Az új iPhone-ok a kezünkben: gyorsan hozzád nő!

A ma reggeli rajt előtt volt egy kis időnk kipróbálni a 2019-es iPhone modelleket. Az Apple idén ugyan nem annyira látványosan újított, de éppen azokon a pontokon, ahol kellett!

Ma 8:00 órától indul az iPhone 11, iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max hivatalos forgalmazása. Ami azt is jelenti, hogy kaptunk egy pár órát megtapasztalni, hogyan sikerültek az idei változtatások tapintásra és egy gyors használati teszt közben.

Véleményünket először a kamerába mondtuk el, amit meg is tekinthetsz:


Mennyire Pro?

2019-ben a “pro” jelzőt igencsak bőkezűen osztogatja az Apple. Amíg a Mac Pro vagy a Pro display esetében ez teljesen érthető, addig az idei iPhone-okra ráaggatni a profi jelzőt kábé annyira reális, mint a PowerBeats Pro esetében. Várhattak volna még egy évet, ha jövőre tényleg nagyobb változások jönnek, és bekerülhet néhány olyan fícsör (pl. gyorsabban frissülő kijelző), amire tényleg könnyen mondhatjuk majd, hogy ez bizony pró.

Ennek ellenére legalább sikerült rendezni a helyzetet, ami tavaly kissé el lett kavarva: az iPhone 11 az alap, amit az átlagos felhasználók számára terveztek Cupertinóban. Igen, ez sem egy olcsó készülék (bár elődjéhez képest hiába lett jobb, tőlük nem megszokott módon faragtak az áron!), de nem is teljesen elszállt. Ráadásul minden fontos részében egy új iPhone-t kapunk: Face ID, gyönyörű üveg hátlap, nagy kijelző, hosszú évekig bivalyerős és szupergyors hardver.

Akiknek ez nem elég, ők egy kicsit magasabb árfekvésben a két Pro modellt választhatják, ahol tulajdonképpen csak a kijelző méretében és az akksiidőben van eltérés a Pro és a Pro Max között. Ez tényleg a világ szerintem jelenlegi legjobb telefonja lett.

Design

A legkevesebb változtatás ezen a fronton történt. A gombok gyakorlatilag ugyanott helyezkednek el, a hátlapokon pedig nem történt radikális változtatás. Persze hátul már más a helyzet: a kettő és háromkamerás kameraszigetekkel valamit kezdeni kellett design fronton is, hogy ne legyen túl ocsmány.

Az első renderek után mi sem szerettünk bele, és olvasóink is kifejezetten utálták. Ha ugyanazzal a módszerrel építették volna be, mint tavaly, akkor tényleg nem lenne egy szépség. Ugyanakkor ez az egész egy darab üvegből kimart hátlap rengeteget segít a helyzeten. Már egy nap használat után is elfelejtettem, hogy mekkora bumszli van a hátulján. Tokban pedig úgysem fog zavarni…

A Prók üveg hátlapján rendkívül jól sikerült egyébként a matt réteg design szempontból: kinézetre hatalmasat dob, külön jól néz ki az alma logó csillogása is, és még az ujjlenyomatokat sem gyűjti. Cserébe azonban jobban csúszik, mint eddig, és ezt mindenki vegye figyelembe!

Kijelző

Megint sikerült ellőni egy profiknak szánt nevet azzal, hogy az új kijelzőt Super Retina Display XDR-ra keresztelték. Ennek ellenére meg tudjuk erősíteni: az új kijelző érezhetően jobb lett, még az iPhone XS Maxhoz képest is jóval világosabb, és a képek színei is jobban tetszettek rajta. A kijelző lassan már lámpaként is megállná a helyét, szerintem kevesen fogják max fényerőn használni.

Üzemidő

Ezt sajnos nem tudtuk még tesztelni, de ez az optimalizálás fő szempontja volt, és tényleg rendkívül jól sikerült. Az iPhone 11 esetében csupán 1 óra többletet ígértek a keynote-on, de ez ne tévesszen meg senkit: az iPhone XR átlagos használat mellett már eleve bőven bírta a két tlejes napot, egyeseknél akár hármat is egy töltéssel, ami brutális.

Most az iPhone Pro és Pro max is kapott 4-5 óra többletet az elődeihez képest. Állítólag sorban 10 óra 20 percnyi, illetve 12 óra folyamatos netezésre képesek, ami már tényleg elképesztő.

Kamerarendszer

Természetesen itt történt történt a legnagyobb változás. Az éjszakai mód álleejtős képekre képes, de a naplementében is elképesztő az iPhone Pro. 6-8 bekezdést még én is tudnék írni ide, de gonosz leszek: inkább nézd meg videónk második felét, az jobban visszaadja!

Verdikt

A tavasz és a nyár általában nálunk az iPhone újítások szivárgásairól szól, ám idén elég unalmasra sikerült. Nem voltak olyan szexi új fícsörök, amikre túl sokszor felkaptuk volna a fejünk. Amik lettek volna, nem valósultak meg vagy az utolsó pillanatban visszavették. Az iPhone 11 modellek nem forradalmilag lettek megújítva, de mégis pont azokban az alapvető funkciókban erősödtek, ami legtöbbünknek igazán fontos.

Hogy mindenkinek ajánljuk a frissítést? Nem. Én alapvetően két célcsoportot látok: akik iPhone 7-nél régebbi modelleket használnak most eljött az ideje hogy kipróbálják a Face ID-s életet. Az iPhone 11-et imádni fogják, és már pár nap után sem fogják tudni elképzelni az életet a kisebb kijelzőkön gyengébb akkumulátorokkal.

Akiknek pedig fontos az, hogy a legjobb kamerarendszer legyen a zsebükben, vagy épp meglegyen az az érzés, hogy a világ legjobb telefonja a tied, számukra egyértelmű a váltás idén is. Ez a réteg a minimális javulásért is képes felárat fizetni, még akkor is, ha egy iPhone X nemcsak ma, de még évekig korszerű és erős telefonnak tekinthető. Ezért ha már Face ID-s modelled van és meg vagy vele teljesen elégedve, egyáltalán nem sürgetném a váltást.

Azok, akik vacilálnak, tényleg menjenek be egy iSTYLE boltba, és vegyék szemügyre élőben is a készülkeket. Győződjenek meg róla, hogy tényleg olyan szép, amilyennek mondjuk, és egyáltalán nem sikerült annyira rondára és unalmasra, mint előzetesen vártuk.

Ha pedig úgy döntesz, egy iPhone 11 lesz a következő években mindig nálad, nem győzöm eléggé hangsúlyozni: MINDENKÉPP vásárolj hozzá iSTYLE Védelem szolgáltatást! Meg fogod köszönni a következő 2-3 évben, vagy épp a végén, hogy mennyivel nyugodtabb volt az életed.