Az iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max az Apple kreatív erőművei lettek

Az Apple valaha volt legerősebb, egyben legjobb fotós és videós készülékei a szeptember 9-én bemutatott iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max okostelefonok.

Külső változások is jöttek az iPhone 16 Pro és 16 Pro Max telefonokkal, mert bár a formaviláguk nem változott, a kijelzők körüli szegély a valaha volt legvékonyabb lett bármely Apple terméken, így az iPhone 16 Pro megjelenítőjének mérete 6,3 hüvelykre, míg az iPhone 16 Pro Max képernyője 6,9 hüvelykes képátlóra nőtt. Az Apple idén is a Pro Motion technológiával ellátott, dinamikus 120 Hz-es képfrissítésű Super Retina XDR kijelzőt építette Pro telefonjaiba, melyek még fényesebbek, ha kell és még jobban el tudnak sötétedni, ha úgy szükséges. Egyéb változás a külsőt illetően, hogy a natúr titán, fekete titán és fehér titán modellek mellett sivatagszínű titán verzióban is kapható lesz az iPhone 16 Pro és 16 Pro Max.

iPhone 16 Pro és 16 Pro Max

Az iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max az eddigi legerősebb iPhone-ok, köszönhető a bennük található Apple A18 Pro chipnek. A második generációs 3 nanométeres tranzisztorokat használó lapkában található 16 magos Neural Engine másodpercenként 35 billió számítás elvégzésére képes! Az A18 Pro hatmagos grafikus processzora 20%-kal lett gyorsabb elődjénél, és kétszer gyorsabb sugárkövetésben, amivel még jobb lett az iPhone AAA játékok futtatására. A hatmagos processzor pedig úgy lett 15%-kal gyorsabb elődjénél, hogy közben 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt, így bármilyen feladatot is végezzünk az iPhone-on, hosszabb üzemidőt biztosít majd, mint eddig bármely másik. De a Pro modellek a fotózásról és videózásról szólnak, így fontos megemlíteni, hogy az USB 3-as írási sebesség is nőtt, ahogy a videós adatfeldolgozás is kétszer gyorsabb lett. Ez azt jelenti, hogy az iPhone 16 Pro és 16 Pro Max az eddigi legjobb iPhone-ok ProRes videók rögzítésére. Ehhez az alapot a három érzékelővel dolgozó kamerarendszer adja, melynek minden tagja komolyabb frissítést kapott.

Megjöttek az új iPhone-ok

A 48 megapixeles felbontású főkamera a második generációs többpixeles érzékelőt használja, így nullára csökkentve az időt az exponáló gomb megnyomása és a kép elkészülte között. Akár 48 MP felbontásban ProRAW vagy HEIF formátumban is fotózhatunk így. A széles látószögű, 24 mm ekvivalens gyújtótávval szerelt kamerában a második generációs szenzoros stabilizáció van, ami videózáskor jön jól. Ráadásul az iPhone 16 Pro modellekkel akár 4K-ban 120 másodpercenkénti képkockával is rögzíthetünk videót, amit utólag lelassíthatunk 60, 30 vagy 25 képkockára. A nagy felbontású szenzor képadataiból az iPhone képes kétszeres veszteségmentes nagyítást is kinyerni, így lefedi a 48 milliméteres (ekv.) effektív gyújtótávot is. Az ultraszéles látószögű kamera is megkapta a megnövelt felbontású képi érzékelőt, 48 megapixeles lett a natív felbontása. A 13 milliméteres (ekv.) fókusztávval dolgozó egység ugyan kisebb képpontokkal dolgozik, mint a főkamera, de autofókuszos képességével így is rendkívül részletes közeli képeket lehet vele fotózni apró témáról az automatikusan induló makró módban.

iPhone 16 Pro kamera

A harmadik kamera az iPhone 16 Pro-ban és az iPhone 16 Pro Maxban egyaránt egy 12 megapixeles teleobjektív, ami 5x-ös optikai nagyítást tesz lehetővé a többprizmás lencsekialakításnak köszönhetően. Természetesen az iPhone 16 Pro és Pro Max minden kamerája kezelhető az új gombbal, mely a Pro telefonok keretének jobb oldalán is megtalálható. Ez a Camera Control nevű új vezérlő teljesen megváltoztathatja azt, ahogy az iPhone-nal fényképez vagy videóz az ember. A kapacitív érintőfelület képes megkülönböztetni az érintést, a nyomást és a simítást, ezeknek megfelelően pedig reagál a szoftver és rezgő visszajelzést küld a telefon a haptikus motorral. Könnyebben válthat például a kamerák között, egyszerűbben nagyíthat, pontosabban állíthatja be a fehéregyensúlyt vagy a záridőt a kamera használata közben a felhasználó, ezzel még gyorsabbá és profibbá téve az alkotást.

iPhone 16 Pro és Pro Max bemutató

Fontos újításokat kapott még az iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max, ha a hangról van szó. A telefon stúdióminőségű mikrofonjai által rögzített videós hangok erősségén utólag is változtathat a felhasználó. Ha valaki például szeretné elhalkítani egy beszélgetés alól a háttérzajokat, megvan rá a lehetősége. Az iPhone 16 Pro és 16 Pro Max kamerarendszere automatikusan fel fogja ismerni már a rögzítéskor, hogy kik azok, akik a felvételen beszélnek és ennek megfelelően több hangsávot ment el az utólagos szerkesztési munka megkönnyítésére. Az Apple az iOS szerkesztőjében kínál majd előre beállított keveréseket is, így lehet akár stúdiót vagy mozifilmet imitáló hangzást is készítenünk családi vagy baráti videóinkhoz. De nem csak a Kamerában és Fotókban, hanem a Hangjegyzetek alkalmazásban is bővülnek a lehetőségek: több felvétel egymásra illesztésével vagy már meglévő felvételekre történő rögzítéssel segíti az iPhone a zenészek munkáját.

Az iPhone 16 Pro az Apple szerint akár 27 órányi videólejátszásra képes, az iPhone 16 Pro Max pedig 33 órányira. Tölteni ezeket a készülékeket is 30 wattal lehet az USB 3-as típusú csatlakozón keresztül, vezeték nélkül pedig akár 25 wattal MagSafe töltővel. Az iPhone 16 Pro a tavalyi modellhez hasonlóan 128 GB tárhellyel indul, de van 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os modell is. Az iPhone 16 Pro Max minimum 256 GB-ot nyújt, de van 512 GB-os és 1 TB-os modell is a készülékből.