Megérkezett az iPhone 15 készülékcsalád

Négy új készülék érkezett: az iPhone 15, az iPhone 15 Pro, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max egyaránt nagyon izgalmas.

Ahogy arra számítani lehetett, az Apple ma lerántotta a leplet az iPhone 15 készülékcsaládról, amely négy tagot számlál: a 6,1 hüvelykes iPhone 15 és iPhone 15 Pro modelleket, valamint a 6,7 hüvelykes iPhone 15 Plus és iPhone 15 Pro Max változatokat. A mini széria rajongói tehát sajnos nem kaptak új készüléket, a kisméretű készülékek közül továbbra is az iPhone 13 mini az utolsó, amit most sajnos ki is vezet a vállalat. De a többi iPhone rajongó joggal örülhet, a 15-ös széria ugyanis számos újítást hozott.

iPhone 15 és iPhone 15 Plus

Fontos újítás, hogy az új készülékek megkapták az iPhone 14 Pro családban debütált dinamikus szigetet, ami a gyakorlatban egy rendkívül hasznos funkció. Az operációs rendszer az előlapi kamera és a Face ID szenzorai közé különféle animációkat rajzol, egy élő sávot létrehozva, ami nem csak látványos, de az alkalmazások közötti váltást is meggyorsítja. A funkcionalitásban a tavalyi Pro modellhez képest nincs változás, a kijelzőben viszont van, az OLED-technológiás Super Retina XDR megjelenítők kültéren a 2000 nites fényerőt is tudják hozni, tehát nagyjából arra lehet idén számítani az alapmodellekben, amit tavaly a Pro változatok tudtak, leszámítva a 120 Hz-es képfrissítést lehetővé tevő ProMotion technológiát.

Apple iPhone 15 dinamikus szigettel

A keret szálcsiszolt felületű alumíniumból készült, amely egyébként 75%-ban újrahasznosított anyagokból készül, amihez kapcsolódóan említésre méltó, hogy a réz, a kobalt, a kamerában pedig az arany komponensek 100%-ban újrahasznosítottak. A hátlapot üveg borítja, amely a kamera előtti részt leszámítva texturált matt. A főkamera 48 megapixeles, 26 milliméter ekvivalens látószöggel, f/1.6-os apertúrával, szenzorszintű optikai stabilizátorral, 2 mikronos pixelmérettel. Az új szenzor lehetővé teszi, hogy kisebb felbontás mellett 2x-es szenzorzoomot lehessen használni, ami végeredményben olyan, mintha három kamera lenne a hátlapon, pedig kettő van: a másik egy 13 milliméter ekvivalens, azaz 120 fokos nagylátószögű, 12 megapixeles felbontással. Rengeteg szoftveres újdonság is érkezett, új algoritmus dolgozik a portré mód mögött, amely embereken és háziállatokon egyaránt működik, jobb lett az éjszakai mód, valósághűbbek a bőrszínek.

Apple iPhone 15 üveg hátlappal

A rendszerchip az iPhone 14 Próból ismert Apple A16 Bionic, amelynek sem az erejét, sem a kiváló teljesítmény/fogyasztás mutatóját nem kell bemutatni, így a kiváló sebesség és egész napos üzemidő garantált. A friss Apple Watch-okban bemutatkozott UWB chip is bekerült az iPhone 15-ökbe, amely háromszor nagyobb távolságból tudja érzékelni a tárgyakat, plusz új funkcióval bővült a Lokátor is, amiben a barátainkat is megkereshetjük az UWB-segítségével, ami mondjuk egy fesztiválon nagyon hasznos lehet. Bár az új okostelefonok esetében általában kevés szó esik a telefonálás hangminőségéről, az iPhone 15 ebben is kivétel: érkezett egy új, gépi tanuláson alapuló zajszűrési mód, amely képes detektálni a tulajdonosa hangját, elkülönítve azt a környezeti zajoktól. Hazánkban sajnos még nem érhető el, de Spanyolországgal és Svájccal bővült azon országok listája, amelyekben használható a műholdas vészhívás funkció és a műholdas Lokátor helyzetmegosztás, az Amerikai Egyesült Államokban pedig elérhetővé válik az autós segélyhívás funkció is, amelyet a tulajdonosok két évig díjmentesen használhatnak a vásárlástól számítva.

Apple iPhone 15 színek

A Lightning csatlakozó helyett USB-C található a készülékek alján, tehát egy kábellel lehet tölteni az iPhone-okat, a MacBookokat, az iPadeket, és az új AirPods Pro 2 frissített változatát is. Megmaradt a MagSafe vezetékmentes töltés, amely a Qi2 szabványt is támogatja. A készülékek tárhelye 128, 256 és 512 GB lehet, színekből pedig öt darab elérhető: fekete, kék, zöld, sárga és pink, ez utóbbi négy mindegyike világos, paszteles árnyalatú. Az USA-ban elérhető iPhone modellek nem kapnak fizikai SIM-foglalatot, eSIM-mel működnek.

iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max

Az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max készülékek háza titánból készült: ez a leginkább prémium anyag, amit iPhone készülékeknél valaha használtak. A titán nem csak gyönyörű és ellenálló, de rendkívül könnyű is, így az iPhone 15 Pro tömege mindössze 187, a Pro Maxé pedig 221 gramm (összehasonlításként, az iPhone 14 Pro 206 grammot nyom, a 14 Pro Max pedig 240-et). A kijelzőméretek nem változtak, a dinamikus sziget is megmaradt, csak úgy, mint a 120 Hz-es ProDisplay technológia. Az oldalsó részeken viszont történtek változások, az első iPhone óta használt oldalsó némítókapcsoló eltűnt, a helyére egy fejlettebb megoldás érkezett: a programozható akciógomb nem csak az eddigi funkciót látja el, segítségével gyorsan elindítható a kamera is, illetve egyéni parancsok is konfigurálhatók rá.

Apple iPhone 15 Pro színválaszték

Az új modellekben az Apple A17 Pro rendszerchip dolgozik, amely az első 3 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapka. Nagyjából 19 milliárd tranzisztort tartalmaz, a processzora hatmagos két nagyteljesítményű és négy energiatakarékos maggal, amelyek közül ez előbbiek az asztali számítógépek teljesítményével is felveszik a versenyt. Frissült a 16 magos Neural Engine, kétszer gyorsabb lett, az AV1-es dekódoló motornak köszönhetően energiatakarékosabb lesz bizonyos mozgóképek megjelenítése, de a legfontosabb újítás mindenképp a grafikus egységhez, tehát a GPU-hoz kapcsolódik. Ez az elődnél 20%-kal gyorsabb, hardverszintű sugárkövetés kapott, amely a korábbi szoftveres megoldásnál négyszer gyorsabb. Ez az eddigi legjobb Apple lapka játékokhoz és AR-feladatokhoz, amit mit sem példáz jobban, mint hogy az elkövetkezendő időszakban konzolos játékok natív változatai is érkeznek majd az iPhone-okra: Assassin's Creed: Mirage, The Division Resurgence, Resident Evil 4, RE: Village.

Apple iPhone 15 bemutató

Az új Pro modellek kameráiban két lencsényi képesség rejlik. A 48 megapixeles főkamera 24 milliméter ekvivalens gyújtótávolsággal, 2,44 mikronos pixelmérettel, f/1.78-as apertúrával, második generációs szenzorszintű optikai képstabilizációval, új tükröződésgátló bevonattal érkezik, 24, 28 és 35 milliméteres gyújtótávolságokkal képes felvételeket készíteni a képminőség feláldozása nélkül. A 48 megapixeles ProRaw mellett opció a Super High Resolution is, ez utóbbi 24 megapixeles felbontás mellett. A teleobjektívek viszont nem egyformák a két modellen: az iPhone 15 Pro 12 megapixeles, 3x-os optikai nagyításra képes zoom lencsét kapott (77 milliméter ekvivalens gyújtótávolság, 1 mikronos pixelméret, f/2.8-as apertúra), a Pro Max pedig ugyanilyen felbontású, de 5x-os optikai nagyításra képes teleobjektívet kapott (120 milliméter ekvivalens gyújtótávolság, 1,12 mikronos pixelméret, f/2.8-as apertúra), háromdimenziós szenzorstabilizálással: az OIS másodpercenként tízezer mozdulatra képes, hogy bemozdulásmentessé tegye a felvételeket.

Apple iPhone 15 gyári kiegészítők

Az ultraszéles kamera kapcsán óriási változás nincs, maradt a 12 megapixeles felbontás, a 13 milliméteres ekvivalens fókusztáv, a pixelméret 1,4 mikron, az apertúra f/2.2-es, az új tükröződésgátló bevonat viszont itt is elérhető. A makrómód szoftveresen érhető el, így jön össze a teljes sor: makró, 13, 24, 28, 35, 48, és 77 vagy 120 milliméter ekvivalens gyújtótáv. Az iPhone 15 Pro és Pro Max az első okostelefonok, amelyek támogatják az Academy Color Encoding rendszert. A videók 4K 60 fps felbontással készíthetők. A többi újdonság nem meglepetés, a töltő- és adatcsatlakozó itt is USB 3-as C-típusú.

Az iPhone 15 készülékcsalád tagjai 2023. szeptember 22-től megvásárolhatók, Magyarországon jelentősen kedvezőbb árról indítva, mint tavaly az iPhone 14 Pro és Pro Max modellek tették. Az újdonságok, fehér titán, natúr titán, kék titán és fekete titán színekben érkeznek.