Megérkezett a Google Maps eddigi legmenőbb újítása

Nyilvánossá vált a Google Maps kiterjesztett valóság (AR) alapú funkciója, a Live View, vagyis az Élőkép. A fejlesztés néhány napja elérhető, és gyalogosként lesz nagyon nagy hasznunkra.

Kétféle ember létezik: az első bárhol feltalálja magát, és bármilyen betondzsungelben képes tökéletesen tájékozódni, és van, aki a saját nappalijában is el tud tévedni. A Google újítása inkább az utóbbiaknak kedvez, innentől ugyanis nem kell a pöttyöt lesni, meg a telefonunkat forgatni, hogy egész pontosan melyik utca felé nézünk, merre induljunk tovább.

A funkció a valós környezetet egyesíti a program különböző jelzéseivel. Mindehhez elég a telefonunkat magunk elé tartani, az app pedig néhány másodperc alatt kombinálja a kamera által látott képet az útbaigazításhoz szükséges térképpel és nyilakkal. Ennek köszönhetően sokkal egyszerűbbé válik egy új helyszín felfedezése, hisz nincs szükség helyismeretre, vagy tájékozódási képességre, elég lesz csak ott lennünk.

Maga a funkció egyébként csak gyalogos módban elérhető, méghozzá az “Útvonaltervezés” gomb megnyomását követően. Persze ez nem véletlen, hisz csak itt van létjogosultsága. A készüléket a környező tájra, épületekre irányítva a rendszer azonosít néhány körülményt, majd élessé is válik a térkép és a hozzá tartozó elemek.

Ami nagyon jó hír számunkra, hogy nem csupán a nagyvárosokban működik (ahogy az gyakran lenni szokott), hanem bárhol, ahol egyébként a Street View is. Akinek esetleg még nem jelent meg ne aggódjon, a frissítés fokozatosan válik elérhetővé. Plusz, érdemes csekkolni a listát, pontosan melyik eszközökkel használható. iOS esetén ez az ARKit-et támogató készülékeket jelenti.

Nálad már elérhető? Ha igen, írd meg kommentben, hol használtad először!