Durvulás: profi monitor és új Mac Pro érkezett!

Az Apple valóban odatette magát a régóta magára hagyott professzionális erőgépek kapcsán. A teljesítménytől és az ártól is eldobod az állad! A világ legszebb és legerősebb sajtreszelői következnek!

Ahogy várható volt, az Apple új Mac Prót és saját 6k-s monitort mutatott be a WWDC-n. Ennyi a lényeg, semmi többet nem tudok elmondani, kérem kapcsolják ki a kamerát…

De még milyet!

Az új Mac Pro kinézetében teljesen szakított a 6 évvel ezelőtti (…) kukás designnal és visszatért a sajtreszelőhöz. Ez így viccesen hangzik, de ha megnézed azokat a kidolgozott lyukakat, amik állítólag dupla felületet és jobb szellőzést biztosítanak, miközben a formatervező Viktornak már most ez a háttérképe, akkor már más az aspektus. Valószínűleg megosztó lesz, ezt valaki vagy imádja vagy kineveti. Szerintünk zseniális:

Az Apple mérnökei az új Mac Pro tervezésénél látszólag a kompromisszum nélküli teljesítményre fókuszáltak, és egy valódi zászlóshajó prototípus erőgépet terveztek.

A processzor akár 28 magos is lehet az Intel Xeon processzoraival, akár 1,5 tera rendszermemóriával, és egy csomó olyan specifikációval, amit még emésztenünk kell. A végeredmény: a Mac Prók akár 3 8k-s Prores RAW formátumú videót tudnak egyszerre streamelni, vagy akár 12 4k-s ugyanilyen képet. Erre aztán tényleg nincs szükség a hétvégi házi videó vágásához…

Aki viszont mégis szeretne, annak jó hír, hogy elég az alap konfigurációt megvennie kezdésnek, mert végre bővíthető lesz a rendszer.

A nagy stúdióknak viszont lehet, akiknek az áramszámlára is fel kell készülniük. Az új Mac Pro ugyanis 1,4 kW-os táppal érkezik. Az nekik pedig már csak hab a tortán, hogy kérhetik rack kivitelben, és építhetnek belőle nagy farmokat. Nekik nem lesz probléma a hatezer dolláros alapár sem. Otthonra talán ez is kicsit drága. Ellenben, ha mégis veszel, és mondjuk nem akarod, hogy a takarítónő porszívózás közben fellökje az acél vázat, mindenképp kerekekkel rendeld!

Profi monitor “otthonra”

Azt is tudtuk, hogy az Apple visszatér a saját monitoraihoz, és egy igazi remekművet mutat be egy 6k-s monitorral. Viszont sikerült az előzetes várakozásokat is felülmúlni:

  • a 32”-es Retina 6K kijelző 6016 x 3384 pixelt jelenít meg 10 bites színmélységben
  • 1000 nites fényerővel
  • 1 000 000:1-es kontrasztaránnyal
  • egy átlagos LCD kijelzőhöz képest hússzor jobb belátási szöggel

A Pro Display XDR névre keresztelt monitor designjában is a Mac Próhoz passzol, ugyanaz a sajtreszelős hátsó megjelenést kapta. Kell is a hűtéshez itt is. Elsősorban a legdurvább profi videósoknak és fotósoknak szól. Egy Mac Próhoz akár 6 ilyen is csatlakoztatható, amivel 120 millió pixelt tud egyidejűleg megjeleníteni. Ép ésszel fel nem fogható számok.

És ha már itt tartunk, az ár kapcsán hasonlókat tudunk mondani. 5 ezer dollárba kerül az alapmodel, de ez maga csak a panel. Ha falra szereled, az még 200 dollár, ha a fullos Pro standet rendeled hozzá, amivel állóba is rotálhatod meg bárhogy állíthatod, az még egy ezres.

Vagyis itthon kétmillió forint körül lesz. Nagyon-nagyon nehéz lesz Magyarországon bárkinek beadnia, hogy erre mindenképp szüksége van, és eléggé fel kell hozzá tölteni a vérplazma bankokat.

Brutális profi termékek, amikről sok álleejtős tesztet látunk majd a következő hetekben. Azért arra nem számítunk, hogy az iSTYLE-tól kapunk tesztre, így nekünk is marad majd a netes nyálcsorgatás.