Egy utolsó pillantás – Mit tud ma az iPhone 8?

Röviden mindent, amit kell, és pont úgy, ahogy kell. De természetesen nem sumákoljuk el ennyivel a tesztet.

2017 őszi megjelenésekor az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus talán kissé kevés figyelmet kapott, hiszen mindenki a Home gomb nélküli, Face ID-vel szerelt iPhone X-el foglalkozott. A kávamentességre egyre inkább rákapó mobilos mezőnyben az alapmodellek kissé ódivatúnak tűntek az iPhone 6-tól örökölt külsejükkel, ám a burkolat alatt ugyanaz a bivalyerős A11 Bionic chip hajtotta őket, mint a jóval drágább csúcsváltozatot.

Hiába kerülte azonban el a rivaldafény, hiába panaszkodtak annyian az „újrahasznosított” dizájn miatt, az iPhone 8 mégis sikeres lett, jó ár-érték arányának köszönhetően még hónapokkal a megjelenése után is lenyomta az 1000 dolláros X eladásait. Ez utóbbi végül búcsúzni is kényszerült az XS és az XS Max 2018-ás bemutatásakor, míg a 8 és a 8 Plus belépőmodellként a mai napig kaphatók.

Azóta viszont eltelt csaknem három év, a pletykák pedig már az alsó árszegmensbe érkező SE2/iPhone 9-ről szólnak, ezért könnyen lehet, hogy az idén búcsút intünk az iPhone 8-nak. Ha így alakul, akkor kiváló alkalom ez arra, hogy egy utolsó pillantást vessünk a készülékre, némi eligazítással szolgálva azoknak, akik a fennmaradó időben lecsapnának rá.

Tesztünk alanya egy 16 hónapja használt, asztroszürke 8-as 256 GB tárhellyel. Mindenekelőtt tisztázni kell valamit: ha a kávák nagyon csípik a szemed, akkor ez a telefon nem neked való. 2017 óta sok víz lefolyt a Dunán, a készülék 65,4%-os kijelző/előlap aránya pedig már kicsit sem korszerű. Viszont ha ezen képes vagy túltenni magad, vagy esetleg kifejezetten kedveled a klasszikus kereteket (és a jól bevált Touch ID-t), akkor kezdődhet az iPhone 8 értékeinek feltárása.

A legfontosabb kérdés a sebesség. Mire elég ma az A11 Bionic? Az iPhone 8-ban dolgozó processzor a Geekbench 5 benchmarkon egymagos teljesítményre 922 pontot, a többmagosra pedig 2245 pontot kap. Hogy kontextusba helyezzük az adatokat, a jelenlegi csúcsnak számító A13 Bionic esetében ezek az értékek 1330, illetve 3435 pontot mutatnak. Egy processzort persze még rengeteg egyéb tulajdonsággal is le lehet írni (pl. energiatakarékosság), de az alap tesztet látva azért kijelenthető, hogy CPU-fronton az A11 még egyáltalán nincs ijesztően lemaradva.

S ezt a telefon használata közben is érezni, hiszen az iPhone 8 minden feladatot gyorsan elvégez, akadásoknak, indokolatlan melegedésnek nyoma sincs. Nagy összegben mernék fogadni, hogy ha az Apple holnaptól ugyanezt a hardvert rakná az iPhone 11-be, akkor a vásárlók többségének a puszta sebesség alapján fel sem tűnne, hogy egy többéves konstrukció hajtja a telefonjukat. Az A11 ráadásul a GPU szempontjából is remekül tartja a tempót, hiszen három komolyabb grafikájú játékot (Asphalt 9, Sky, Beach Buggy Racing 2) tesztelve sem mutatta izzadás jeleit, minden remekül futott a készüléken.

Tisztázva, hogy minden megfelelően gyors, elérkezünk ahhoz a kérdéshez, hogy de vajon jól is néz ki? Az iPhone 8-ban dolgozó LCD-kijelzőt ugyan nem érdemes a csúcsmodellek OLED-jéhez mérni, de például a saját iPhone 11-em mellé rakva nem érzem csúnyácskának a látványt. A panel remek minősége főként a játékoknál domborodik ki, a Sky-ban lengedező fű például kifejezetten jól mutat. A 326 ppi-s megjelenítő (a Plus esetében 401) persze messze nem áll-leejtős, de azért nem kelt fájóan gagyi hatást sem.

A képernyőt elemezve beszélni kell a méretről is, hiszen a 4,7 hüvelykes kijelzőjével az iPhone 8 a mai mezőnyben szinte aprónak számít. Az 5-5S-SE-vonal kedvelői persze ezt is szeretik tepsinek csúfolni, de én inkább arany középútnak mondanám a kényelmes használat és az élvezhető tartalomfogyasztás között. Ezen a méreten még az átlagosnál kisebb tenyeremmel is képes vagyok magabiztosan gépelni egyetlen kézzel, miközben a videókat, játékokat darálva sem kell hunyorognom. Ez persze teljesen egyénfüggő, így akinek kétségei vannak, az mindenképp próbálja ki élőben.

Természetesen a kamerát sem hagyhatjuk szó nélkül. Az iPhone 8-ban egyetlen lencse dolgozik, amely 12 megapixeles felvételeket lő. A DxOMark tesztjén anno 92 pontot kapott, ami nem maradt el sokkal az akkori csúcsmodell iPhone X 97 pontjától. A telefonnal készített képek most is jól mutatnak, ám a fejlett éjszakai képességek és a portré mód hiánya ma már sokaknak fájó pont lehet. Az utóbbi esetében jó hír, hogy a 8 Plus dupla lencsét kapott, amely nem csak portrék készítésére képes, de a kétszeres optikai zoom is a repertoárjába tartozik.

Amire még érdemes kitérni, az a dizájn. Az iPhone 8 formája ugyan első ránézésre a 2014-es iPhone 6-ot követi, ám részleteiben már különbözik attól. Az üveg hátlapnak köszönhetően itt nincsenek például otromba antennacsíkok, melyeket még az iPhone 7 külseje is megsínylett. Az alumínium ház elhagyásával számomra a fogás is biztosabbá vált, de a szárazabb bőrűek ezzel sem lesznek előrébb. A mai modellek mellett szembetűnő a készülék vékonyabb kialakítása is: a 7,3 mm-es vastagság kifejezetten kecsesnek hat a 8,3 mm-es iPhone 11, de még a 8,1 mm-es 11 Pro után is.

A vékonyság persze nem jár ingyen, a fittebb fazonért az iPhone 8 az üzemidejével fizet. Ez ugyanis érezhetően kurtább az aktuális generáció modelljei után. Az 1821 mAh-os telep persze átsegít a napon, de az intenzívebb nyúzásra intenzív merüléssel reagál. A tesztben vizsgált darab a 91 százalékos állapotú aksijával nálam 20 százalék körüli töltöttséggel került esténként a konnektorra, ám ha több szabadidő adtán kicsit többet nyomkodtam, akkor már napközben is igényelte a kábelt (vagy a progresszívebbek kedvéért a vezeték nélküli töltőt, amit szintén támogat).

Összegezve a teszt tapasztalatait, az iPhone 8 ma is tisztességgel helytáll, ami azért nem annyira meglepő felfedezés, hiszen még három éves sincs. Az egyetlen szembetűnő problémája a kissé ódivatú megjelenése, de biztos vagyok benne, hogy a valóságban ez sokkal kevesebb embert érdekel, mint az internetes fórumokon. Akiket pedig a méret, vagy a portréfotók hiánya zavar, azoknak még mindig ott a 8 Plus.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak az iPhone 8-cal?