Hogyan ismerd fel a hamisított AirPods fülhallgatókat?

Sajnos a használt elektronikai termékekkel foglalkozó oldalakon egyre többször lehet hamisított AirPods fülhallgatókkal találkozni. Elmondjuk, hogy hogyan ismerd fel a nem eredeti termékeket.

Az Apple termékek többségét szerencsére nem hamisítják, hiszen nem is lenne értelme: egy iPhone, egy iPad vagy épp egy Mac esetén valószínűleg szemrevételezéssel is ki lehetne szúrni a csalást, de ha akkor még nem is, az eszköz bekapcsolásakor mindenképp, hiszen viszonylag furcsa lenne az Android operációs rendszer egy Apple telefonon, vagy a Windows egy papíron Apple rendszerchippel szerelt számítógép esetén. Az AirPods termékcsaládot viszont sajnos hamisítják, egyre több felhasználó vásárol magának ilyen terméket a különféle használt elektronikai bazárokon, a minőség pedig egyre jobb, a csalók egyre kifinomultabb trükköket használnak. A hamisított termékeket nem is feltétlenül lehet egyből felismerni, de szerencsére némi odafigyeléssel el lehet kerülni, hogy csalás áldozatává váljuk.

Csomagolás

A csomagolás kapcsán a legfontosabb alapvetés, hogy azért, mert egy termék bontatlan, még nem feltétlenül eredeti. Ettől függetlenül ez az egyik legnehezebb terület, hiszen a dobozokat már nagyon jó minőségben hamisítják, úgyhogy annak szemrevételezésével csak a gyengébb minőségű példányokat lehet kiszúrni. Ha a papíron lévő nyomat pixeles, elmosott, akkor egészen biztos, hogy másolatról van szó, ahogy akkor is, ha furcsa feliratok, fordítási hibák szerepelnek a szövegezésben. A fólia ne tévesszen meg senkit, egyrészt mert az újabb AirPodsok esetében már nem is csak klasszikus fóliázásról van szó, hanem a lenti képen is látható megoldásról, márészt egy fóliázógéppel bármit vissza lehet csomagolni. Persze ha van fólia, és az gyenge minőségű, akkor egyértelmű, hogy mire megy ki a játék. 

Eredeti AirPods Pro 2 csomagolás

Sorozatszám, modellszám, CE jelölés

Ahogy magán a terméken, úgy a csomagoláson is szerepelnek különféle gyári számok, például a szériaszám (serial number). Ennek érvényességét az Apple oldalán le lehet ellenőrizni, csak be kell gépelni, majd a rendszer kiírja, hogy milyen típusú termékről van szó és meddig érvényes a jótállás. Ha rossz a szám, akkor itt le is bukhat egy hamisítvány, ahogy akkor is, ha más termék számáról van szó, mint aminek a dobozban kellene lennie. Viszont biztosra sajnos még itt sem mehetünk, előfordulhat ugyanis, hogy a doboz eredeti, de a benne lévő termék nem, tehát a mindenek előtt egyeztetni kell, hogy a dobozon szereplő szám ugyanaz, mint a terméken: ezt nyilván csak bontott csomagolás esetén lehet megtenni. AirPods fülhallgatók esetén három helyen kell keresnünk szériaszámot: a dobozon lévő matricán, a töltőtokban belül, a felfelé nyíló részen, illetve a fülhallgatók nyakánál. Ez utóbbiak kicsi betűkkel vannak írva, így távollátás esetén az olvasószemüvegét is vigye magával a vásárlásra! Ha a három szám nem egyezik, akkor lebukott a termék, de ha egyeznek, még akkor sem mehetünk biztosra.

AirPods serial number ellenőrzés

Le kell ugyanis ellenőrizni a modellszámokat is, amelyek ugyanezen helyeken szerepelnek, és a hamisítványok jelentős része itt bukik le. Az Apple oldalán egy helyre össze vannak gyűjtva a számok, vásárlás előtt meg kell jegyeznünk, hogy a kinézett terméknél mik a helyes kombinációk. A második generációs AirPods Pro esetén például a tok modellszáma A2700, a fülhallgatóké pedig A2931, A2699 vagy A2698. Vannak csalók, akik eredeti tokot árulnak hamisított fülhallgatókkal, tehát nem lehet kikerülni, minden számot meg kell nézni. Ha nem létező kombinációval találkozunk, akkor biztos, hogy hamisítványról van szó, ahogy akkor is, ha ugyanezeken a helyeken nem található meg a CE logó, bár ennek hiánya csak rossz minőségű replikák esetén adott. 

Hangminőség, szolgáltatások

Amennyiben használt terméket vásárolunk, próbáljuk is ki azt: párosítsuk a telefonunkhoz és nézzük végig a funkciókat. Ha a párosítás annak rendje és módja szerint megtörténik (tehát nem csak a Bluetooth menüből, kézzel kell csatlakoztatnunk a fülhallgatót) és a termék a Lokátor alkalmazásban, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tok eredeti, de ez nem jelenti azt, hogy a fülhallgatók is azok. Az elsődleges próba a hangminőség, ha itt elvérzik az AirPods, akkor egyértelmű a helyzet, viszont zajos környezetben nem biztos, hogy meghalljuk a különbséget. Az ezt támogató AirPods Pro modelleknél érdemes bekapcsolni a zajszűrést: mivel az Apple termékeinél ez nagyon jó minőségű, hallani fogjuk a különbséget. Ha a fülünk nem jelzi, hogy történt volna bármi, akkor biztosan nem eredeti a termék, ahogy akkor is, ha a Spatial Audio nem működik, ezeket a hamisítványok döntő többsége ugyanis nem támogatja. 

AirPods Pro szériaszám és modellszám

Vannak tehát módszerek arra, hogy felismerjünk egy hamisított AirPods fülhallgatót, mi viszont ettől függetlenül azt javasoljuk, hogy Apple fülhallgatókat kizárólag tiszta forrásból vásároljunk. Párezer forint spórolás nem éri meg a kockázatot, illetve itt sem szabad elfelejteni, hogy csodák nincsenek: ha egy vacsora áráért kínálnak új AirPodsokat egy aprohirdetésben, akkor tudhatjuk, hogy hamisítványról van szó. 

Ha ezek után sem vagy biztos a dolgodban, kollégáink szívesen segítenek AirPods-od hivatalos bevizsgálásában. A Kecskeméti úti üzletünkben 4 900Ft sürgősségi díj ellenében sorban állás nélkül tudnak fogadni technikusaink.