Eufy Video Doorbell bemutató

A piac egyik legkiegyensúlyozottabb kamerás csengőjét néztük meg közelebbről.

Hazánkban is egyre népszerűbbek a különféle videós csengők, amelyekre nem feltétlenül kell klasszikus okosotthonos kiegészítőkként tekinteni, hiszen a használatukhoz nincs szükség egy komplett ökoszisztémára, önmagukban is tökéletesen használhatók. Hogy mire, az viszont elsőre nem feltétlenül egyértelmű, de szerencsére nagyon egyszerű rá válaszolni: nem csak csengetni lehet velük, hiszen az efféle kiegészítők biztonsági kameraként képesek monitorozni a portát. Tehát tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy ezek csengő funkcióval ellátott térfigyelő kamerák. Épp ezért társasházakan a közös használatú terekben jogi szempontból egy fokkal bonyolultabb a használatuk, mint a családi házakban, de a bemutatónk szempontjából ennél egy fokkal fontosabb, hogy az egyes termékek között a viszonylag egyértelmű működés ellenére is óriási különbségek vannak nem csak kialakítás, felbontás és üzemidő tekintetében, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokban is. Mai bemutatónk tárgya a jelenlegi kínálat egyik legerősebb versenyzője, az Eufy Video Doorbell.

A termékből többféle változat létezik, magából a csengőből van beépített akkumulátoros és azzal nem rendelkező modell is, illetve a működéshez szükséges HomeBase egységgel egybe csomagolva is elérhető a csengő. Hogy kinek melyikre van szüksége, az valószínűleg nem fog nagy bonyodalmat okozni: az akkumulátornál az dönt, hogy van-e áramforrás az ajtónál, vagy nincs, a HomeBase pedig nem feltétlenül szükséges a használathoz, de erről későb részletesebben is szó esik majd. Fontos tudni, hogy a beépített akkumulátorral rendelkező változatot is lehet csatlakoztatni a hálózati áramforrásra, tehát ha valaki előbb veszi meg a csengőt, mint kötteti be az áramot a portára, akkor sem kerül majd gondba. A beépített akkumulátoros modellnél a gyári adatok körülbelül 6 hónapos üzemidőről beszélnek, de ez nagyban függ a beállításoktól, ha a mozgásérzékelés szinteje magasra van állítva, akkor a realitás inkább 4-5 hónap, ami még mindig egy nagyon kellemes érték. Az már kicsit kevésbé meggyőző, hogy a töltéshez az egész egységet le kell szedni, ami egyébként leírva rosszabb, mint a valóságban, de azért egy apró kellemetlenség. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az Eufy termékének akkumulátora a konkurens Ring megoldásaival ellentétben nem cserélhető. 

A telepítés nem igényel szakembert, aki használt már csavarbehajtót, az pár perc alatt végezni fog a dologgal. A dobozban található kiegészítők között található egy nagyjából 15 fokban döntött műanyag keret, amelynek beépítésével a kamera képén az ajtó előtti tér lesz középen. A HomeBase-szel egybecsomagolt modul esetében a fehér színű egység telepítését is meg kell oldanunk, amihez áramforrásra és egy Ethernet csatlakozóra lesz szükségünk: ez utóbbira csak a beállításhoz van szükség, utána már bárhova lehet rakni, hiszen WiFi-n kommunikál. A HomeBase az Eufy egyik legokosabb ötlete volt, hiszen amellett, hogy csengetés esetén ebből az egységből fog jönni a hang, tárhelyként is funkcionál. A 16 GB-os kapacitás nem tűnik soknak, de jól beállított mozgásérzékelés esetén több hétnyi anyag tárolására is elegendő, a nap végén pedig pont ennek az egységnek köszönhető, hogy nem kell havi előfizetési díjat fizetni, mint oly sok konkurensnél. Persze elsőre úgy tűnhet, hogy megoldás lehetne egy csengőbe helyezhető microSD memóriakártya is, de biztonsági szempontból az nem lenne kielégítő, hiszen az egységgel együtt el lehetne lopni. 

A kamera felbontása 2560 x 1920 pixel, tehát jelentősen magasabb, mint az átlagosnak mondható FullHD felbontás (1920 x 1080 pixel). A képminőség kimondottan kellemes, ez részben magából a felbontásból, részben a jó minőségű komponensekből adódik, a dinamikatartomány tág, az infrás éjjellátó pedig vak sötétben is jó minőségű felvételeket rögzít. Ha valaki megnyomja a csengőn lévő gombot, akkor a HomeBase-ből egyből kijön a hang, az okostelefonos eufy Security alkalmazásnál viszont számolni kell egy pár másodperces késéssel, és maga az élőkép is úgy fél-egy másodpercet késni fog, de ez a funkcionalitást nem rontja el. Az alkalmazás okos és jól használható, a HomeBase esetén látható a belső tárhely kihasználtsága, a beállításoknál pedig változtatható a hangerő és az, hogy milyen értesítések jöjjenek. A kamera funkcionalitást több időt fog elvenni, hiszen itt az olyan alapvető dolgok mellett, mint hogy az éjjellátó indokolt esetben automatikusan kapcsolódjon-e be, be lehet állítani a mozgásérzékelést is. Ebben pedig elképesztően erős az eufy terméke: egyrészt egy csúszkával bekapcsolható, hogy a mozgásérzékelés csak emberekre korlátozódjon, tehát ne készüljön felvétel egy elhaladó autóról vagy egy leszálló galambról. Másrészt az is megadható, hogy a kamerakép mely részén történjen a felvétel: ezt egy hatszög éleinek mozgatásával lehet beállítani, egyszerű de nagyszerű. Maga az érzékenység pedig egy öt fokozatú skálán állítható.

Eufy – Videós kaputelefon (beépített akkumulátorral)
Eufy – Videós kaputelefon (beépített akkumulátorral)
42 990 Ft

Készleten

Vannak egyéb extra funkciók is, például rögzíthetünk legalább 3 és legfeljebb 10 másodperces hangfelvételeket, amiket a csengő a gombja megnyomása után automatikusan képes lejátszani. Ebből ugye kiderült, hogy a csengő a mikrofon mellett rendelkezik beépített hangszóróval is, tehát az eszköz kaputelefonként is funkcionál. Az Apple HomeKit mellett az Amazon és Google támogatás is adott, ezek kapcsán lehet az egyetlen komoly kritikát megfogalmazni: csengetés esetén a videós élőkép ezen rendszereken át nagyon lassan, akár 10-15 másodperc késéssel töltődik be, tehát ezt nem érdemes erőltetni. Ezt leszámítva viszont nem igazán lehet rosszat mondani az Eufy Video Doorbell kapcsán, amely egy összeszerelését és képminőségét tekintve is korrekt, jól konfigurálható szoftverrel rendelkező megoldás, amit sok konkurensével ellentétben tovább költségektől, havidíjaktól mentesen lehet üzemeltetni. Ennél többet pedig nem valószínű, hogy el lehet várni egy efféle terméktől.