Hogyan segít az iPhone egy feladatra fókuszálni vagy éppen pihenőt tartani?

A munka és a magánélet között fontos megtalálni az egyensúlyt, az iOS 15 pedig rengeteg lehetőséget kínál ennek megvalósításához: bemutatjuk a Fókuszt, a Képernyőidőt és az összegző értesítéseket.

Fókusz funkció az iOS 15-ben

Az iPhone rengeteg módon hozzájárul ahhoz, hogy a tulajdonosa élete egyszerűbb és hatékonyabb legyen, de emellett abban is segít, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúlyt megmaradjon. A tudatos készülékhasználat ugyanis nem mindig egy egyszerű feladat: vannak olyan időszakok, amikor távol kell maradni a telefonfontól, máskor pedig nagyon is oda kell figyelni egy konkrét feladatra. Ezekre ad megoldást az iOS 15-ben megjelent Fókusz funkció, amelynek segítségével különféle aktivitásokat lehet kiválasztani (például olvasás, fitnesz vagy épp vezetés), illetve személyre szabott Fókuszt is létre lehet hozni. Ha egy Fókusz aktív, akkor nem jelennek meg a figyelmet elterlő értesítések, illetve az állapotunk az Üzenetek alkalmazásban megjelenik, így mások tudni fogják, hogy az értesítések egy időre ki lettek kapcsolva. A Fókuszt a Beállítások > Fókusz menüpontban lehet személyre szabni és aktiválni. Ezt érdemes megtenni, hiszen a jól beállított Fókusz esetén koncentráltabban lehet végezni a teendőkkel, illetve mindenkinek marad ideje saját magára is. Az iPhone-on beállított Fókusz egyébként a többi Apple készüléken is automatikusan aktiválásra kerül. 

iOS 15 Fókusz funkció

Nagyon fontos tudatosan kezelni a képernyő előtt töltött időt is, legyen szó számítógépről, táblagépről vagy épp okostelefonról. Az iPhone-on a Képernyőidő funkció segítségével könnyedén és átláthatóan megtekinthetők a napi és heti tevékenységek, amelyek részletes információt kínálnak a telefonhasználati szokásokról is. A túlzott készülékhasznált esetén beállíthatók napi korlátozások, amelyek akár konkrét alkalmazásokra vagy alkalmazás kategóriákra is vonatkozhatnak, így nem fordulhat elő, hogy valaki túlságosan is belefeledkezik játékba, akármilyen izgalmas is a kaland. A korlátozások a Beállítások > Képernyőidő > Appkorlátok menüpontban kapcsolhatók be.

A tudatos és fenntartható telefonhasználthoz szükséges lehet az értesítések konfigurálása és ütemezése is, ami az iPhone-on szintén könnyedén beállítható. A Beállítások > Értesítések menüpont alatt alkalmazásszinten személyre szabhatók az értesítések, beleértve az előnézeteket, a szalagcímek stílusát, illetve azt, hogy hangok és jelvények formájában is érkezzenek-e az információk. A Beállítások > Értesítések > Ütemezett összegzés menüpontban pedig megadható, hogy mely értesítések jelenjenek meg az összegzésben, illetve az is személyre szabható, hogy ez az összegzés mikor érkezzen meg. Természetesen arra is van lehetőség, hogy a közvetlen üzenetek vagy az időérzékeny értesítések azonnal kézbesítésre kerüljenek, hogy a fontos eseményekről még kevésbé intenzív időszakokban se maradjon le senki. A fenti funkciók beállítása mindenképp javasolt az iPhone-ok, hiszen nagymértékben hozzájárulnak a tudatos és élhető telefonhasználathoz, a munka és a magánélet közötti egyensúlyt megtartásához.