Mától elérhető az iOS 14

Az Apple kiadta az iOS 14 és az iPadOS 14 operációs rendszerek legújabb frissítéseit az iPhone és iPad készülékekhez. Csakúgy, mint az Apple minden szoftverfrissítésénél, ezek természetesen most is ingyenesen letölthetők. Az iOS 14 iPhone 6s-en vagy annál újabb modelleken érhető el, míg az iPadOS 14-hez legalább egy iPad Air 2-re lesz szükségünk.

Az iOS 14 alaposan újragondolja az iPhone élményét, és jelentősen frissíti a kezdőképernyőt gyönyörűen átalakított widgetekkel és az új Alkalmazáskönyvtárral. Az új OS az alkalmazások Apprészletekkel történő új felhasználási módjával és az Üzenetek erőteljes frissítéseivel együtt érkezik, hogy csak párat említsünk az újításokból. Vegyük most sorra mik a legnagyobb változások.

Újratervezett főképernyő

Az újratervezett widgetek aktuális információkat jelenítenek meg és most már különböző méretben hozzáadhatók a főképernyő bármely lapjához is, így bármikor könnyen vethetsz rájuk egy pillantást. A felhasználók választhatják az Intelligens paklit is, amely mesterséges intelligencia segítségével cserélgeti a megjelenített widgetet az idő, a hely és a tevékenység alapján. A felhasználók így reggel láthatják a Hírek widgetet, napközben a Naptár eseményeket, este pedig a Fitness összefoglalójukat. A kezdőképernyő lapjai testreszabhatóak a munkához, szórakozáshoz, sporthoz és más érdeklődési területekhez tartozó alkalmazások és widgetek megjelenítésével.

A kezdőképernyő oldalainak végén található az Alkalmazáskönyvtár, egy új felület, amely a felhasználó összes alkalmazását automatikusan egy egyszerű, könnyen navigálható nézetbe rendezi és intelligensen felszínre hozza az adott pillanatban hasznos appokat. A felhasználók elrejthetik a kezdőképernyő különböző oldalait is, hogy gyorsabban hozzáférjenek az Alkalmazáskönyvtárhoz.

Új kompakt kialakítás a bejövő hívásokhoz és a Siri-hez

A bejövő telefonhívások, valamint a Siri interakciók teljesen új, kompakt kialakítást kapnak, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy több feladatot végezzenek hívások fogadása vagy videók megtekintése közben. Ezek az értesítések mostantól nem visznek minket új képernyőre, így nem is zökkentenek ki az aktuális munkamenetünkből. A kép a képben támogatással az iPhone felhasználók pedig mostantól akár videót is nézhetnek vagy FaceTime-hívást kezdeményezhetnek egy másik alkalmazás használata közben.

Új Apprészletek

Az Apprészlet egy alkalmazás apró része, amelyet úgy terveztek, hogy könnyen megtalálható legyen, amikor arra éppen szükségünk van. Az Apprészletek egy adott termékhez vagy vállalkozáshoz vannak társítva és másodpercek alatt betöltődnek egy adott feladat elvégzéséhez, például vacsora rendeléshez vagy tankoláshoz. Könnyen felfedezhetők és hozzáférhetők egy új, Apple által tervezett Apprészlet-kód beolvasásával. Az Apprészletek elérhetőek NFC-címkéken és QR-kódokon keresztül, valamint megoszthatók a Messages-ben.

Az Apprészletek tehát gyorsan és könnyen felfedezhetők és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy pillanatok alatt hozzáférjenek egy alkalmazás konkrét részéhez anélkül, hogy azt le kéne töltsék az AppStore-ból.

Erőteljes frissítések az Üzenetek appban

Az üzenetek központi szerepet játszanak a barátokkal és a családdal való mindennapi kommunikációban, az új frissítéssel pedig most könnyebb kapcsolatot tartani és gyorsan elérni a fontos üzeneteket. A felhasználók rögzíthetik a beszélgetéseket az üzenetek listájának tetejére és könnyedén lépést tarthatnak az élénk csoportos beszélgetések különböző szálaival az Említések és a Direkt válaszok révén. Ezen felül testre szabhatják a beszélgetéseket úgy, hogy csoportképet állítanak be fotó vagy hangulatjel segítségével. Az Üzenetek új Memoji opciói pedig még befogadóbbá és változatosabbá tehetők az új frizurák, fejfedők és arcburkolatok használatával.

Új Útikalauzok és kerékpáros navigáció az Apple Maps-ben

A Maps segítségével mostantól minden eddiginél könnyebben navigálhatunk, új kerékpáros navigációval, elektromos járművek útvonalválasztásával és egyedi Útikalauzokkal frissült a gyári navigációs alkalmazás. Az új kerékpáros útvonaltervek figyelembe veszik a magasságot, az utcák forgalmát és azt, hogy vannak-e lépcsők az útvonal mentén. Az elektromos járművek útvonala a tervezett útvonalakat töltési megállókkal egészíti ki a jármű aktuális töltöttségi szintje és töltés típusa alapján. Az új egyedi Útikalauzok pedig egy adott város érdekes helyeit tartalmazzák, használatuk pedig nagyszerű módja a népszerű látnivalók megtalálásának és az éttermek felfedezésének is.

Fokozott felhasználói élmény az AirPodsokhoz

Az AirPods és az AirPods Pro is új képességekre tett szert az iOS 14 használatával. Az új, dinamikus fejkövetéssel ellátott Térhangzás valódi moziélményt nyújt az AirPods Pro felhasználók számára. Irányított audioszűrők alkalmazásával és az egyes fülekbe küldött frekvenciák finom beállításával a hangok gyakorlatilag bárhol elhelyezhetők a térben, ezáltal magával ragadó hangzást nyújtva a felhasználóknak. Az automatikus eszközváltás pedig mostantól zökkenőmentesen váltja az AirPods és az AirPods Pro jelforrását iPhone, iPad és Mac között.

További iOS 14 funkciók

-       Az új Fordító appot úgy tervezték, hogy a legjobb és legegyszerűbb alkalmazás legyen a beszélgetések fordítására. Az app gyors és természetes hang- és szövegfordítást kínál 11 különböző nyelv között. Az On-device mód pedig lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy adatkapcsolat nélkül is használhassák az alkalmazás funkcióit privát hang- és szövegfordításhoz.

-       A Siri tudása is bővül és mostantól összetett kérdésekre is válaszol majd az interneten keresztül szerzett információk segítségével. A diktálás mostantól az eszközön fut, amikor üzeneteket, jegyzeteket vagy e-maileket diktálunk.

-       Az Otthon alkalmazás még könnyebbé teszi az okosotthonok funkcióinak vezérlését az új automatizálási javaslatokkal és a Vezérlőközpont kibővített vezérlési lehetőségeivel. Mostantól a különféle tartozékokhoz és jelenetekhez közvetlenül a Vezérlőközpontból is hozzáférünk majd. Az Adaptív megvilágítás funkció automatikusan beállítja a HomeKit-kompatibilis fények színhőmérsékletét a nap folyamán, az új Arcfelismerés funkció pedig a kompatibilis kapucsengők és biztonsági kamerák felvételein azonosítja a látogatóinkat.

-       A kompatibilis gépjárművek esetében mostantól használhatunk digitális slusszkulcsot az autó feloldásához és elindításához. Az slusszkulcsok könnyen megoszthatók az Üzenetek segítségével, vagy letilthatók az iCloudon keresztül, amennyiben egy eszköz elveszett.

-       A Safari mostantól adatvédelmi jelentéseket is kínál, így a felhasználók könnyedén átláthatják, hogy egy adott webhely milyen információkhoz kíván hozzáférni és hogy ezek közül mik kerültek letiltásra.

-       Az Egészség alkalmazás is további funkciókkal gazdagodik. Az alvásfigyelés kezelésében és a hallást károsító hangszintek jobb megértésében tud majd több segítséget nyújtani. Az új egészségügyi ellenőrzőlista egy központosított helyet kínál a felhasználóknak az olyan egészségügyi és biztonsági szolgáltatások kezeléséhez, mint például a Medical ID vagy az EKG.

-       Az Időjárás alkalmazás naprakészen tartja a felhasználókat a súlyos időjárási eseményekkel kapcsolatban, és egy új csapadékdiagram segítségével a következő órában várható csapadékmennyiséget is mutatja, percenként lebontva.

Árazás és elérhetőség

Az iOS 14 a mai naptól ingyenes szoftverfrissítésként érhető el az iPhone 6s és újabb iPhone modellekhez. Az iOS 14-gyel együtt az új iPadOS 14 és a WatchOS 7 is elérhető a mai naptól, így iPad és Apple Watch eszközeinket is érdemes frissítenünk.

Frissítettetek már? Ha igen, mik a kedvenc funkcióitok?