Megérkezett az App Store első átláthatósági jelentése

Milliós nagyságrendben érkeztek publikálásra alkalmazások, amelyek közül rengeteget utasított vissza az Apple. Ha nem így tettek volna, az App Store most valószínűleg nem egy biztonságos platform, hanem a vadnyugat lenne.

Pár nappal ezelőtt megérkezett az App Store első átláthatósági jelentése, amely az Apple Legal oldalán bárki által hozzáférhető. Az áruház lassan 15 éve, 2008. július 10-én kezdte el a működését, az első jelentésre azért kellett ilyen sokat várni, mert az Apple nem üzletpolitikai okok, hanem egy 2021-es per határozata miatt adta. A jogi eset kapcsán ugyanis a vállalat ígéretet tett, hogy a fejlesztők számára érdemi statisztikákat fognak szolgáltatni többek között az alkalmazások ellenőrzési folyamatáról, illetve az elutasított szoftverek, a deaktivált felhasználói és fejlesztői fiókok, valamint az eltávolított alkalmazások számáról. Ez csak egy kezdet, a vállalat innentől minden évben publikálni fogja a szoftveráruházra vonatkozó jelentését. 

App Store átláthatósági jelentés 2022

2022-ben összesen 1 783 232 alkalmazás volt az App Store-ban, 6 101 913 publikálási igény létezet, amelyek közül 1 679 694-et utasítottak vissza. Az okok között rengeteg minden szerepel, általában biztonsági, teljesítménybeli, dizájnnal vagy jogi dolgokkal kapcsolatos aggályok léptek fel. Az App Store szabályzatát is sokan megszegték, a legtöbb eset a Design 4.0 kapcsán az ún. single rule rejection kategóriába esett (149 378). A leginkább visszautasított alkalmazáskategória egyébként a játék volt, őket az eszközök, az üzleti megoldások és az edukációs szoftverek követtek. Az állami kérések miatt törölt alkalmazásokban Kína vezeti a toplistát, a kormány 1435 alkalmazás eltávolítását kérte, amelyek közül 1276 darab olyan játék volt, amelyek nem rendelkeztek a Kína által igényelt GRN licence-szel. Inda 14, Pakisztán 10, Oroszország pedig 7 alkalmazás törlését kezdeményezte, de a listán megtalálható Bulgária, Ciprus, Hong Kong, Lettország, Nigéria, Olaszország és Törökország is, akik egy vagy két darab alkalmazás törlését kérték. 

Az elutasítások kapcsán 253 466 alkalommal kerültek javításra a problémák, a folyamat ilyenkor az Apple-lel közösen ment végve, és az alkalmazások végül megjelenhettek az áruházban. A fejlesztők összesen 18 412 esetben fellebbeztek a visszautasítás miatt, ezek közül mindössze 616 esetben kerültek visszaállításra a fejlesztői fiókok. A visszautasítások többsége egyébként konkrétan csalás vagy egyéb illegális tevékenység alapján történt, az elképesztően magas számok pedig ijesztőek: ezek szerint rengetegen próbálnak visszaélni a felhasználók adataival, az App Store esetében pedig maga az Apple biztosítja a pajzsot. Összesen egyébként 36 974 015 regisztrált fejlesztő volt a rendszerben, közülük 428 487-nek törölték tavaly a fiókját. A felhasználói fiókok száma 282 036 628, ebben nem csak az aktív, hanem az összes valaha létrehozott account szerepel. Az App Store heti átllagos látogatási száma 656 739 889, tehát a felhasználók többsége heti egynél többször nyitja meg a platformot. A felhasználók hetente átlagosan 747 873 877 letöltést indítottak.