Az Apple Európában is növeli megújuló energia termelését

A világ legnagyobb szárazföldi szélturbinái Dániában és az új, tiszta energiával kapcsolatos erőfeszítések Németországban elősegítik az Apple 2030-ra vállalt karbonsemlegességi céljainak elérését.

Az Apple szeptember elején jelentette be, hogy a világ két legnagyobb szárazföldi szélturbinájának az építésébe fog beruházni. Ez az új tiszta és megújuló energiaforrás, egy újabb lépéssel közelebb hozza a gyártó ellátási láncát és termékeit a teljes szén-dioxid-semlegességhez. A dán Esbjerg város közelében található 200 méter magas turbinák várhatóan évente 62 gigawattóra elektromos áramot fognak termelni - mely elegendő majdnem 20 000 otthon áramellátásához. Az Esbjergnél előállított energia az Apple viborgi adatközpontját fogja ellátni, a megtermelt energiafelesleg pedig a dán hálózatba kerül majd.

"Az éghajlatváltozás elleni küzdelem sürgős fellépést és globális partnerségeket igényel - a viborgi adatközpont pedig egy erőteljes bizonyíték arra, hogy képesek vagyunk megfelelni ennek a generációs kihívásnak" - mondta Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi, politikai és társadalmi kezdeményezésekért felelős alelnöke. „A tiszta energiába történő beruházások nemcsak áttörő innovációkat eredményeznek, hanem tiszta energiát és jó munkahelyeket kínálnak a vállalkozások és a helyi közösségek számára. Ez az a terület, ahol vezetnünk kell - bolygónk és a jövő generációinak érdekében.”

Ahogy arról már mi is hírt adtunk itt az iSTYLE Blogon - múlt hónapban az Apple bejelentette, hogy 2030-ig szén-dioxid-semleges lesz az egész üzleti tevékenységében, a gyártási-ellátási láncban és a termékek életciklusában egyaránt. Miközben az Apple működése már jelenleg is 100% -ban megújuló energiából van fedezve, ez az új elkötelezettség azt jelenti, hogy 2030-ig minden eladott Apple-eszköznek nettó nullás klímalábnyoma lesz. A kezdeményezés magában foglalja a gyártó valamennyi európai székhelyű szállítójának átállását is megújuló energiára.

A beszállítói energiaellátás fejlődése

A németországi beszállító, a Varta nemrég szintén elkötelezte magát az Apple-termelésének 100 százalékos megújuló energiával történő működtetése mellett. Az Apple beszállítói tiszta energiájú megoldásokon dolgoznak Európa-szerte, ideértve a szintén németországi székhelyű Henkelt és a tesa SE-t, a hollandiai DSM Engineering Materials-t, a svájci STMicroelectronics -tés a belgiumi Solvay-t. Az olyan vállalatok, mint a Solvay, most szélesebb körű tevékenységeikre bővítik a megújuló energiák használatát, miután öt évvel ezelőtt már csatlakoztak az Apple beszállítói tiszta energia programjához.

Az Apple 2015 októberében indította el ezt a programot, hogy segítse a beszállítókat az energiafelhasználásuk csökkentésében és a 100 százalékban megújuló villamos energiára való áttérésben. Indítása óta 17 különböző országban 72 gyártópartner kötelezte el magát az Apple termelésének 100 százalékos megújuló energiával való kiszolgálása mellett. Az Apple összes beszállítói projektjének befejeztével, ezek a kötelezettségvállalások évente összesen 14,3 millió tonnával csökkentik majd a CO2 kibocsájtást, ami olyan, mintha évente több mint 3 millió autót levennénk az utakról.

Viborg Adatközpont

Az Apple viborgi adatközpontja, egy 45 000 négyzetméteres létesítmény, amely hálózati támogatást és adattárolást kínál a felhasználóknak az egész régióban, megkezdte a működését. Az adatközpont segíti például az App Store, az Apple Music, az iMessage, a Siri és egyéb olyan szolgáltatások áramellátását Európában, amelyek teljes egészében helyi projektekből származó megújuló energiával működnek.

Az új esbjergi szélprojekt Skandinávia egyik legnagyobb, nemrégiben elkészült napelemfarmjának átadását követi. Az észak-jütlandi Thistedben található farm az első dán napenergia beruházás, amelyet állami támogatások felhasználása nélkül valósítottak meg. Ezek a szél- és napenergia-projektek egyaránt támogatják az Apple újonnan elkészült viborgi adatközpontját, amelyet 100 százalékban megújuló energia hajt. Az Apple mindkét projektet a European Energy partneri együttműködésével fejleszti.

A viborgi adatközpont építése során minden nap több mint 600 szakmunkás volt a helyszínen és számos dán vállalkozást támogatott annak fejlesztése. Most egy adatszakértőkből, technikusokból, karbantartókból és biztonsági személyzetből álló csapat működteti, akik közül sokakat a környékről toboroztak.

Fontosnak tartjátok, hogy a gyártók és nagyvállalatok kiemelt hangsúlyt fektessenek a klímavédelemre és a klímaváltozás elleni küzdelemre? Mit gondoltok, miben tudna még fejlődni az Apple ezen a téren?