hogy az Instagram és a WhatsApp is a Facebooké

A megkérdezettek meglehetősen gyengén teljesítettek a Pew Research által végzett tudásteszten, mely az általános technológiai ismereteiket hivatott felmérni. Mindössze 2%-uk válaszolt helyesen mind a 10 kérdésre.

A tesztet igyekeztek úgy összeállítani, hogy átfogó képet mutasson a megkérdezettek tudásáról a technológia egyes területein. Volt szó kiberbiztonságról, a közösségi médiáról vagy éppen az általános internetezési szokásokat érintő alapvetésekről. Olyan témákat érintettek, mint az inkognitó mód, a https, vagy Jack Dorsey. A teszten 4272, az USA-ban élő felnőtt vett részt.

A végeredmény nem túl meggyőző: a megkérdezettek közül kevesebb, mint 100-an mentek át a teszten hibátlanul, és alig több, mint 20%-uk válaszolt helyesen hét, vagy annál több kérdésre. A legtöbben pedig mindössze négy jó választ adtak meg, azaz kevesebb, mint a kérdések felére sikerült megfelelően reagálniuk. Ezek a számok azért elég sokatmondóak, bár igaz, az is érdekes lenne, itthon mennyien válaszolnának hiba nélkül ezekre a kérdésekre.

Pedig voltak olyan kérdések, melyre egész sokan jó választ adtak. A megkérdezettek kétharmada tudta, hogy az adathalász csalók több fronton is támadhatnak, például weboldalakon, e-mailen, a közösségi médián vagy szöveges üzeneteken keresztül. A sütiket is egész jól ismerik (a csokidarabkásat gondolom többen), 63% válaszolta, hogy ezek segítségével képesek a weboldalak feltérképezni a felhasználók látogatásait és tevékenységeit.

És azt gondolnánk, hogy a közösségi médiában otthon vannak, ez azonban totális homály számukra. Fogalmuk sincs például ki az a Jack Dorsey, a róla készült fotót felmutatva ugyanis csupán 15% ismerte fel a Twitter alapítóját. Egy picit jobb a helyzet a Facebookot illetően. A kérdés alapján két olyan vállalatot kellett megnevezniük, akik a közösségi óriás tulajdonába tartoznak, és csupán 29% válaszolta az Instagramot és a WhatsAppot is.

Igen, ő Jack Dorsey

Természetesen korreláció mutatkozott abban, hogy ki milyen végzettséggel rendelkezik, illetve mennyi helyes választ adott meg a felmérés során. A diplomával rendelkezők átlagosan hat kérdésre válaszoltak jól, a felsőoktatásban részt vevők, de le nem diplomázók négyet teljesítettek jól, azok pedig, akiknek nem volt főiskolai, egyetemi tapasztalata, még ennél is kevesebbet.

Ez az összefüggés megfigyelhető volt az életkor esetében is, nyilvánvalóan inkább a fiatalok javára. Nekik ugyanis sokkal többet mond egy-egy olyan kifejezés, mint a kétlépcsős azonosítás, a privát böngészés vagy a sütik.

Forrás: Pew Research Center

Őszintén, neked mennyire menne jól egy ilyen teszt?