Így növelheted meg ingyen az iPhone-od tárhelyét 100 GB-tal

Mekkora tárhelyre van szükségem? Ez a kérdés mindig felmerül új iPhone vásárlásakor. Nem véletlen, hiszen mindenki tudja, hogy az Apple telefonjainak utólag nem lehet bővíteni a tárhelyét. Ha te is belefutottál ebbe a problémába, akkor most jól figyelj, ezzel a megoldással ideig-óráig megúszhatod a következő iPhone vásárlást!

Tényleg nem könnyű kikalkulálni, hogy mennyi az annyi, pontosan mennyi tárterületet fogunk felhasználni az új iPhone-on. Ez több mindentől is függ: ki mennyit szeret fotózni vagy videózni, tervezünk-e nagyméretű alkalmazásokat telepíteni (például játékokat), leszeretnénk-e teljesen offline szinkronizálni a több ezer dalból álló lejátszási listánkat Spotify-on. De az is szempont, hogy ki mennyi felhő tárhelyet használ. Aki például mindent oda szinkronizál és lokálisan kevés adatot tárol, annak felesleges a 256 GB-os modellt választania.

Az iPad esetén is ugyanez a helyzet, hiszen sokan szívesen filmeznek iPaden (itt van hozzá egy szuper alkalmazás) és gyakoribbak a sok helyet foglaló játékok is. Nos, ha nem is mindent, de a fotókat is, videókat tárolhatjuk akár felhőben is, és ehhez nem feltétlen kell egyből előfizetnünk a legnagyobb iCloud csomagra. Rengeteg más olyan felhőszolgáltatás létezik, ami relatív sok tárhelyet nyújt ingyen. A Fájlok alkalmazásnak köszönhetően ezeket egy helyen tárolhatjuk, amiről már írtunk korábban.

Most összegyűjtöttük azokat a szolgáltatásokat, amik a lehető legnagyobb tárhely mennyiséget szolgáltatják teljesen ingyen és megfelelő az iPhone kliens appjuk is. Ahhoz, hogy kijöjjön a 100 GB kezdjük is alapvető darabjával a kollekciónak, a Google Drive-val. A Google minden fiók mellé 15 GB tárhelyet biztosít. Néhány évvel ezelőtt az iPhone 5 korszak idején, aki letöltötte az alkalmazást iPhone-ra az +10 GB-ot kapott a fiókjához. Ez már valami, de számoljunk az alap mérettel, hiszen ez nem mindenkinek adott.

Töltsük le mellé a Boxot is. Önmagában is egy igényes, könnyen használható alkalmazás, de erre úgysem lesz szükségünk, mivel ahogy már volt róla szó, a Fájlok appok egyben fogja nekünk kezelni az összeset. Ezzel +10 GB-ot adtunk az iPhone-unkhoz, a hubiC letöltésével pedig még 25 GB-ot, ezzel máris elértük a keret felét. Szép eredmény, megspóroltunk magunknak havi 299 forintot 50 GB-os iCloud előfizetésre, de még nincs vége.

Az összes közül a kedvencem a Mega, amivel 50 GB-nyi fotót, videót, dokumentumot, prezentációt tárolhatunk felhőben. Ez brutálisan sok, az alkalmas pedig kezesbárányként viselkedik: első belépéskor egyből engedélyt kér a Fotók alkalmazás használathoz és egy Camera Roll mappába elkezd minden leszinkronizálni. Azt gondolom ez már sokak önmagában is nagy segítség, az itt tárolt fájlokat egyébként könnyen el lehet érni webes vagy desktop alkalmazásból, amiben akár automatikusan is szinkronizálhatunk mappákat.

Ha ezzel mind megvagyunk, akkor kezdjünk el megbarátkozni a már említett Fájlok alkalmazással. Semmi más dolgunk, mint a oldalt az összes kapcsolót zöldre állítani, innentől kezdve pedig minden olyan fájl, amit ezekben az alkalmazásokban tárolunk, az innen is elérhető lesz. Sőt az adatokat átmozgathatjuk egyikből a másikba, drag and drop segítségével beilleszthetjük dokumentumokba, lekérhetünk megosztható linket és fel is címkézhetjük őket, amiket később Macen is megtalálunk majd.

Tartsuk szem előtt, hogy a felhőben tárolt fájlokhoz folyamatos adatkapcsolatra van szükség, ezért egy bőségesebb mobiladatcsomagra is szükség lehet. Igaz 2017 végére ez a probléma megoldódni látszik mindhárom nagy hazai mobilszolgáltatónál, innentől pedig csupán a kényelmi szempontot, illetve a felhasználói szokásainkat kell figyelembe vennünk, amikor új iPhone vásárlásra adjuk a fejünket.

Léteznek olyan külső kiegészítők is, mint például a Leef iBridge 3 is, ami iPadhez különösen ajánlott. Ezzel kis anyagi ráfordítással nem kell figyelembe vennünk az internetkapcsolatunk minőségét, mint tényezőt.