Ledger Nano S Plus kriptopénztárca bemutató

Biztonságos és kiváló támogatással rendelkező hardver pénztárca kriptók és NFT-t tárolására.

Ezúttal nem fogjuk az alapoktól kezdeni, a kriptovaluták és az NFT-k világa ugyanis túlságosan összetett ahhoz, hogy egy blogbejegyzésben elmagyarázzuk a működésüket. Jelen bemutatónk azoknak szól, akik már rendelkeznek kriptókkal vagy esetleg NFT-kkel, de azokat az okostelefonjukon vagy a számítógépükön lévő szoftveres pénztárcákban, vagy valahol a felhőben tárolják. Ez előbbi megoldással az lehet a gond, hogy az eszköz (tehát mondjuk a notebook) elvesztése esetén a régi típusú pénztárcáknál búcsút inthetünk a kriptóknak is, utóbbinál pedig a külsős támadások jelentenek némi kitettséget. Épp ezért léteznek hardveres pénztárcák is, amelyek fölött teljes kontrollal rendelkezünk, és mellesleg elég menőn is néznek ki: ilyen például bemutatónk tárgya, a Ledger Nano S Plus. Ennél az eszköznél a kriptovaluták a blokkláncban találhatók, a Nano tárca pedig azokat a privát kulcsokat tárolja, amelyek segítségével hozzájuk tudunk férni. Az eszköz úgynevezett hideg tárcaként működik, tehát a privát kulcs sohasem kerülhet ki róla, még használat közben sem, amikor az eszköz kvázi online van. Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy az általunk birtokolt kriptókat támogatja-e a Nano S Plus: ennek az esélye közel 100 százalék, ide kattintva nagyjából 80 oldalon keresztül lehet böngészni a Ledgerrel működő valuták listáját. Maga a kütyü egyébként pendrive méretű és nagyjából úgy is néz ki, azt leszámítva, hogy egy hagyományos adattárolón nem találhatók sem gombok, sem egy 128 x 64 pixeles kijelző. Az eszköz fizikai mérete 62,39 x 17,40 x 8,24 milliméter, ötféle színben (fekete, kék, narancs, fehér, átlátszó) érhető el, a csatlakoztatása USB-C porton keresztül történik. Egy rendkívül vékony USB-A - USB-C kábel ennek megfelelően a csomag része, csak úgy, mint a kulcstartós rögzítést lehetővé tevő kiegészítő. A kütyü átlagosan jó minőségű műanyagokból készült, hordozás közben rá kell hajtani a fémből készült, szálcsiszolt felületű védőrészt, amely egyben el is fedi a külsőt és azt a tényt, hogy itt többről van szó, mint egy egyszerű pendrive-ról.

Ledger Nano S Plus kriptopénztárca teszt

A használathoz szükség van a Ledger Live alkalmazásra, amelyből ugyan létezik Android és iOS változat is, de az eszköz konfigurálásához mindenképp a számítógépes változatot kell használni, amely Linux, macOS és Windows operációs rendszerekre egyaránt elérhető. Az első beállítás körülbelül fél órán keresztül tart, erre az alkalmazás figyelmeztet is. Az első kérdés, hogy új eszközt konfigurálunk, vagy egy korábbit állítunk vissza, ez előbbit kiválasztva szükséges lesz egy PIN-kódot megadni, ami legalább 4, legfeljebb 8 karakter hosszúságú lehet, ez tulajdonképpen az elsődleges védelmi vonal. Maga a beállítás nem a legkényelmesebb dolog a világon a kütyün található két darab gomb segítségével, az egyikkel a számsorban fölfelé, a másikkal lefelé tudunk haladni, a kettő együttes megnyomása esetén pedig mehetünk a következő számra. Az ezt követő lépés a visszaállító szólánc lejegyzése: ez egy nagyon fontos feladat, érzékeny adatokról van szó, ha ugyanis valaki elveszti a Nanóját, csak ezen információk birtokában tudja visszaállítani a pénztárcáit; illetve ezen szavak ismeretében bárki visszaállíthatja a mi tárcánkat. Maga a folyamat egyszerű, de kicsit időigényes, 24 darab, az eszköz apró kijelzőjén megjelenő szót kell leírni a mellékelt papírra, ami helyett amúgy érdemes lehet egy sima fehér lapot választani, és akkor legalább nem egyértelmű, hogy minek a visszaállításához kellenek ezek a szavak. A következő lépés egy ellenőrzés, a leírt szavakat vissza kell írni az eszközbe, majd jön egy rövid kvíz annak érdekében, hogy teljesen biztos legyen, hogy a felhasználók értik az eszköz működését, végül egy rövid hardveres ellenőrzés, hogy a Nano tényleg eredeti-e, majd készen is van a fiókunk.

A fiókunk megléte esetén létre is hozhatunk tárcákat, léteznek úgynevezett natív tárcák (ilyen például egy Ledger-féle Bitcoin tárca), illetve a külsős alkalmazások, amelyek lehetővé teszik, hogy a külsős fejlesztők által létrehozott tárcákhoz Ledgerrel is csatlakozzunk. Ezek a szoftverek az eszköz belső memóriájába kerülnek, nagyságrendileg 100 tárca fér el egyszerre. Az okostelefonokon is elérhető alkalmazás felépítése ismerős lesz azoknak, akik kereskedtek már kriptókkal vagy használtak bármi ehhez hasonló felületet, a portfóliónkat összesített felületen is meg tudjuk nézni, tudunk küldeni, fogadni, a folyamat minden esetben egyszerű és érthető. Ami különbség egy felhőalapú tárcához képest, hogy itt minden tranzakciót hardversen, magával a Ledger Nano S Plus-szal és a PIN-kódunkkal kell jóváhagynunk, a két faktoros hitelesítésnél sok esetben használt okostelefon önmagában még nem elég a tranzakciók kezeléséhez. Ez jelenti azt a plusz faktort, ami miatt a komolyabb kripto-portfólióval rendelkező felhasználóknak érdemes lehet elgondolkodniuk egy hardveres tárca beszerzésén.