Bemutatta az Apple az iPhone 16 és iPhone 16 Plus telefonokat

Az iPhone 16 és az iPhone 16 Plus jelentősebb külső változásokat is hozott, és tudásukban is sokat fejlődtek.

Négy új iPhone készüléket mutatott be az Apple szeptember 9-i rendezvényén, melyek szeptember 13-tól lesznek előrendelhetők és szeptember 20-tól kezdődik értékesítésük. Az iPhone 16 maradt 6,1 hüvelykes, az iPhone 16 Plus pedig 6,7 hüvelykes kijelzővel lett szerelve. Kívülről nagyobb változásokat is eszközöltek, ami az új színeknél jóval többen nyilvánul meg.

iPhone 16 és iPhone 16 Plus bemutató

Maradt az iPhone 15-ös modellek méreténél az Apple, de több dolgot is megváltoztatott a hátlapon és a kereten. A kamerák egymáshoz képesti elrendezése immáron vertikális, ennek oka pedig az, hogy az iPhone 16 és 16 Plus is képes így Spatial felvételek rögzítésére, de a térbeli fotókat és videókat egyelőre csak az Apple Vision Pro szemüvegen keresztül lehet visszanézni. A keret bal oldalán a hangerőt szabályzó gombok felett megjelent az iPhone 16-on és 16 Pluson a tavalyi iPhone 15 Pro telefonokban megismert akciógomb, amit ezentúl több funkcióra is be lehet programozni. Ilyen például, hogy megnyomásával automatikusan felismerjen egy zenét a Shazammal, esetleg automatikusan fordítsa a hallott szöveget. A legnagyobb újítás viszont a keret jobb oldalán van, ez egy eddig iPhone-on soha nem látott gomb, amire Camera Control néven hivatkozik az Apple. Gyakorlatilag nem is gomb, hanem egy kapacitív és nyomásérzékeny érintőfelület az, amiről szó van, hasonló a MacBook készülékek trackpadjéhez vagy az AirPods Pro fülhallgatók szárához. Valódi mozgást nem végez, de a telefonba épített haptikus motorral kattanás hatását kelti, amikor megnyomja a felhasználó. Nyomás mellett reagál az érintésre és a simításra is, egy később érkező frissítéssel így a felhasználó könnyebben válthat majd iPhone-ja kamerájának használata során például a zoomtartományon vagy a háttér elmosásán. Amikor a Kamera alkalmazásban használja valaki az új gombot, az iPhone automatikusan elrejti a kezelőfelületről a többi ikont, ezzel is segítve a fotós munkát. De a Camera Control nem csak erre jó, az Apple Intelligence mesterséges intelligencia is használhatja például gyors kereséshez. Mivel az EU-ban egyes Apple Intelligence funkciók nem lesznek elérhetők, így nem tudni, ez a gyors keresés működik-e majd a telefonok megjelenésekor egyből, vagy csak egy későbbi frissítéssel lesz elérhető.

iPhone 16 kameragomb

A telefonokban új kameralencsék és második generációs 48 megapixeles érzékelők kerültek a főkamerába, az ultraszéles kamerát pedig autofókusszal látták el, így makró fotók készítésére is alkalmas. Az Apple szerint így négy lencsét képes helyettesíteni az iPhone mindössze két kamerával: makró, ultraszéles, széles és kétszeres zoom. Utóbbi a nagy felbontású szenzor adatait kihasználva ment 12 megapixeles fotókat, de ha a legjobb részletességre van szükségünk, akkor az iPhone-nal tudunk 48 és 24 megapixeles fényképeket is készíteni. Fejlődött videós téren is az iPhone 16 és 16 Plus: immáron 4K-ban és 60 másodpercenkénti képkockával is lehet Dolby Vision tartalmakat rögzíteni velük.

iPhone 16 bemutató

Teljesen új a telefon agyaként szolgáló chip is. Az Apple A18-as akár 30%-kal gyorsabb teljesítményt nyújt az iPhone 16-ban, mint az iPhone 15-ben található A16 Bionic. Segíti az iPhone 16 gyorsaságát az is, hogy újratervezték a telefon alaplapját, hogy hatékonyabb legyen a hőelvezetés, így az üzemidő is még jobb lett. Az Apple pontos számokat nem mondott azt illetően, hogy mekkora az iPhone akkumulátora, de tudni, hogy nagyobb lett, amivel az iPhone 16 akár 22 órányi folyamatos videólejátszást, az iPhone 16 Plus pedig 27 órát bír egy töltéssel. A töltés 30 wattra gyorsul az USB-C csatlakozón át, MagSafe töltővel pedig 25 wattra vezeték nélkül.

iPhone 16 128GB – ultramarin
iPhone 16 128GB – ultramarin
399 990 Ft

Készleten

iPhone 16 Plus 128GB – récezöld
iPhone 16 Plus 128GB – récezöld
449 990 Ft

Jelenleg nem elérhető

Maradt a Super Retina XDR megjelenítő, ami akár 2000 nites fényerőt kínál fényes környezetben és 1 nitre képes elsötétedni akkor, ha este vagy sötét helyen használjuk a készülékeket. Maradt a Dinamikus sziget és a Face ID rendszer az előlapon, és a szimmetrikus keret a kijelző körül. Új viszont a kijelzőt védő Ceramic Shield burkolat, ami legújabb generációs változatában 50%-al erősebb mint a korábbiak. A telefonok 128 GB, 256 GB és 512 GB tárhellyel lesznek elérhetők, rajtuk már az új iOS 18-as rendszer fut majd. A keret színe és az anyagában színezett üveg hátlap összesen öt színváltozatban készül, ezek a fekete, fehér, rózsaszín, récezöld és a kékes hatású ultramarin.