Ezért nem látsz iPhone-t a negatív karakterek kezében

Neked feltűnt már, hogy a filmes rosszfiúk nem használnak almás mobilokat? Rian Johnson szerint a cupertinóiak szigora áll a dolog mögött.

Az Apple híres az ügyes termékelhelyezéseiről, az elmúlt évtizedek alatt sorozatok és mozifilmek tömegében bukkantak fel Macek, iPhone-ok, és iPadek. A jelenségnek korábban már külön cikket is szenteltünk, amikor a legemlékezetesebb példákat gyűjtöttük össze. Nemrég viszont újabb adalékot kaptunk a témához, ezúttal Rian Johnson, a Loopert és a Star Wars VIII-at is jegyző rendező nyújtott betekintést az Apple stratégiájába.

Johnson és Chewbaccát alakító Joonas Suotamo a Star Wars: The Last Jedi forgatásán

A direktor a Vanity Fair-nek készített videós elemzésében árulta el, hogy a cupertinóiak bizony kifejezetten tiltják, hogy a filmekben iPhone kerüljön a negatív karakterek kezébe. Johnson arra is rámutatott, hogy szószátyárságával valószínűleg sok kollégája orra alá tör borsot, hiszen innentől egy androidos mobil könnyen felfedheti a rosszfiú kilétét a közönség előtt.

Az utóbbi miatt ugyan érdemesebb a gyenge a forgatókönyveket okolni, csuklóból viszont valóban nem tudok olyan filmet felidézni, amelyben a „főgonosz” almás mobilt használt. A cupertinóiak tilalma valószínűleg csak a telefonra vonatkozhat, mert a House of Cards Frank Underwoodja például gyakran nyúzott Macet és iPadet is. Valahol érdekes az Apple hozzáállása a témához, hiszen milyen jól mutatna már mondjuk egy Jet Black iPhone 7 Gordon Gekko kezében? Igaz, az eredetileg használt DynaTac 8000X azért jobban passzolt a korszakhoz…

Az Apple-nél egyébként köztudottan szigorúak a termékelhelyezéseket illetően. A cupertinóiak ugyanis részletesen szabályozzák az eszközök használatának és bemutatásának mikéntjét. Többek között még azt is előírják, hogy a kütyük csak a legjobb megvilágítással, illetve kizárólag oly módon tüntethetők fel, ami pozitívan tükrözi a céget és a termékeit.

Johnson mostani „leleplezése” amúgy nem előzmény nélküli, korábban például a 2001 és 2010 futott 24 c. sorozat rajongói pedzegették a témát, amikor felfedezték, hogy a produkcióban a rosszfiúk mindig windowsos PC-t, a jók pedig következetesen Macet használnak.

Te tudsz olyan filmet mondani, amelyben iPhone-nal tűnik fel egy negatív karakter?

Forrás: MacRumors