Megérkezett a 15 hüvelykes MacBook Air

15,3 hüvelykes Liquid Retina kijelző, M2 rendszerchip passzív hűtéssel, 18 órás üzemidő, 6 hangszórós rendszer: ez nem csak a világ legvékonyabb 15 hüvelykes laptopja, hanem az egyik legjobb is.

A Mac számítógépek világába óriási változást hozott az M-szériás Apple rendszerchipek bevezetése: az elképesztő sebesség és az ehhez mért kis fogyasztás korábban megvalósíthatatlan gépek piacra dobását tette lehetővé. Egy ilyen eszköz a 13 hüvelykes, M2-es rendszerchippel szerelt MacBook Air is, és ilyen annak nagyobb testvére, a most bejelentett 15 hüvelykes MacBook Air is.

Négy színben érhető el a 15 hüvelykes MacBook Air

Az újdonság dizájnja megegyezik a 13 hüvelykes, M2 rendszerchippel szerelt testvérmodellével, a színválaszték sem változott: asztroszürke, ezüst, csillagfény és éjfekete. A Liquid Retina megjelenítő képátlója 15,3 hüvelyk, felbontása 2880 x 1864 pixel, IPS technológiára épül, a maximális fényereje 500 nit. A gép lelke az M2 rendszerchip, amelyből a 8 CPU-maggal és 10 GPU-maggal szerelt változat jelenti az alapmodellt; a 13 hüvelykes változatnál ez ugyebár feláras, hiszen az alapmodell ott 8-8 maggal rendelkezik. A csatlakozók száma is változatlan, baloldalt egy MagSafe 3-at és két darab ThunderBolt 3-at, jobb oldalon egy 3,5 milliméteres jack-et találunk. A memória 8, 16 vagy 24 GB lehet, az SSD 256 GB-tól akár 2 TB-ig mozoghat konfigurációtól függően. A webkamera 1080p-s felbontású, hangszóróból pedig 6 darab került a gépházba, ami a kategóriában megszokottnál jelentősen jobb minőséget biztosít. 

M2 chippel szerelt 15 hüvelykes MacBook Air

Az új MacBook Air jelenleg a világ legkisebb 15 hüvelykes notebookja, függetlenül attól, hogy nyers erejét tekintve gyakorlatilag mindegyik konkurensét maga mögé utasítja. A passzív hűtéssel szerelt, teljesen hangtalan eszköz tömege mindössze 1,51 kilogramm, a vastagság pedig mindössze 1,15 centiméter, aminek fényében amúgy talán találóbb is lenne a vékonyság kifejezést használni. Az eszköz egyéb méretei 34,04 és 23,76 centiméter, ebbe a méretbe pedig belefért egy 66,5 Wh-s akkumulátor, amely a testvérmodellhez hasonlóan egészen elképesztő, 18 órás üzemidőt tud nyújtani. 

A 15 hüvelykes MacBook Air már előrendelhető, június 13-tól pedig elérhető.