Itt az ötödik béta, de hol van még a vége?

  Megérkezett az ötödik publikus béta az iOS és iPadOS 13.4, macOS 10.15.4 és tvOS 13.4 rendszerekhez. A watchOS 6.2-ra megint rájárt a rúd, őt kihagyták most az update-körből.

  A nálam eggyel okosabbak valmikor március során várják az új verzió élesedését minden felhasználó számára. Valószínűleg tényleg közel járhatunk a végleges frissítéshez, hiszen most is csak apró fixek kerültek publikálásra. Új funkció vagy nagyobb javítást nem tartalmaz ez a kör béta sem. Plusz a szokástól eltérően, egy órával a dev béta után kilőtték publicra a frissítést, megerősítve ezzel, hogy valóban ne sok változást várjon a kedves, tesztelni vágyó közönség.

  Kicsit átgondoltuk, hogyan is tudósítsuk ezentúl a legújabb bétákról. Egy jóval komplexebb formában igyekszünk ezután jelentkezni a nagyközönség számára elérhető, publikus béták újításaival.

  iOS és iPadOS 13.4. Public Beta 5 – 2020. 03. 11.

  Vártam amikor jöttél, sírtam amikor mentél – de úgy tűnik ebből a bétából sem profitálunk semmi újat, a motorháztető alatti hibák foltozgatásán kívül.

  iOS és iPadOS 13.4. Public Beta 4 – 2020. 03. 03.

  A béta negyedik verziója sajnos egyelőre nem hozott semmilyen újdonságot az iOS és iPadOS rendszerekben.

  iOS és iPadOS 13.4. Public Beta 3 – 2020. 02. 26.

  Ha harmadik iOS és iPadOS bétában egyelőre nem találtunk nagyobb újítást. Az egyetlen, a béta státuszhoz kevésbé kapcsolódó újítás a kódban megbújó új, számítógép nélküli recovery lehetőség.

  iOS és iPadOS 13.4. Public Beta 2 – 2020. 02. 20.

  A második bétában túl sok újdonság nem érkezett, viszont cserébe az előző bétában bemutatott funkciók még egy kis finomhangoláson estek át és némelyik ki is bővült 1-2 új lehetőséggel.

  • Új letöltési beállítások a TV appban – Új beállítási lehetőségek érkeztek mind a letöltött, mind pedig a streamelt tartalmakhoz. Most má lehet választani, hogy mobilnet használat esetén a streamelt videók maradjanak-e magas minőségűek vagy inkább az adatforgalmat szem előtt tartva kicsit vegyen le a minőségből 600 Mb/órára korlátozva a letöltést maximumát. Ugyanez a kérdés elérhető Wi-Fi hálózatra csatlakoztatott formában is, csak ott nem a MB-okra kell figyelni, hogy mennyi helyet foglaljanak a letöltött tartalmak.
  • Mail Toolbar 2.0 – Az első bétában helyre rázott Mail eszköztár most még egy kicsit szofisztikáltabb lett. Kikerült a zászló és helyére új üzenet írására szolgáló gomb került.
  • CarKey megosztási lehetőség – az új CarKey funkcióval nyíló és induló autók esetén most már lehetőséged lesz magát az indítókulcsot (digital key) üzenetben megosztani másokkal, pont, mintha odadobnád valakinek a kocsikulcsod, hogy üljön be nyugodtan, amíg rád vár.

  iOS és iPadOS 13.4. Public Beta 1 – 2020. 02. 10.

  Közepes verziófrissítéshez mérten egész sok új érdekesség bukkant fel a 13.4 első bétájában, vegyük is sorra őket egy-egy gondolat erejéig, ha kint lesz élesben a funkció, úgyis írunk róla bővebben.

  • iCloud mappa megosztás – amióta Fájlok (Files app) fejlődésnek indult, szerintem sokan vártunk arra, hogy ne csak egyes fájlokat, de komplett mappákat is megoszthassunk, különböző beállítási lehetőségekkel
  • Kombinált iOS és macOS vásárlások – ez az opció lehetővé teszi – ha a fejlesztő is úgy akarja -, hogy a Catalystes alkalmazások esetbéen az in-app purchasek egyszerre legyenek élérhetők az adott alkalmazás iOS és macOS verziójában is, nem kell külön vásárolgatni
  • Új CarKey funkció – az egyre inkább megnyíló NFC-támogatás végre lehetővé teszi, hogy a Wallethez adva akár iPhone-nal vagy Apple Watch-csal is nyitható-csukható, indítható legyen az ezzel kompatibilis autó (valaki adhatna egy ilyen autót tesztelni)
  • Új CarPlay funkciók – külsős fejlesztők alkalmazásai esetén új navigációs és hívás vezérlő gombok kerültek beépítésre
  • Új Memoji matricák – ehhez sok mindent nem tudok hozzáfűzni
  • Új gombok a Mail alkalmazás eszköztárában – az eddig verzióban egy kicsit sután jelentek meg a törlés és válasz gombok a Mail alkalmazás képernyő alján látható eszköztárán, ez javította nemcsak esztétikusabb, de funkcionalitásában hasznosabb formára a béta
  • Új gyorsbillentyűk a Fotók alkalmazásban – amikkel könnyebben navigálhatsz a tabok közt, kereshetsz vagy albumokat készíthetsz
  • Családi megosztás a TV appban – A könyvtárak közt megjelent a Családi megosztás rész
  • Új Shazam művelet a Parancsok (Shortcuts) alkalmazásban – saját egyedi zenefelismerős műveleteket készíthetsz

  Támogatott eszközök listája

  • iPhone: iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE
  • iPod: iPod touch (7. generáció)
  • iPad: iPad Pro 12.9″, iPad Pro 11″, iPad Pro 10.5″, iPad Pro 9.7″, iPad (5. generációtól), iPad mini (5. generáció), iPad mini 4, iPad Air (3. generáció), iPad Air 2

  Ha szeretnéd kipróbálni a bétát, arról már korábban írtunk, hogyan telepítheted a béta programot. Ha pedig ki szeretnél szállni belőle, a teendőkről az alábbi cikkünkben olvashatsz.

  macOS 10.15.4. Public Beta 5 – 2020. 03. 11.

  Újabb hét, újabb béta, zéró új funkció. Itt is csak kisebb változtatások történtek a motorházetető alatt.

  macOS 10.15.4. Public Beta 4 – 2020. 03. 03.

  Egy hét telt el a két béta verzió közt, de a macOS esetében is elértük a limitet, úgy tűnik.

  macOS 10.15.4. Public Beta 3 – 2020. 02. 26.

  A macOS soronkövetkező bétájában egyelőre még annyi újdonságra sem bukkantak az arra érdemesek, mint az eddigi két verzióban.

  macOS 10.15.4. Public Beta 2 – 2020. 02. 22.

  A 4-es verzió második bétája sem rengette meg alapjaiban a macOS-világát. Egy egészen említésre méltó funkció jött az új verzióban:

  • Dalszövegek megjelenítése – ahogy az már iOS-en egy ideje elérhető volt, most a Macekre is beköszöntött a “karaoke verzió”, opcionálisan bekapcsolható lesz, hogy zenehallgatás közben fusson a dalszöveg is a kijelzőn

  macOS 10.15.4. Public Beta 1 – 2020. 02. 10.

  Giga-mega újítás nem került a 4-es verzió első bétájába, biztosan történik egy kis teljesítmény javítás, biztonsági fejlesztés, meg egy két hiba is befoltozásra kerül. Ami biztosan érkezik:

  • A kommunikációra vonatkozó korlátok a Képernyőidő alkalmazásban – az iOS Képernyőidejében már a 13.3 óta elérhető ez az opció, itt lehet bekapcsolni, hogy a felügyelt fiókok kikkel és milyen formában kommunikálhassanak
  • Head Pointer Accessibility integrálása – az új vezérlési módszer a kurzor fejmozdulatokkal való irányítását teszi lehetővé a Mac kamerájának segítségével

  Támogatott eszközök listája

  • MacBook (2015-től), MacBook Air (2012-től), MacBook Pro (2012-től), iMac (2012-től), iMac Pro (2017-től), Mac Pro (2013-tól), Mac mini (2012-től)

  macOS esetén is már írtunk róla korábban hogyan installálhatod a béta profil, és arról is, hogy hogyan szabadulj meg tőle.

  tvOS 13.4. Public Beta 5 – 2020. 03. 11.

  Szegényt tvOS, már az első körös béta óta kb. megragadt ugyanott. Nem baj, azért várjuk a frissítést.

  tvOS 13.4. Public Beta 4 – 2020. 03. 03.

  A tvOS bétája látványosan nem változott az első kör óta, nincs ez másképp most sem.

  tvOS 13.4. Public Beta 3 – 2020. 02. 26.

  Bár a tvOS amúgy sem szokott óriási újításokat hozni, egyelőre ismeretlen, hogy a béta 3. verziója mit takarhat.

  tvOS 13.4. Public Beta 2 – 2020. 02. 20.

  A második béta egyelőre nagyobb felfedezett újítás nélkül múlt el, az egyetlen érdekesség az új verzió kódjában található referencia egy új Apple TV 4K eszközre új modell-számmal.

  tvOS 13.4. Public Beta 1 – 2020. 02. 13.

  Bár a legtöbb tvOS frissítés nagyobb új funkció nélkül szokott elhaladni mellettünk, kivételesen a finomhangolásokon kívül érkezett egy új opció is is:

  • Családi megosztás integráció – most már bármelyik fiókból elérhető az összes családi megosztásban vásárolt tartalom, anélkül, hogy alkalmazást kellene váltani

  Támogatott eszközök listája

  • 4. és 5. generációs Apple TV modellek

  Itt is természetesen beléphetsz a bétaprogramba, és ha úgy tartja a kedved azonnal el is távolíthatod a profilt, mutatjuk hogyan.

  watchOS 6.2 Dev Beta 3 – 2020. 02. 26.

  Az előző két egész jó újítás után egy vérszegényebb harmadik verzió érkezett, egyelőre zéró újdonsággal.

  watchOS 6.2 Dev Beta 2 – 2020. 02. 20.

  A másodi dev béta bár nagyobb változást nem hozott, megerősíteni látszik, hogy az iOS 13.4 bétájába bekerült CarKey és CarKey-megosztás funkció órával is működni fog.

  watchOS 6.2 Dev Beta 1 – 2020. 02. 10.

  Az Apple Watch tulajdonosokat sajnos az óra esetében nem lepi meg publikus bétával a vállalat. Az okosóra szoftverének béta verziói kizárólag fejlesztők számára érhetők el és rendszerint nem tartalmaznak szignifikáns újításokat. Most azonban a tesztüzembe bekerült egy új funkció:

  • Alkalmazáson belül vásárlások támogatása órán – a watchOS 6-tal megérkezett az App Store az órákra, míg a watchOS 6.2 éles verziójával már a fejlesztők ajánlhatnak alkalmazáson belüli vásárlásokat a felhasználóknak.

  Támogatott eszközök listája

  • Minden eddigi Apple Watch, kivéve a Series 0 vagy más néven Original Apple Watch