Ez a csavar tökéletesen példázza, miért nem lesz soha Apple-gyár Amerikában

Hiába nagy vágya a regnáló elnöknek, hogy hazaköltözzön az Apple gyártórészlege, ez egyszerűen teljességgel lehetetlen a közeljövőben. És ezt a Mac Pro egyik csavarjának történeténél semmi nem mutatja be jobban.

Körülbelül 3 évvel ezelőtt, hatalomra kerülése után nem sokkal Donald Trump azt találta mondani, hogy:

Csodálatos emberek élnek ebben az országban: okosak, éles eszűek, lendületesek, egyszerűen csodálatosak. Mindig azt mondtam, hogy újra naggyá teszem Amerikát, és úgy gondolom, hiszek benne, hogy ez meg fog történni. Elérjük, hogy az Apple elkezdje ebben az országban gyártani a rohadt számítógépeit és egyéb dolgait más országok helyett.

Akkoriban elég sokat foglalkoztak a témával a különböző sajtóorgánumok, sokat elemezték, mérlegelték annak a gazdasági, logisztikai és egyéb lehetőségeit és következményeit, ha az Apple az Egyesült Államokban gyártaná „azokat a rohadt számítógépeit“. A téma azóta lecsendesedett, az Apple-termékek gyártása maradt Kínában.

Most viszont a New York Times előásott egy régi anekdotát egy csavarról, aminél semmi sem példázza tökéletesebben, hogy miért nem lesz a közeljövőben Assembled in USA plecsnyi az Apple termékein.

2012-ben az Apple vezérigazgatója, Tim Cook bejelentette, hogy az Apple az Egyesült Államokban fog Mac Prót gyártani. Nyilván egy ilyen bejelentésnek hatalmas visszhangja lett: hosszú évek után, a CocaCola után nagyjából a második legszimbolikusabb amerikai vállalat termékének a gyártása visszakerül az anyaországba. Új ameriakai munkahelyek Fantasztikus!

Meg is alakult egy összeszerelő üzem a texasi Austinban, indulhatott a tömegtermelés. Igen ám, csakhogy kiderült, nem eszik ilyen forrón a kását. A Mac Próhoz ugyanis kellenek speciális csavarok. És hiába vannak óriási gyárak Texasban is, nem a csavar az erősségük. Egyszerűen nem tudtak eleget gyártani belőle.

Aztán nagy nehezen végül találtak egy üzemet, ami képes volt napi 1000 darabos termelés mellett leszállítani 28 ezer egyedi csavart. De ez egyrészt még koránt sem volt az a mennyiség, amire szükség lett volna, másrészt nem is pontosan olyan volt, mint ami kellett volna.

Ráadásul ezt a 28 ezer darabot is – az egyébként 20 fős – csavargyár tulajdonosa szállította le az Apple-nek a céges Lexus-szal. 22 körből.

Hónapok csúszása után végül az lett a megoldás, hogy az Apple szépen berendelte a csavarokat Kínából, ahonnan pikk-pakk megérkezett a kellő mennyiség és minőség, megindulhatott a tömeggyártás. A tanulság elég egyértelmű: egész egyszerűen nem lehet Kínával versenyezni ilyen ügyekben. Márpedig amíg ez a helyzet, addig aligha fog visszatérni Amerikába bármilyen Apple-termék gyártása.

És, hogy mit számít egy csavar? Nos, jusson eszünkbe az ismert angol népköltés:

Egy szög miatt a patkó elveszett. A patkó miatt a ló elveszett. A ló miatt a lovas elveszett. A lovas miatt a csata elveszett. A csata miatt az ország elveszett.

Érdekes adalék egyébként még a történethez, hogy ezt az egész Kínában gyártás dolgot Tim Cook vitte véghez jó 15 évvel ezelőtt, amikor még nem vezérigazgatója, hanem Steve Jobs alatt a COO-ja volt a vállalatnak. Nem volt rossz ötlet…

Forrás: The New York Times