Elképesztő sebesség: itt a Mac Studio

Bemutatkozik a vadonatúj Mac Studio és Studio Display!

A saját fejlesztésű Apple rendszerchipek legújabb és eddigi legerősebb tagja debütál az új asztali számítógépben.

Az év első új Mac modellje a Mac Studio névre hallgató, kijelző nélküli asztali számítógép, amelynek formavilága emlékeztett a Mac minijére, de annál magasabb és robusztusabb. A nagyobb méret nem véletlen, az eszköz ugyanis egészen elképesztő sebességgel kecsegtet, amely komolyabb hűtési rendszert igényel, mint a jelenlegi Mac miniben található M1 rendszerchip, ez pedig nyilván egy helyigényes megoldás. Persze máshonnan is meg lehet közelíteni ezt a kérdést, hiszen a teljesítményéhez képest tulajdonképpen kimondottan aprónak is mondható az újdonság.

És hogy milyen teljesítményről beszélünk? A Mac Studióban debütál az M1 Ultra nevű rendszerchip, 114 milliárd tranzisztorral, 20 magos processzorral (16 teljesítményre kihegyezett és 4 takarékos mag), 64 magos grafikus egységgel, 32 magos Neural Engine-nel és akár 128 GB-nyi memóriával. Az Apple szerint ez a jelenleg létező legerősebb asztali számítógépekben működő rendszerchip, egy videó ProResre történő átalakítása például 5,6-szer gyorsabb vele, mint egy 28 magos Mac Prón Afterburnerrel, de szemléletes példa, hogy az új processzor 3,8-szor gyorsabb, mint a jelenlegi legerősebb, 27 hüvelykes iMac.

Emlékeztetőül: a szintén döbbenetesen gyors M1 Pro 6 vagy 8 teljesítményre kihegyezett és 2 energiatakarékos processzormaggal, míg az M1 Max 8+2 ilyennel rendelkezik, a grafikai számításokért felelős egységek száma pedig 16-ban van maximalizálva, amihez képest az M1 Ultra egy duplázást jelent. Mindezt legalább 100 wattal kisebb fogyasztással éri el az Apple, mint a konkurensek: ennek fényében hirtelen kimondottan kicsinek is tűnhet a már említett készülékház.

A Mac Studio M1 Max és M1 Ultra chipekkel is elérhető, a hátlapján tradicionális és C-típusú USB-csatlakozók egyaránt megtalálhatók a hálózati port, a HDMI és a jack-csatlakozó mellett, előre pedig további két C-típusú USB és egy kártyaolvasó került. Ezen csatlakozók többsége professzionális környezetben valószínűleg használatban is lesz, a géphez ugyanis akár négy darab Pro Display XDR-t és egy 4K TV-t is lehet egyszerre csatlakoztatni, ami több mint 90 millió pixel egyidejű használatát jelenti. A 2022. március 18-tól elérhető, alapvetően professzionális felhasználókat megcélzó számítógép ára M1 Max chippel 879 990, M1 Ultra chippel pedig 1 679 990 forint.

Bejelentették továbbá a 659 990 forintos áron induló Studio Displayt, amely egy bámulatos, 27 hüvelykes, 5K-s kijelző 12 megapixeles kamerával, három mikrofonnal, hat beépített hangszóróval és 600 nites maximális fényerővel. Macen újdonság a Rivaldafény funkció, amely videóhívás közben folyamatosan a kép közepén tartja a felhasználhatót, akkor is, ha az közben mozog: ezt és a Térbeli hangzás funkciót a beépített Apple A13 Bionic chip segítésével képes nyújtani a megjelenítő, amely egyébként képes tölteni a legújabb MacBook Pro modelleket is, mivel a hátlapján található három darab nagyteljesítményű USB-C csatlakozó. A 14 hüvelykes MacBook Prónál még gyorstöltésre is van lehetőség.

A Studio Display kétféle állvánnyal lesz megvásárolható, az egyiknél a dőlésszög 30 fokban állítható, míg a másiknál még a magasság is változtatható egy 105 milliméteres tartományban. Választható egy VESA-rögzítőadapter is, amelynek segítségével minden VESA szabványú, 100 x 100 milliméteres fali konzolra, asztali karra vagy csukló-mechanikás karra is fel lehet rakni a szintén 2022. március 18-tól megvásárolható eszközt.