Azt hiszed, nincs FM-rádió az iPhone-odban? Tévedsz!

Na jó, igazából csak részben tévedsz: valóban nincs ilyen funkció egyik iPhone-ban sem, pedig hardveresen félig-meddig támogatott a rádió már jó pár generáció óta. A modern okostelefonokban található, vezeték nélküli kapcsolatokért felelős chipek nagy része ugyanis tartalmaz egy FM-rádió modult is.

Ilyen például az iPhone 6-ban található Murata 339S0228 chip is, ami a Wi-Fi- és a Bluetooth-kapcsolatért felelős a készülékben, és emellett FM-rádióadásokat is képes lenne fogni. Az Apple ezt a funkciót kikapcsolta a chipben – mint ahogy például a Samsung is kikapcsolja a Galaxy S3 óta, illetve sok más gyártó is így tesz. Mások pedig, például a HTC vagy a Microsoft (Nokia) bekapcsolják. De hogy került elő most ez a téma, évekkel azután, hogy először írtak erről a különböző hírportálok?

FM-rádió egy Nokia telefonban. | Kép forrása: Wintouch

Úgy, hogy az Egyesült Államokban alakult egy „Free Radio On My Phone”, vagyis „ingyenes rádió a telefonomon” nevű csoport, melynek tagja többek között a helyi National Association of Broadcasters (Nemzeti Műsorszolgáltatók Szövetsége) és az NPR (amerikai közszolgálati rádió-szerűség) is. Ki is adtak gyorsan egy közleményt, amiben többek között az alábbiakat írják:

A felhasználók megkímélhetnék magukat a költséges mobilinternet-előfizetésről és spórolhatnának az akkumulátoridőn, ha ingyenesen hallgathatnának FM-rádiókat. A streaming szolgáltatások háromszor-ötször gyorsabban merítik az akkumulátort, mintha ugyanazt a tartalmat az FM chipen keresztül hallgatnánk. Ez utóbbi ráadásul rendkívül fontos katasztrófahelyzetek esetén.

Az utolsó állítással a FEMA, vagyis a helyi katasztrófavédelem is egyetért, mivel szerintük az olyan természeti csapások, mint például a Sandy hurrikán esetén a mobilhálózatok túlterheltté válhatnak, a lakosság pedig a legegyszerűbben a rádióadókon keresztül értesülhetne a kritikus információkról. A szövetség tehát azt szeretné elérni, hogy a telefongyártók „aktiválják” a chipet az okostelefonjaikban. Ez nem fog menni.

Az Apple saját streaming-szolgáltatása, az iTunes Radio. | Kép forrása: Apple

Mi a bökkenő? Ugyan valóban megtalálható a legtöbb készülékben egy chip, ami képes az FM-rádiófrekvencia fogására, a dolog nem olyan egyszerű, amit egy szoftverfrissítéssel orvosolni lehetne. Rádióantenna ugyanis nincs a készülékekben. Persze használhatnánk a fülhallgató zsinórját antennaként (ahogy rengeteg eszköz esetében), viszont ehhez is kéne egy további antennaerősítő és egyéb hardverek a telefonba. Ez pedig egyrészt helyet foglal, másrészt értelemszerűen nem pótolható szoftveresen.

A Free Radio On My Phone-csoport egyébként a mobilszolgáltatók és a telefongyártók összeesküvését sejti a jelenség mögött, vagyis hogy a mobilinternetes forgalom növelése érdekében szeretnék kiszorítani a piacról a régi jól bevált rádiószolgáltatókat. Ez számunkra egy kicsit üldözési mániának tűnik, hiszen pont azért terjedhettek el az olyan streaming-szolgáltatások, mint például a Spotify, mert felhasználók láthatóan szeretnek saját maguk által összeválogatott, igényes tartalmat hallgatni. A hangminőségről nem is beszélve.

Kicsit későn reagáltak amúgy a nagy műsorszolgáltatók a jelenségre, ugyanis például Norvégiában 2017-ben teljesen megszüntetik az FM-rádiókat, és teljes egészében átállnak a digitális DAB-technológiára, illetve az internetes streamingre. Én például évek óta nem hallgattam magamtól rádióadást, és fel sem merült bennem, hogy hiányozna. Ettől függetlenül valószínűleg sokan nem így vannak ezzel, úgyhogy kíváncsiságból készítettünk egy szavazást is. Íme:

Forrás: 9to5Mac