Bréking 2: Itt az új MacBook Air és frissült a Mac mini is!

Az Apple frissítette a legnépszerűbb laptopját, a változások a billentyűzetet, a teljesítményt, és a tárhelyet is érintik.

Sokan örültek, amikor az Apple a 16 hüvelykes MacBook Próval tavaly ősszel visszatért a korábban használt ollómechanikás billentyűkhöz. Ebből már sejteni lehetett, hogy szép lassan az összes többi modell száműzi majd a nem túl népszerű pillangómechanikát, s most már tudjuk, hogy az Air a következő a sorban.

A ma bejelentett MacBook Air legfontosabb újdonsága ugyanis pont a billentyűzet, amely immáron a „Magic Keyboard” névre hallgat, és a jól bevált ollós megoldást használja. Az új klaviatúra billentyűi lenyomáskor a 16”-es MacBook Próhoz hasonlóan 1 mm-es utat tesznek meg, a nyilaknál pedig visszatért a klasszikus T-elrendezés.

Ami a teljesítményt illeti, az Apple szerint a 2020-as Air akár kétszer gyorsabb is lehet az elődjénél. Az alap konfigurációban az Intel 10. generációs, 1,1 GHz-es, kétmagos i3 processzora dolgozik, a legdrágább modellbe viszont kérhető a négymagos, 1,2 GHz-s i7 is. Memóriából 8, illetve 16GB-os lehetőségek közül választhatunk. Minden konfigurációban az Intel Iris Plus chip felel a grafikáért, ami elvileg 80%-kal hatékonyabb az előző modellben használt megoldáshoz képest.

Örvendetes hír még az is, hogy az alap tárhely immáron 256 GB-ról indul, amit a költekezőbb kedvűek akár 2TB-ig is feltornázhatnak. Az újdonságok sorában az Apple a 6K-s külső megjelenítők támogatását és a hangszórót is kiemelte, a bejelentésben úgy fogalmazva, hogy fejlett, széles tartományú sztereó hangzást kaptunk.

A pehelykönnyűként és szélsebesként hirdetett új modellek három színben, ezüstben, asztroszürkében, illetve aranyban választhatók. A gépek tokozása a megszokott unibody kivitel 6000-es alumíniummal, méghozzá 100%-ban újrahasznosított anyagból.

A gép hivatalosan 999 dollárról indul, magyar árakról és elérhetőségről hamarosan…

Az Apple a legolcsóbb laptopja mellett a legkisebb asztali számítógépét, a Mac minit is frissítette. A konfiguráció önmagában nem sokat változott, kivéve a tárhelyet, mert azt bizony megduplázták, így a 4 magos verzió már alapból 256 GB-os SSD-vel érkezik (bővíthető 2 TB-ig), míg a 6 magos változat 512 GB SSD-t kapott (ez is szintén 2TB-ig bővíthető).

Az árak 799 és 1099 dollárról indulnak, elérhetőségről szintén később…