Hogyan használd az iOS 13 új gesztusait

Bár az iOS rendszere eddig is támogatta a többujjas érintést, az Apple mobiloperációs rendszereinek szétválásával az iOS-be új háromujjas érintési gesztusok érkeztek.

Az új kivágás, másolás, beillesztés, visszavonás és újra funkciók használatával klasszisokkal könnyebb szövegekkel dolgozni és végre megfeledkezhetünk az egyik leggyászosabb opciótól, a visszavonás rázással lehetőségéről. Telefonon még nem volt olyan gáz, de tableten egész nevetségesen festett a hirtelen izomból legyezgetés.

Az új gesztusok a dupla érintés és szöveg kijelölés funkciókat megtartva, azokat kiegészítve működnek mind az iOS 13 és az új iPadOS rendszereken. Használatuk pedig nem ördöngősség.

A következő funkciókat az alábbi gesztusokkal hívhatod életre:

  • másolás – összecsippentés három ujjal
  • kivágás – dupla összecsippentés három ujjal
  • beillesztés – széttolás három ujjal
  • visszavonás – balra legyintés három ujjal vagy dupla érintés három ujjal
  • újra – jobbra legyintés három ujjal
  • shortcut menü megjelenítése – szimpla érintés három ujjal

Ha sikeresen böködted a kijelzőt, akkor azonnal a screenshoton látható, felugró buborékban található visszajelzés jelenik meg a képernyő tetején.

Az iOS 13 rendszer jelenleg fejlesztői béta verzióban érhető el, a publikus bétát valamikor július elejére várjuk, a végleges verzió rajtja pedig feltehetőleg, szokás szerint egybe esik majd a szeptemberi Keynote-tal.

Bár királyak az új funkciók és mi is alig győzzük kivárni őket, mégis óva intünk minden felhasználót attól, hogy passzióból szeptember előtt nekimenjen a public beta telepítésnek. Nem véletlenül béta a béta, mindennap használat esetén akadhatnak problémák, melyek megnehezíthetik a használatot, így ajánlatos kivárni a végleges verziót. Ha azonban mégis bétázásra adnád a fejed, a telepítés módszerében semmi sem változott az iOS 12 óta.