Külön OS-t kap az iPad, gyorsabb lesz az iOS, megszűnik az iTunes

Megpróbáljuk a WWDC-n bemutatott operációs rendszerek újdonságait összeszedni. Nem egyszerű feladat, igazi információcunami volt!

Az elmúlt évek egyik legjobb Keynote-ját láthattuk, amiben két órán keresztül megállás nélkül darálták az újdonságokat. Egyenként lehet, hogy nem esett volna le az állunk, de a szünetmentes “hú ez jó”, “ez már kellett”, “na ez király” felhorkanások egy idő után átcsaptak szimpla ámulatba.

Késő van, és nincs már időnk egy tucat cikket írni, úgyhogy megpróbáljuk összefoglani nektek a legfontosabb bejelentéseket szoftver téren. Miközben a napokban majd szépen dolgozzuk fel az adatokat és mindent meg fogunk írni!

Haladjunk fontossági sorrendben:

iPadOS

Az Apple újabb nagy lépést tett afelé, hogy az iPad Prót a PC-k produktív alternatívájaként pozícionálja. Évről évre egyre nagyobb súlyú üzenetnek tűnik ez, idén is videók sorát láthattuk már. Ez most viszont valami tényleg olyan nagy durranás, ami átütő sikert hozhat.

Az iPadek saját operációst rendszert kapnak.

Ne gondoljátok, hogy radikálisan új kinézetet vagy eddig nem látott álleejtős dolgokat mutattak volna be, viszont nagyon sok olyan dolog került be, ami nagyot fog dobni a felhasználáson! Lista csak a legfontosabbakról:

  • Fájlkezelés – Ezt nagyon vártuk, és végre meglépték! Ráadásul a osztott képernyő mellett mostantól külső USB háttértárolókat is rádughatunk majd.
  • Az iCloud Drive-val megoszthatunk mappákat is.
  • A multitasking terén sokat fejlődött, az osztott képernyős megoldások és a slideover nagyon jó lesz azoknak, akik megtanulják a használatát. Első nézésre ehhez kis idő kell majd.
  • Javítottak az Apple Pencil kapcsolatán, az eddigi 20 ms válaszidő már csak 9 ms.
  • A billentyűzet akár kicsibe is összehúzható, ha csak egy kézzel/ujjal szeretnénk pötyögni.
  • Jobban használható a kurzor mozgatás, a másolás és hasonló műveletek.
  • Az iPadek használhatóak lesznek a Macekhez csatolt külső monitorként.

Amit nem lépett meg az Apple (egyelőre?), az az egér használata iPaden, illetve az még egy cseppet ront a képen, hogy a Keynote előtt fél órával elspoilerezték, hogy lesz iPadOS, ezért nem ütött akkorát.

Ennek ellenére ez egy szuper újítás, ami az amúgy is egyre jobb iPad vonalat nagyban fogja erősíteni.

iOS 13

A legtöbben ennek ellenére az iPhone-ok operációs rendszerének, az iOS 13-nak az újításaira voltunk kíváncsiak. Az iOS 11 hozott legutóbb igazán nagy változásokat, ám ez több bugot is jelentett. Az iOS 12-ben leginkább ezeket foltozták be, most pedig úgy tűnik, elsősorban a teljesítményen volt a fókusz.

Az Apple ígérete szerint már a FaceID feloldása is 30%-kal gyorsabb lesz, de leginkább az appok architektúráján dolgozhattak sokat. Az appok átlagos letöltése az Apple ígérete szerint ugyanis 50%-kal kisebb és gyorsabb lesz, a frissítéseknél ugyanerre 60%-ot ígérnek.

Impresszív számok, főleg a mobilnet korában, ahol az adatforgalom fontos szempont. Összességében az appok indítása kétszer gyorsabb lesz. Nem mintha az új modellekben ez zavaróan hosszú lenne, de a régebbi iPhone-ok esetében ez jól jöhet.

A legfontosabb újítás: Dark Mode!

Az Apple igazán kivárt a sötét verzió integrálásával, főleg az iOS-ben (a macOS-en már a Mojave óta működik). Annyira, hogy mostanra ez már inkább elvárás lett, és közel sem kapott akkora tapsvihart a terembe, mintha ezt 4 éve tették volna meg…

Ennek ellenére örülünk a sötét módnak, ami szinte mindenre kiterjed a zárolási képernyőtől (Lock Screen), az appokon át, a sötét billentyűzetig. Az Appok ikonjai azonban például nem változnak. Ez mindenesetre egy olyan funkció, amit vélhetően rengetegen használni fognak (tőlünk például mindenki).

Minden más iOS újdonságról később.

watchOS 6

Nem szabad elmennünk az Apple Watch operációs rendszerének újításai mellett sem. Most csak pontokban itt is:

  • Hangjegyzetek – eszedbe jutott egy ötlet de nincs időd leírni? Csak diktáld fel az órádnak!
  • Kalkulátor – Dobhatjuk ki a húszéves Casio órákat! Nem kevés öniróniával az Apple bevezette az okosórájába azt, amivel mindig is hadilábon állt. De legalább számolhatunk vele borravalót is.
  • Külön App Store érkezik, ami egyben azt is jelenti, hogy mostantól nem kell feltétlenül iPhone-on keresztül telepítenünk, sőt, az iPhone-unkon nem is kell fent lennie egy adott Apple Watch appnak.
  • Aktivitás trendek – a napi körök jelzése mellett visszanézheted az elmúlt időszak teljesítményét, és jobban átláthatod, milyen aktív életet élsz.
  • Zaj app – a külső zajokat méri decibelben, és jelez, ha túl hangos a környezeted. Vagy mérheted a focimeccsen a tábor teljesítményét.
  • Cikluskövetés – menstruációs ciklus követés. Erről most így hirtelen nem nyilatkoznék, elég műveletlen vagyok a témában, bocsi…

A watchOS 6 összességében sok érdekes újítást hoz majd, ami sok különböző típusú felhasználó igényeit elégíti ki.

macOS Catalina

Tévedtünk, nem a várható 4 név közül került ki az új macOS fantázianeve. Semmi baj, mert annál nagyobb újítást hozott:

Megszűnik az iTunes!

Feldarabolásra kerül végre az Apple szoftverek közül talán legmegosztóbb programja. Három részre darabolják: Apple Music, Apple Podcast és Apple TV. Ami kifejezetten felhasználóbarát, hogy ha mostantól rádugjuk az iPhone-unkat a Macünkre, nem jön fel popup, a szoftveres frissítéseket, biztonsági mentéseket és egyebeket pedig áthelyezték a Finderbe. Ezért őszintén: kösz, Apple!

Mégegyszer írjuk le, mert itt is fontos: nemcsak monitort tudunk kiterjesztett monitorként használni, de iPadet is. Mobilabb lett az otthoni setup is, kevesebbet kapja meg a gyerek az iPadet YouTube-ozni, az tuti. Apa dolgozni akar ÉS közben filmet nézni!

Mégegy fontos dolog, amiről írunk majd, és konkrétan leesett az állunk: a 2018-as és azutáni Macek, amik T2 chippel érkeznek majd, gyakorlatilag használhatatlanak lesznek lopás esetén, és még offline is megtalálhatóak lesznek! Elképesztő technológia, amit tényleg el kell olvass még a héten, mert gyakorlatilag mindent meg fogsz érte bocsátani a T2 chipnek!

Indul a Project Catalyst, vagyis mégközelebb kerülnek majd az iPad és a macOS appok. Erről is részletesen. És megérkezett az iOS 12 mintájára a Képernyőidő (Screen Time) is, mellyel monitorozhatjuk és korlátozhatujk minden tevékenységünket.

A macOS Catalina újításai önmagában 4-5 cikknyi témát adnak nekünk a héten, csekkoljtok majd!

Az új operációs rendszerek bemutatása összességében megegyező: egy rakás újdonság, ami nem az überbrutálmegahúha kategóriába sorolható, hanem az “azigen”-be. Viszont ha együtt nézzük az egészet, és ezek jól is fognak működni, akkor közelíthetjük majd az elsőt. Elégedetten csettinthetünk.

A fejlesztői béták már most elérhetőek, nyílt béták júliusban érkeznek, amikről szeptemberig részletesen beszámolunk majd mi is. Részetek pedig hamarosan. Először podcast formájában, olyan lelkesen, mint már nagyon régen!