Az iPhone töltés alapszabályai

A telefon töltés napi rutin, hamar szembetűnővé válik, ha lassabban tölt fel az iPhone-unk, mint általában. De mi váltja ki a megszokottnál lassabb töltést?

Az okostelefon forradalom következményeként beletanultunk olyan szokásokba, mint az üzenetek ütemezett csekkolása, az Insta-filterek szakszerű használata és a napi szintű telefontöltés. Utóbbi mindenkit érint, és már nem szokásról, hanem inkább rutinról beszélhetünk. Megfigyeltem magamon, hogy már oda sem figyelek az akkumulátor töltöttségre, a napom bizonyos szakaszaiban reflex szerűen nyúlok a töltőkábel után, akkor is amikor nem szükséges.

Ennek a berögződésnek az az előnye is megvan, hogy könnyen megtudjuk állapítani, amikor gyorsabban vagy lassabban tölt fel a telefonunk. Az iPhone-oknak körülbelül 2,5 – 3 óra szükséges a full feltöltéshez a dobozban mellékelt töltővel, típustól függően. A töltés metódusa nem konstants, a lítium-ion aksik nem szeretik, ha nagyon lemerítjük vagy feltöltjük őket. Ezért amikor elérik a 80%-os töltöttséget, akkor kímélő üzemmódra, úgynevezett csepptöltésre váltanak.

Ennek megfelelően ebben a tartományban jóval lassabb is az áramfelvétel. Az Apple klasszikus iPhone töltője egyébként 5W-ot tud, 1 Amperes áramerősséggel. Ha valaki ezt lassúnak érzi, akkor töltheti a készülékeket 12W-os iPad töltővel, ami 2,4 ampert ad le vagy akár új MacBook töltővel is. Bár a szervizek néha hajlamosak azzal riogatni, hogy ez kárt tesz az iPhone-okban, valójában viszont ezt a módszert az Apple hivatalosan is aláírja.

Persze, ha túl lassúnak érezzük a töltést nem kell azonnal a boltba rohanni iPad töltőért, érdemes meggyőződni róla, hogy nem lassítja-e eleve más tényező a töltést. Logikus, hogy első körben magát a töltőfejet kell alaposan megvizsgálnunk, győződjünk meg annak eredetéről, a hamis kiegészítőkkel nem csak lassabban töltenek az iPhone-ok, de akár kárt is okozhatnak az eszközökben.

Ha nincs kéznél eredeti vagy az Apple által hitelesített adapter, akkor nyugodtan használhatjuk a számítógépek USB portját is. Egy Lightning Dockkal munka közben például ez a legkényelmesebb megoldás, észben tartva azt is, hogy a már-már elavult USB 2.0 szabvány a megszokottnál biztos, hogy lassabb töltést fog eredményezni, míg a 3.0-ás vagy a Thunderbolt 3-as szabvány akár gyorsabb töltésre is képes.

Nem szabad elhanyagolni a kábelkérdést sem, ha ránézésre is sérültnek látszik a Lightning, akkor már is megtaláltuk a lassúság okát. Ebben az esetben is igaz, hogy a hamis kábelek lassabb töltést (és silány minőséget) képviselnek. A Lightning végén lévő elszineződések szennyeződésre utalhatnak. Ha ilyet találtunk, akkor a portot is ellenőrizzük, korábban a köldökszöszhöz hasonló porcicák tisztításáról is megemlékeztünk.

A nyár közeledtével az egyre melegebb időjárás sem kedvez a gyorsabb töltésnek. Az év ezen szakaszában a 30-40 °C közé eső hőfok felhevítheti a telefont. Ahogy azt már korábban is említettük, az akkumulátor nem bírja a szélsőségeket, a meleg pedig nagy mértékben roncsolja is azt. A töltés eleve jelentős hőtermeléssel jár, nyáron iPhone-t az kocsi ablakba GPS-nek töltő egy csinos tokkal megfejelve: hamar kivégzi a telefont.

Szerencsére azért az Apple mérnökei is gondoltak ezekre a helyzetekre és bár ha bedugod a kábelt a szivargyújtóba, jó esetben jelzi is a telefon a töltést: valójában nem tölt. Túlhevült állapotban ugyanis automatikusan szünetel vagy kisebb mértékű az energiafelvétel, mint a hűvös szobában. Az ezáltal elhasználódott akkumulátor ugyan nem tölt lassabban, de gyorsabban merül, így végülis ugyanott lyukadunk ki.

Tehát ha mindig a lehető leggyorsabban és biztonságosan szeretnéd tölteni a telefonodat akkor arra kell odafigyelned, hogy ne gagyi vackokkal, hanem megbízható kiegészítőkkel tedd, néha ügyelj a csatlakozók tisztaságára és óvd a túlhevüléstől. Ezáltal tovább megmarad jó állapotúnak a telefonod: kis idő, energia és pénz befektetéssel tartósabb marad, illetve a használt piacon is magasabb áron válhatsz meg tőle később.