EVE - ROOM beltéri levegőminőség elemző bemutató

Megnéztük, hogy mit nyújt az Apple HomeKittel kompatibilis okosotthonos mérőegység.

Már a koronavírus-világjárvány előtt is egyre többen foglalkoztak az otthonuk levegőjének minőségével, azonban sokakban végül a pandémia tudatosította, hogy ez a fogalom létezik, a tartalma pedig fontos. Ha a vírusoktól és a baktériumoktól eltekintünk, akkor sem mindegy, hogy milyen minőségű levegőt lélegzünk be az otthonunkban, és míg korábban nagyvárosi környezetben nem igazán lehetett mit kezdeni a rossz levegővel, ma már szerencsére rengeteg kiegészítő áll rendelkezésre ennek javítására.

A hatékony légtisztításhoz mindenek előtt persze adatokra van szükség. Amennyiben valaki biztos benne, hogy lehetne javítani a minőségen, akkor viszonylag egyszerű a dolga, a külön megvásárolható légtisztítók ugyanis rendelkeznek beépített szenzorokkal, így a használatuk nem igényel különösebb szakértelmet, minden magától történik. Egy komplexebb okosotthonos rendszerben azonban ha nem is elengedhetetlen, de javasolt egy külön egység használata: ilyen például a EVE-ROOM is, amely kis mérete ellenére is viszonylag sok hasznos funkcióval rendelkezik.

Ezek közül pedig talán a legfontosabb a minőség. Léteznek nála olcsóbb szenzorok is, azonban ezek pontossága nem mindig megfelelő. Az EVE-ROOM a svájci Sensirion nevű cég megoldását használja, aminek köszönhetően a pénztárcabarátabb konkurenseinél pontosabb. A hőmérséklet mellett a páratartalmat és az ún. VOC (Volatile Organic Compounds) értéket monitorozza, ez utóbbi egy kevert levegőminőség mutató, amit többféle szerves vegyület alkot. A VOC gázok forrása lehet biológiai és mesterséges is, cigarettafüst, műanyagok oldószereinek párolgása, festékek, lakkok, ragasztók, háztartási tisztítószerek, kozmetikumok, formaldehidek fa-anyagokból vagy sütés során használt olajokból. A termék tehát ezeknek a koncentrációját méri és értékeli.

Kültéren csak a fotó kedvéért pózolt.

Maga a termék szép és diszkrét, jól illeszkedik a modern otthonokba. Az alumínium keret egy vastag kávába foglalt, fekete-fehér e-ink kijelzőt ölel körbe, erről olvashatók le a mért értékek. A kijelzőtechnológia és az alacsony, 200 x 200 pixeles felbontás használata nem véletlen, ennek köszönhetően érhető el az akár 6 hetes akkumulátoros üzemidő. A töltés microUSB csatlakozón keresztül lehetséges, a kábel a csomag része, az adapter viszont nem. A használat előtt a gyártó javasol egy konfigurálást, amely nem különösebben nehézkes: a terméket fél napra el kell helyezni abba a helyiségbe, ahol később működni fog, majd fél órára ki kell rakni egy jó légáramlással és tiszta levegővel rendelkező területre, ami sokaknál valószínűleg a szabad levegőt jelenti majd. A konfigurálás hiányában is használható az eszköz, de tapasztalataink szerint sokkal gyorsabban reagál a változásokra, ha előtte megtörtént a leírt folyamat.

A VOC adatokat a gyártó egy saját skálán értékeli, amely egytől öt csillagig tart: ez egyszerűsíti a használatot, azonban ha valaki konkrétumokra kíváncsi, sajnos nem kapja meg őket. Az eszköz Apple HomeKit kompatibilis, tehát a mért adatokat a rendszerben dolgozó egyéb eszközökkel meg lehet osztani, így például be lehet állítani, hogy az EVE-ROOM által szolgáltatott VOC-adatok alapján bekapcsoljon-e a légtisztító, bizonyos hőmérsékletnél elinduljon-e a fűtés vagy épp lemenjen-e a redőny. A gyártó saját alkalmazást is kínál a termék mellé, amiben visszamenőleges grafikonokat is lehet elemezni a különféle mért értékek alakulásáról. Összességében tehát elmondható, hogy az EVE-ROOM egy mutatós és rendkívül pontos eszköz, amelynek használata javasolt lehet komolyabb okosotthonos rendszerekben.