Alvásmonitorozás Apple Watchon

Az alváskövetésre számos eszközt vásárolhatunk, de minek tennénk, birtokában vagyunk egy Apple Watchnak? Nézzük, hogy figyelhetjük az alvásunkat egy ilyen eszköz segítségével!

Azoknak, akik hisznek az alváskövetés és okosébresztés mágikus hatásaiban számos lehetőségük van arra, hogy ezt megtegyék. Kezdve az egyszerű iPhone-os alkalmazásoktól egészen a külön erre a célra kitalált eszközökig, mint a Beddit, ami valóban az egyik legjobb megoldást nyújtja azoknak, akik megrögzött alvásminőség ellenőrök.

Egyikre sem mondanám, hogy rossz megoldás. Az aranyközépút szerintem erre a célra egy Apple Watch, pláne ha már eleve rendelkezel ilyen eszközzel. Igaz, nem mindenki szeret órában aludni, de akinek nincs ellenére annak mindenképp megér egy próbát. Sokkal jobb megoldás, mint egyszerű iPhone alkalmazásoknál, amik hallgatóznak az éjszaka folyamán és az alapján próbálnak felállítani egy diagnosztikát.

Az Apple Watch közvetlenül a testünk működése alapján tájékozódik, ebben nagy szerepe van a pulzusmérőnek. Ennek egyetlen árnyoldala, hogy bizony oda kell figyelnünk mikor töltjük az órát, mert ilyen módon az esték kiesnek a játszmából. Szerencsére az Apple Watch indukciós töltése nagyon gyors, így még ha nagyon sűrűek is valakinek a napjai, egy vacsi és zuhanyzás alatt elegendő töltöttséget képes magába szívni az óra.

Ha ezzel a két szemponttal megbékéltünk, akkor lássuk mivel érdemes az alvásunkat figyelni. Igen, ugyanis az Apple Watch gyárilag nem rendelkezik erre alkalmas applikációval, így mindenképp külső fejlesztő által készített megoldás után kell néznünk. A továbbiakban összeszedtük azokat az appokat, amiket érdemes végigpróbálnia annak, aki kipróbálná az alvásfigyelést az óráján.

Pillow

Szemtelenül előrevettem az általam legjobbnak tartott alkalmazást, a Pillow-t. Ha egyszerű, ingyenes, mégis jól használható appot keresel erre a célra akkor ezt mindenképp próbáld ki. Előnye, hogy alapvetően iPhone app, de Apple Watch alkalmazást is kínál, így a pulzusadatokat tudja kombinálni a hangalapú kalkulációkkal. Apple Watchcsal használva nem kell a matracra raknunk a telefont, akár egy dockra is helyezhetjük.

Az alkalmazás által gyűjtött adatokat szinkronizálhatjuk az iCloud fiókunkon keresztül is, de a Runkeeper alkalmazással is összeköthetjük. Külön dicséret a fejlesztőknek a Turn off screen módért. Ezzel nem kell feleslegesen egész éjjel bekapcsolva lennie a kijelzőnek, az alkalmazás magától képes azt kikapcsolni úgy, hogy közben nem zárolja az iPhone-t. iPhone X tulajoknak az OLED panel miatt különösen ajánlott a használata.

AutoSleep

Valószínűleg ez a legpontosabb mérőeszköz, amit jelenleg az App Store-ban találunk, több teszt is arról tanúskodik, hogy közel azonos méréseket végez a Beddit 3-mal az Apple Watch segítségével. Ahogy a neve is mutatja, az app automatikusan tudja, hogy mikor fekszünk le és kelünk fel, ez egy olyan tulajdonsága, amit például a Pillow nem tartalmaz.

Egyszerűen használható, jelenleg a legszélesebb körben elterjedt alvásmonitorozó alkalmazás annak ellenére, hogy 1090 forintot kell érte fizetnünk.

Sleep++

Nem nagy meglepetésre ez sem tud különösebben sokkal többet az előbb említett alkalmazásoknál. Az órán egy nagy start és stop gombot látunk, alvás előtt bekapcs, alvás után kikapcs. Ez is képes az Egészség alkalmazással adatokat megosztani, nincs automatikus indítás és leállítás funkció, cserébe viszont ingyenes.