Az évi 300 forint az új álomfizetés

Sokunk számára cél, hogy hónapról hónapra, évről évre egyre több nulla szerepeljen a munkánkért kapott fizetség után. Vannak azonban, akik könnyedén megtehetik, hogy ezeket a nullákat egyszerűen elengedjék, és évente 300 forintért dolgozzanak.

No, sajnálni azért nem kell őket, ez a cikk ugyanis a legnagyobb techcégek első embereiről szól. Igen, ők hivatalosan évi 1 dollárért, mai árfolyamon 293 forintnyi fizetésért dolgoznak. Persze azért eléldegélnek valahogy…

Ki mással is kezdhetnénk a sort, mint Steve Jobsszal. Igen, az Apple egykori igazgatója is tagja volt eme kezdeményezésnek. 1997-ben, mikor újra átvette az Apple vezetését, kijelentette, hogy ő kizárólag a munka és a cég iránti szeretete miatt vállalta az egészet, így a cégvezetői fizetésről is lemond. És mivel törvényes keretek között ez nem lehet 0, így 1 dollárt kapott minden évben. Egészen 2011-ig. Összehasonlításképpen, Tim Cook számlájára 2018-ban több, mint 15 millió dollárt utaltak át, cégvezetői bér címszóval.

A legnagyobb keresőóriás, a Google alapítói, azaz Larry Page és Szergej Brin is “egydollárosok”. Ők 2004 óta részesülnek havi 25 forint juttatásban. Mindezt annak ellenére, hogy a Google vezetése minden évben felajánlja nekik a piaci viszonyoknak megfelelő félmilliós fizetést. Igaz, 34 milliárd dolláros vagyonnal a hátuk mögött valószínűleg nincs is rá szükségük.

A Facebook atyja is hasonló cipőben jár, ő 2014-ben döntött a váltás mellett. Akkoriban 500 000 dollár volt az éves fizetése, erről az összegről kellett lemondania. Valószínűleg mindez nem nyomasztotta túlságosan, Zuckerberg vagyonát ugyanis 74 milliárd dollárra becsülik manapság.

Jack Dorsey, a Twitter megalkotója nem csupán az étkezési szokásaiban tér el az átlagostól, a fizetése még a többiekénél is furcsább. Ő ugyanis 2015-2018 között éves szinten 1 dollár 40 centet visz kapott a számlájára. Ennek természetesen a közösségi oldalhoz van köze, ahol 2018 végéig 140 karakter volt maximálisan felhasználható egy tweethez. Azóta ezt megváltoztatták 280-ra, vajon Dorsey is kap majd egy kis fizetésemelést?

Láthatjuk, hogy a dollar-a-year man titulust (ez a hivatalos kifejezés) csak a kiváltságos, igazán tehetős alapítók, ügyvezetők engedhetik meg maguknak. Bár a cikk kifejezetten a techóriások első embereit gyűjti össze, érdemes megemlíteni, hogy korábban Arnold Schwarzenegger, J. F. Kennedy is hasonló fizetést kapott, sőt, jelenleg Donald Trump is tagja az “egydollárosoknak”.

Persze egyiküknek sem kenyérre kell a pénz, hisz általában komoly dollármilliárdok állnak mögöttük. És bár a hivatalos fizetésük 1 dollár, éves szinten így is milliókat tesznek zsebre, hála a különböző bónuszoknak, prémiumoknak, egyéb juttatásoknak.

Kivéve persze Elon Musk, aki szeret igazán nagy kihívásokat állítani maga elé. A Tesla vezetősége ugyanis elmondta, hogy 2018-ban Musknak nem járt az éves bónusz, ugyanis azt csak akkor kapta volna meg, ha kiemelkedő csúcsteljesítményt nyújt, ez pedig úgy tűnik nem sikerült neki. Igaz, a vagyona a New York Times szerint így is nőtt 2 milliárd dollárral, de hát ki számolja…