Apple Studio Display bemutató

Több, mint monitor: az új Studio Display nem csak elképesztő képminőségével kápráztat el, hanem extra funkciókat is kínál.

Megnéztük, hogy mit tud az új Studio Display

Az elmúlt három évben az Apple kínálatában nem létezett belépőszintű stúdió monitor, hiszen a legolcsóbb modell az amúgy óriási tudású és magas minőségű, de 1 899 900 forintos induló árral rendelkező Pro Display XDR volt, amely nem mindenki számára jelentett ideális megoldást. Épp ezért sok professzionális felhasználó várta egy elérhetőbb árú, de továbbra is kompromisszummentes minőséget nyújtó Apple monitor érkezését, amely a Studio Display formájában már meg is vásárolható a Pro Display XDR áránál jelentősen kedvezőbb induló árral.

Apple dizájn, kiváló képminőség

Mindenek előtt érdemes kiemelni, hogy az Apple Studio Display sokkal több, mint egy monitor, de pusztán a megjelenítési képességei is az élmezőnybe tartoznak. A 27 hüvelykes képátlóhoz a manapság még viszonylag ritka 5K-s felbontás tartozik, amely pixelekben kifejezve 5120 x 2880-as értéket jelent. A maximális fényerő akár 600 nites lehet, a felület pedig tükröződésmentes. A konfigurációs lehetőségként elérhető nanotexturált üveg használata kimondottan fényes környezetben ajánlott, például akkor, ha a megjelenítő direkt napfénynek van kitéve, de már az alapverzió sem tükröződik. A széles színtartomány (P3) és a True Tone technológiák megléte egyaránt a professzionális használatot segítik elő, legyen szó fotókról vagy mozgóképes tartalmakról, kiadványtervezésről vagy webfejlesztésről, a Studio Display tökéletes társ lehet.

A dizájn a jelenlegi termékvonalhoz illeszkedik, egyaránt jól mutat az új Mac Studio vagy épp egy 14 vagy 16 hüvelykes MacBook Pro mellett, de az elegáns és letisztult formatervnek köszönhetően ez a monitor bármilyen helyiség ékköve lehet. A kijelző körül fekete káva található, amely nagyszerűen keretbe foglalja azt a színkavalkádot, amely az IPS technológiás panelen megjelenik. Az újdonság kizárólag egy színben érhető el, az új iMac modellekkel ellentétben nincsen óriási színválaszték, nem véletlenül: a Studio Display esetében a hangsúly a megjelenített tartalomra kerül, amihez tökéletesen passzol a visszafogott, mégis gyönyörű alumínium külső. Állványból három opció érhető el, ezúttal nem kell külön fizetni a talpazatért, legalábbis akkor, ha a fix magasság is megfelelő a felhasználáshoz. A fix magasságú, de állítható dőlésszögű állvánnyal a monitor tömege 6,3 kilogramm, a méret pedig 62,3 x 47,8 x 16,8 centiméter. Az állítható dőlésszögű és magasságú állvány használatával a legalacsonyabb pozíció nagyjából ugyanaz, 47,9 centiméter, a legmagasabb viszont akár 58,3 centiméter is lehet. Az állvány minőségéről sokat elmond, hogy az állítható magasságú változat már 7,7 kilogrammot nyom, a mozgatás és döntögetés ennek megfelelően önmagában is egy élmény, a megjelenítő ugyanis olyan stabil, mintha egy láthatatlan erő tartaná a helyén, állítás esetén viszont ettől függetlenül nincs szükség semmilyen erőbefektetésre. A harmadik opció a VESA-rögzítőadapter, amely szépen körbeöleli a hátul lévő Apple logót. A megjelenítő tömege ezzel a megoldással csupán 5,5 kilogramm.

Monitor extrákkal

A hátoldal aljának közepén egy egyedi, felhasználók által nem eltávolítható, tápellátásért felelős kábel található. Ennek alkalmazása elsőre furcsa lehet, de mivel a legtöbb környezetben valószínűleg állandó helyen lesz a megjelenítő és nem áll majd fenn annak a veszélye, hogy valaki beleakad a kábelbe, felesleges lett volna a kisebb teljesítményű, de mágneses rögzítésű megoldást alkalmazni. A viszonylag vastag, fix kábel használtának köszönhetően a monitor akár 96 W teljesítménnyel képes tölteni további eszközöket, mondjuk egy MacBook Prót. A hátoldalon három darab USB-c és egy Thunderbolt 3 csatlakozó található, ez előbbiek akár 10 Gb/s sebességre képesek és perifériák, adattárolók, valamint hálózati eszközök csatlakoztatására használhatók. Az előlap tetején szinte észrevehetetlenül bújik el a 12 megapixeles, ultraszéles látószögű (122 fok) kamera, a beépített mikrofonokat és hangszórókat pedig felesleges lenne keresni, egyrészt mert összesen kilenc darab van belőlük (hat hangszóró és három mikrofon), másrészt mert gyönyörűen beleolvadnak a keretbe.

Apple Studio Display a stúdióban

A Studio Display álomszerű képet vetít a felhasználója elé. A 14,7 millió képpont és az egymilliárd megjelenített szín nyilván önmagában is elég beszédes, de itt többről van szó puszta számoknál. Egy átlagos, jó minőségű megjelenítő használata után a Studio Displayre váltás olyan élmény lesz, mint amit a felhasználók az első Retina megjelenítők esetén átélhettek, bár az új MacBook Prókban található Mini LED technológia használata valószínűleg még ennél is gyönyörűbb képet adott volna. A kamera képminősége is illeszkedik az összképbe, a legnagyobb újítás pedig a Rivaldafény nev funkció, amellyel pedig videotelefonálás közben a felhasználó automatikusan a képernyő közepén marad, még mozgás közben is, ami a valóságban egészen elképesztő, sokkal látványosabb, mint amire ezen sorok után elolvasása után gondolni lehet. Mivel a kivágást a monitornak valós időben kell kiszámolnia, nem meglepő az A13 Bionic rendszerchip jelenléte a Studio Displayben. Fontos kiemelni, hogy a funkció nem csak az Apple szoftverekkel, hanem például a Webex-szel és a Zoommal is tökéletesen működik, és ugyanez elmondható a stúdióminőségű mikrofonrendszerről is, amely döbbenetesen hatékony a háttérzaj kiszűrésében. A hat hangszóróból álló rendszer hangrendszer minősége is döbbenetes, monitortól ilyen minőséget még nem hallottunk, a mélyek tisztán és hallhatóan vannak jelen, a közép- és magastartomány kiegyensúlyozott, a torzítás minimális. Persze nem kell egy stúdió hangrendszer minőségére gondolni, de ebben a méretben egészen meglepő ez a hangzásvilág.

Letisztult dizájn

Mint az valószínűleg mindenki számára világossá vált, a Studio Display nem egy átlagos monitor, és ebből adódóan nem is mindenki számára ajánlott. Játékra például nem ez a legjobb választás, hiszen léteznek olcsóbb, nagyobb képfrissítéssel rendelkező modellek, az átlagos irodai felhasználáshoz egyszerűen túl nagy a tudása és túl magas az ára. Itt kivételt egyedül a reprezentatív célból történő vásárlás jelenthet, bár egy iMac ebben az esetben sokkal ésszerűbb választásnak tűnik. Az 5K felbontás is túlzás lehet a többségnek, nem véletlen, hogy jelenleg még nagyon kevés ilyen felbontású megjelenítő kapható, az áruk pedig gyártótól függetlenül jelentősen magasabb a 4K-s megoldásokénál. A Studio Display tehát azoknak készült, akik vizuális tartalmakkal dolgoznak. Az elérhető referenciamódok helyes színvisszaadást tesznek elérhetővé több területen is, így a Studio Display kiválóan használható azon grafikusok és más szakemberek számára, akik mondjuk nyomtatásba, vagy éppen a filmvászonra készítenek tartalmat. A konfigurációt is a munka jellege határozza meg, valószínűleg létezik olyan környezet, ahol indokolt lehet akár négy darab Studio Display elhelyezése is, egy Mac Studio ugyanis ennyit tud meghajtani, illetve ötödiknek egy 4K felbontású monitort is oda lehet rakni. A 659 990 forintos induló árral rendelkező monitor tehát egy professzionális megoldás, professzionális felhasználóknak.

Az összes funkció kihasználásához legalább macOS Monterey 12.3-at futtató eszközre van szükség, ami a 21,5 és 27 hüvelykes iMaceknél legalább 2017-es, a Mac Mini esetén legalább 2018-as, a 13 és 15 hüvelykes MacBook Pro esetén legalább 2016-os, a MacBook Air esetén pedig legalább 2018-as modellt jelent. Az aktuális termékek, tehát a 14 és 16 hüvelykes MacBook Prók, valamint a Mac Studio természetesen támogatottak. Az iPadek esetén legalább 3. generációs vagy újabb 12,9 hüvelykes iPad Próra, 11 hüvelykes iPad Próra, illetve legalább 5. generációs iPad Airre lesz szükség a Studio Display használatához.