Hogyan tud segíteni az Apple Watch és az iPhone a hallásod megőrzésében?

Az emberiség 10%-át érinti, sokan mégsem figyelnek oda a hallásuk megóvására. Megmutatjuk, hogy az Apple eszközei hogyan segíthetnek.

A halláskárosodás röviden összefoglalva a hangokra való érzékenység csökkenése. Lehetnek genetikai okai, okozhatják betegségek, illetve a zajártalom is, erről pedig bár a legtöbb ember valószínűleg tud, rengetegen vannak, akik nem figyelnek arra, hogy óvják a hallásukat. Pedig a zajártalom a halláskárosodáson, halláscsökkenésen túl fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve ronthatja a kognitív funkciókat. A zajártalom lassan, évek alatt fejti egészségkárosító hatását, ráadásul a kezdeti hallásvesztés inkább a magasabb frekvenciájú hangokat érinti, amelyet sokan nem vesznek észre, csak akkor realizálják a bajt, amikor a mélyebb frekvenciájú hangok, például a normális beszéd is érintett lesz. A halláskárosodás egyes felmérések szerint az emberiség 10 százalékát érinti, Magyarországon a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége becslései szerint mintegy 300 000 nagyothalló és 60 000 siket él, és bár a felmérés nem friss, az azért látszik, hogy több ember érintett, mint elsőre gondolhatnánk.

Egyes becslések szerint a halláskárosodások fele megelőzhető, és itt nem csak a betegségekkel kapcsolatban kell gondolkodni, hanem a zajártalom csökkentésére is. Valószínűleg mindenki számára érthető, hogy egy zajos munkakörnyezetben miért kell a zajvédelmi előrírásokat betartani, arra viszont már sokan nem gondolnak, hogy például fűnyírás közben is használjanak fülvédőt, füldugót, vagy egy aktív zajszűréssel rendelkező fül- vagy fejhallgatót. 80 dB körüli zaj (ez egy átlagos motorkerékpár hangja) 5 és fél óra esetén is ideiglenes halláskárosodást tud okozni, 90 dB esetén (ez egy átlagos fűnyíró) fél óra is elég, 100 dB-nél (ez egy légkalapács hangja 10 méterről) pedig 10 percről beszélünk. Egy szórakozóhelyen a hangerő akár a 110 dB-t is elérheti, itt pár perc is elég az ideiglenes halláskárosodáshoz, ha pedig gyakran tesszük ki a fülünket ilyen megterhelésnek, biztosra vehetjük a hosszú távú negatív következményeket. Az Apple eszközei szerencsére segítséget nyújthatnak a megelőzésben, többféle lehetőségünk is van.

Fülhallgató használata esetén a zajszint ellenőrzése

  1. Az iPhone-on menjünk a Beállításokba, majd a Vezérlőközpontba.
  2. Ha a Hallás nincs hozzáadva a vezérlőkhöz, ezt tegyük meg a zöld színű plusz gombbal.
  3. Csatlakoztatott fül- vagy fejhallgató esetén innentől a jobb felső sarokból lehúzható Vezérlőközpontban lesz egy ikon, amely egy zöld pipával jelzi, ha a hangerő megfelelő, egy sárga felkiáltójellel pedig figyelmeztet, ha túl magas.
  4. Ha az ikonra rákattintunk, a konkrét dB értéket is láthatjuk, ha pedig megnyomjuk az Élő hallgatás gombot, meg tudjuk mérni a környezetünk hangerejét. 
Hangerő megtekintése (dB) iPhone-on

Hangerő mérése Apple Watch segítségével

  1. Keressük meg a Zaj funkciót az iPhone-on futó Watch alkalmazásban, amely a főoldalon szinte legalul található.
  2. Aktiváljuk a funkciót a Környezeti hangok mérései csúszkával.
  3. Válasszuk ki, hogy milyen küszöbértéknél kérünk figyelmeztetést a rendszertől. 
  4. Az aktuális zajszintet az órán futó Zaj alkalmazásban bármikor meg tudjuk mérni. 
Hangerő megtekintése Apple Watch-on

    A zajtörténetünk megtekintése

    1. Az iPhone-on menjünk az Egészség alkalmazásba.
    2. Jobb alul nyomjuk meg a Böngészés gombot, majd válasszuk ki a Hallást. 
    3. Itt láthatjuk, hogy megfelelő hangerőn hallgattunk-e zenét, illetve ki voltunk-e téve egészségkárosító környezeti hanghatásoknak. 
    A funkciók használatát mindenkinek szívből ajánljuk: figyeljünk oda a hallásunkra!