Apple Event 2020 – Eljött az egészség órája

Elindult a 2020-as év végi termékdömping az Apple-nél. A szeptember 15-i online eseménye keretében az amerikai gyártó új órákat, új iPadeket és új szolgáltatásokat is bemutatott, a következő iPhone generációra azonban még várnunk kell.

Szeptember 15.-én, magyar idő szerint este 7 órakor vette kezdetét az Apple „Time Flies” nevű online termékbemutatója. A 2020-as WWDC Special Event-jéhez hasonlóan most is egy nagyszerűen összerakott videós bemutatót láthattunk, melyet nézők nélkül, a színpadot elhagyva tartottak. Azt kell mondjuk kezd nagyon is bele jönni a formátumba a gyártó, úgyhogy ínyenceknek mindenképpen ajánljuk az esemény visszanézését, ehhez lentebb linket is találtok majd. Most azonban lássuk miről is volt szó!

Apple Watch

Az Apple Watch egy igazán forradalmi eszköz, mely olyan sokat tesz a felhasználókért, mint talán egyik másik Apple eszköz sem. Rendszeresen hallani arról, hogy az óra egyik-másik egészségügyi funkciója miként mentette meg a felhasználók életét. Ennek köszönhetően az elmúlt pár évben rendre az egészségügyi funkciók fejlesztésére helyezte a hangsúlyt az amerikai gyártó, így nem meglepő módon ez most is így volt.

Az új WatchOS 7 holnapi érkezésével a kompatibilis órák olyan hasznos új funkciókat fognak kapni, mint az alvásfigyelés és a kézmosás automatikus észlelése, idejének mérése. A gyártó ezekre a funkciókra igyekszik rálicitálni az Apple Watch-ok új generációjával.

Series 6

Az Apple Watch Series 6 a tavalyi elődre épít, azonban többek között új színeket, szíjakat és egészségügyi funkciókat is kapott. Az új óra kibővíti a korábbi modellek egészségügyi képességeit egy új funkcióval, amely a felhasználók véroxigéntelítettségét méri, hogy azok jobban megértsék általános kondíciójukat és egészségi állapotukat. Az oxigéntelítettség vagy SpO2 a vörösvérsejtek által a tüdőből a test többi részébe szállított oxigén százalékos arányát jelzi. Ez az adat pedig azt is nagyszerűen mutatja, hogy az oxigénnel telített vér megfelelően szállítódik e a szervezetünkben.

Az óra 15 másodperc alatt lesz képes egy-egy ilyen mérés elvégzésére, azonban a használat során a háttérben több mérést is elvégez majd, így átfogó képet kaphatunk az egészségügyi állapotunk alakulásáról akár napokra vagy hetekre vetítve is. A bőr természetes változásainak kompenzálása és a pontosság javítása érdekében a véroxigénérzékelő négy darab zöld, piros és infravörös LED-ből álló csoportot alkalmaz az Apple Watch hátlapjában található négy fotodiódával együtt a vérből visszavert fény mérésére.

Az órát ezen felül a legújabb S5 névre hallgató chip-el és új, magasabb fényerejű kijelzővel is felszerelték. A mindig bekapcsolt kijelző fényereje inaktív állapotban a korábbi ötös modellnél kétszer világosabb lesz, így szikrázó napsütésben is könnyedén leolvashatjuk majd az azon található információkat anélkül, hogy a csuklónkat felemelnénk.

Az új órához természetesen új szíjak, új OS és így ezzel együtt új számlapok is érkeztek, ami persze nem meglepő, hiszen már megszoktuk az évek alatt, hogy ez az új generáció velejárója. Idén azonban az ügyfelek minden eddiginél több választási lehetőséggel rendelkeznek majd, lenyűgöző új tokokkal és szíjakkal, amelyek megfelelnek minden stíluspreferenciának. Most először új kék szín csatlakozik az ezüst, az asztroszürke és az arany alumínium tok opciókhoz, valamint egy (PRODUCT) RED Apple Watchot is kapunk exkluzív, hozzáillő élénkpiros szíjjal. A rozsdamentes acélból készült modellek már grafit színben és frissített klasszikus sárgaarany színben is kaphatóak lesznek.

Apple Watch SE

Az új csúcsmodell mellet az Apple egy új középkategóriás órát is bemutatott, mely a belépő Series 3-as opciót kiegészítve teszi teljessé a három fős termékpalettát a jövőben. Az Apple Watch SE névre hallgató új modell lenyűgöző Retina kijelzővel rendelkezik, vékony szegélyekkel és ívelt sarkokkal, amely így 30 százalékkal nagyobb, mint a hármas alapmodell esetében. A felület nagy és könnyen olvasható alkalmazásikonokat és betűtípusokat tesz lehetővé, miközben a komplikációk pontosak és informatívak. Számos új órafelület optimalizálva van a kijelző számára, így az ügyfelek könnyedén megtekinthetik az értesítéseket, a szöveges üzeneteket, az edzésmutatókat és még sok mást.

Az óra a négyes és az ötös szériából is ismert dizájnt követi, azonban több prémium funkció nélkül érkezik, mint például a mindig bekapcsolt retina kijelző, az EKG app vagy éppen az újonnan bemutatott véroxigénszint mérés. Ennek köszönhetően persze a készülék induló ára is jóval kedvezőbb, mint a nagytestvér esetében. Az SE a tavalyi Series 5 S5-ös chipjét fogja használni, mely a belépő szintű S3-nál akár kétszer gyorsabb teljesítményre képes.

Apple Fitness+ és Apple One

Az Apple a szolgáltatások terén sem maradt rest és 2 újítást is hozott a termékei mellé. Az Apple Fitness + keretében egy új online edzésszolgáltatást kapunk, mely személyre szabott ajánlásokat nyújt az ügyfeleknek edzéshez és az Apple Watch segítségével vonzó, magával ragadó élményt nyújt, hogy edzés közben végig motiváltak maradjanak.

A szolgáltatás keretében egy rakás különféle edzésfajta közül választhatunk és azokat iPad-en vagy AppleTV-n követhetjük. Az óránk ilyenkor szinkronban dolgozik majd a kijelzővel és élőben láthatjuk a mért egészségügyi adatainkat is.

Ezen felül az Apple bemutatott egy régóta várt bundle szolgáltatáscsomagot is. A találó módon csak Apple One névre keresztelt csomag magába foglalja a gyártó Music, News, Arcade, TV+, Fitness + és iCloud névre hallgató szolgáltatását. A szolgáltatáscsomag Magyarországon 2 különböző kivitelben lesz majd elérhető és idén ősszel érkezik.

Az egyéni csomag magában foglalja az Apple Music, az Apple TV +, az Apple Arcade és az 50 GB-os iCloud-tárhelyet, ennek ára havi 3 350 Ft lesz. A családi csomag esetében az 50 helyett 200 GB-os iCloud-tárhelyet kapunk és a szolgáltatásokat akár hat családtagunk között is megoszthatjuk, ennek ára havi 4 450 Ft lesz.

Az Apple One 30 napos ingyenes próbaverziót tartalmaz minden olyan szolgáltatáshoz, amellyel az ügyfelek még nem rendelkeznek. Az Apple One használatával az ügyfelek havonta csak egy számlát kapnak, és bármikor könnyen megváltoztathatják vagy lemondhatják a csomagot.

iPad

A 10 éve bemutatott első iPad egy hihetetlenül fontos termékcsaládot hozott létre, mely a kreativitásnak, tanulásnak és a kapcsolattartásnak is nagyszerű platformot teremtett az évek során. Az iPad egy hihetetlenül sokoldalú eszközzé vált a felhasználók kezében, ami ma már szinte mindenre képes, így sokaknál alapvető számítástechnikai eszköznek számít.

Szerencsére az Apple Watch-ok mellet két új iPad modellnek is örülhetünk, a gyártó ezúttal a paletta alsóbb kategóriás, teljes méretű tagjait frissítette. Az új nyolcadik generációs iPad, az iPhone 11-ből ismert A12 Bionic lapkával felszerelve hatalmas teljesítmény-ugrást produkál, közel 40 százalékkal gyorsabb CPU-teljesítménnyel és kétszer nagyobb grafikai képességgel ruházza fel az eszközt. Ez az új iPad-et akár kétszer gyorsabbá teszi, mint a legkeresettebb Windows laptop és akár hatszor gyorsabbá, mint a legkeresettebb Chromebook a piacon.

A javarészt belső frissítésen átesett eszköz természetesen az előd minden eddigi kiegészítőjével kompatibilis lesz és a továbbiakban is az Apple Pencil első generációját fogja használni.

iPad Air

Az új iPad Air teljesen új, vékony és könnyű kialakítást kapott, öt gyönyörű kivitelben: ezüst, asztroszürke, rózsaarany, zöld és égkék. Az új, teljes képernyős kialakításnak hála nagyobb, 10,9 hüvelykes Liquid Retina kijelzővel rendelkezik. A lenyűgöző vizuális élmény érdekében, 3,8 millió képponttal és a Pro változatokból már ismert fejlett technológiákkal érkezik, beleértve a teljes laminálást, a P3 széles színtámogatást, a True Tone-t és a fényvisszaverő bevonatot. Annak érdekében, hogy a kijelző minden oldalon az eszköz széléig kinyúlhasson, a felső gombba egy új generációs Touch ID került, mely így elhagyhatóvá tette a Home gombot. Az új iPad Air kompatibilis a korábban bemutatott Magic Keyboard-al, Smart Keyboard Folioval és az új Smart Folio borítókkal, valamint az Apple Pencil 2-vel, amely mágnesesen csatlakozik az eszköz oldalához az egyszerű párosítás, töltés és tárolás érdekében.

Az iPad Air hatalmas teljesítménynövekedést hoz az Apple legfejlettebb chipjével, az A14 Bionic-kel. Az új chip még könnyebbé teszi a felhasználók számára a 4K videók szerkesztését, gyönyörű műalkotások készítését, a magával ragadó játékokat és sok más munkafolyamatot is. Az áttörő, 5 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően az A14 Bionic 11,8 milliárd tranzisztort tartalmaz, amelyek a chip szinte minden részén növelik a teljesítményt és az energiahatékonyságot.

Az új iPad Air a Pro modellekből ismert USB-C portot, 12MP-es hátlapi és 7MP-es előlapi kamerát, valamint továbbfejlesztett képstabilizációt is kapott.

Az nyolcadik generációs iPad az új Apple Watchokhoz hasonlóan holnaptól már előrendelhető az oldalunkon, az új Air azonban majd csak a jövő hónapban érkezik. iPhone-t ugyan nem mutattak be, azonban így még nagyobb figyelmet és időt fognak tudni majd szentelni ezeknek az eszközöknek a következő virtuális bejelentés alkalmával.

Követted a Keynote-ot élőben? Ha nem, akkor itt most visszanézheted!