Így készíts görgethető képernyőmentést az iPhone-on

Szinte mindenki szokott képernyőmentést készíteni a telefonján, ami a világ egyik legegyszerűbb dolga. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ezzel kapcsolatban is elérhetők extra funkciók.

Nem ismerünk olyan embert, aki még nem csinált képernyőmentést a telefonján, ami persze nem jelenti, hogy biztosan mindenki szokott, de valószínű, hogy a felhasználók döntő többsége használja ezt a funkciót. Miért is ne tennék, hiszen rendkívül egyszerűen lehet információkat feljegyezni vagy megosztani ezzel a módszerrel, az iPhone-okon pedig még egyszerűen kivitelezhető is a dolog, hiszen csak egyszerre kell megnyomni a hangerő fel és a bekapcsológomb párosát, majd el is készül a felvétel. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ez még nem feltétlenül a végállomás, hiszen különféle extra okosságok is elérhetők.

Görgethető screenshot iPhone-on

Ezekhez a képernyőmentés után meg kell érinteni a bal alsó sarokban megjelenő előnézeti képet, majd elő is jönnek a szerkesztési lehetőségek. A képet nagyon egyszerűen meg lehet vágni a megjelenő keret mozgatásával, illetve különféle feliratokat is el lehet helyezni, a ceruza/ecset típusa és a szín itt szabadon variálható. A jobb felső sarokban látható ikon megnyomásával egyből meg is lehet osztani a képet, de talán még ennél is hasznosabb, hogy lehetőség van teljes oldalas mentésre is, aminek az eredménye egy nagyobb méretű, görgethető felvétel lesz. Ez nyilván nem mindenhol érhető el, de például a weboldalak esetében igen, így nem kell folyamatosan lefelé görgetni és mindig új képernyőmentést csinálni ahhoz, hogy mondjuk egy hosszabb szöveget lefotózzunk. A vágás itt is elérhető, tehát a felesleges dolgokat nyugodtan le lehet szedni. Ez pedig már szinte mindenkinek elég, de azért érdemes lehet tudni, hogy vannak letölthető alkalmazások, amik még ennél is többet tudnak, például a mentéskor kiválasztható a fájlformátum: ilyen app a Picsew és a Tailor, de a felhasználók többségének valószínűleg az iOS-ben gyárilag elérhető funkciók is tökéletesen elegendők.